De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlinger schildert bij Sterren op het Doek

30-04-2021

HARLINGEN - Jan Tromp uit Harlingen is zaterdag 1 mei te zien in het tv-programma Sterren op het Doek bij Omroep MAX.

Özcan Akyol ontvangt zijn gast in het Spoorwegmuseum in Utrecht: Philip Freriks komt uit een spoorfamilie. Hij vertelt over zijn oudere broer en over hoe hij zijn plek in Parijs heeft veroverd.

 

Özcan Akyol ontvangt zijn gast in het Spoorwegmuseum in Utrecht: Philip Freriks komt uit een spoorfamilie. Hij vertelt openhartig over de gevolgen van de dood van zijn oudere broer die hij eigenlijk nooit gekend heeft. Ook vertelt Philip openhartig over hoe hij zijn plek heeft veroverd in zijn beginjaren in Parijs én hoe hij het hart van zijn Française heeft veroverd.

 

Dit alles ten overstaan van Jan Tromp en 2 getalenteerde kunstenaars.

In mijn herinnering ben ik al heel vroeg begonnen met tekenen. De wereld om me heen was mijn inspiratiebron. Naderhand, op tienjarige leeftijd, ontdekte ik de magie van de fotografie, zowel qua opnemen als afdrukken en karikaturiseerde ik mijn leraren op de Rijks HBS in Leeuwarden. En nog weer later mocht ik de jaarlijkse almanakken illustreren op de ALO in Groningen. Om regelmatig te kunnen schilderen bleef de tijd echter ontbreken. Maar begin deze eeuw kwam het er dan toch van.

 
Mijn stap van de fotografie naar het fijnschilderen, waar ook lichtval, compositie en stofuitdrukking van belang zijn, was niet erg groot. Martin Sijbesma, Kubaard, wees me de weg.

 

Een degelijke technische ondergrond kreeg ik vanaf 2004 aangereikt door Matthijs Roling op Minerva in Groningen: schilderen naar de waarneming, het werken in toonwaarden en het maken van een deugdelijk en fijnzinnig kleurenpalet. Geleidelijk is mijn werk vrijer en losser geworden, maar het is vrij realistisch gebleven. Mijn onderwerpkeuze is echter verschoven van het stille naar het sprankelende leven. Vooral portretten van zowel mens als dier. 

 

Mijn grootste uitdaging ligt in het treffen van de persoonlijkheid. En dat vereist een kennismaking met mijn model. Zonder me gevoelsmatig te kunnen verplaatsen in mijn onderwerp en zonder daarbij een driedimensioneel beeld te ervaren, zou het voor mij veel moeilijker zijn een goed portret te maken.

 

Maar natuurlijk beleef ik daarnaast nog veel plezier aan het maken van een landschap, of het nou fries of frans is.
En ook het stilleven ben ik zeker niet vergeten.

 

 

Sterren op het doek: Zaterdag 1 mei 2021 20.30 uur NPO 2.

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Ingezonden: Burgers de dupe CO2 heffing

30-04-2021

HARLINGEN - Het was een feitelijke constatering die de Leeuwarder Courant deed op 24 april.

U2 Onair bij Omroep RSH

30-04-2021

HARLINGEN - Zaterdag 1 mei 2021 van 10.00 – 11.00 uur , presentatie en samenstelling door Dorus Breidenbach.

Van het gas af! Vul de enquête in

30-04-2021

HARLINGEN - Waarschijnlijk heeft u er al over gehoord of in de media gelezen.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Greenart Production Greenart Production Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Visie Events Visie Events Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats Broodje Nuchter Broodje Nuchter Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Omdraai De Omdraai
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Food 80/20 Food 80/20