Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlinger Belang, één van de oudste lokale politieke partijen van Nederland!

10-03-2022

HARLINGEN - Wat gaf eigenlijk de aanleiding tot oprichting van Harlinger Belang in 1958?

Lisa Ligthart, kandidaat raadslid, besloot op de koffie te gaan bij de jarenlange actieve lid van Harlinger Belang Anneke F. Visser om even in de geschiedenis te duiken en terug te blikken naar de start van Harlinger Belang.

 

Een stukje uit het archief en eigen herinneringen van Anneke F. Visser deel ik graag met u…..

 

“Naar aanleiding van een plan van de gemeente (1954) om een doorgaande weg vanaf Midlum naar de Havenweg buitenom te laten aanleggen (over wat de Sasbrug is geworden) en de Havenbrug te verwijderen, raken veel Harlingers verontrust. De reden is dat de haven en het centrum dan niet meer met elkaar verbonden zouden zijn. Bouke van der Gaast en enkele anderen richten daarom de ‘Actiegroep Havenbrug’ op. De leden gaan rond oud en nieuw van 1955/1956 met lijsten langs de deuren en verzamelen 5251 handtekeningen van tegenstanders van het plan. Daarnaast zijn er nog de handtekeningen van de gezamenlijke middenstanders en de bewoners van het Havenkwartier en de Zuiderhaven. De Harlinger Courant staat vol ingezonden stukken en Bouke weet de hele provinciale en landelijke pers, waaronder de Telegraaf, naar Harlingen te krijgen.

 

Eind 1956 wordt Bouke bestuurslid van de PvdA maar in 1957 zegt hij het lidmaatschap weer op. De partij is voor het plan. Over zijn vertrek uit de partij staan ook veel ingezonden stukken in de Harlinger Courant. De strijd tussen voor- en tegenstanders van het plan gaat door zo blijkt uit de krant. De besluitvorming wordt uitgesteld. In 1958 richt Bouke, samen met Herre Schuil en Bas van Dalen, de ‘Actiegroep Harlinger Belang’ op, welke groep, met Bouke als voorzitter, wordt ingeschreven als partij voor de gemeentelijke verkiezingen in mei van dat jaar. Bouke vindt dat zijn partij onafhankelijk moet blijven van landelijke politieke partijen, dat de democratie niet verdrongen moet worden door bureaucratie en technocratie, dat het gemeentebestuur in nauw contact met de bevolking moet staan en dat het sociaal rechtvaardigheidsgevoel van de bevolking bevredigd moet worden. Harlinger Belang krijgt meteen drie zetels en Bouke wordt tot 1962 wethouder. Vooral dankzij zijn inzet wordt de oude Havenbrug vervangen door een nieuwe, bredere, brug en blijft de directe verbinding tussen Haven en stad bestaan”.

 

De koffie was lekker, bedankt Anneke. Er zijn nog heel veel verhalen over de jaren die volgden te vertellen. Dat gaan we zeker een ander keertje bepraten en met u delen.

 

Samen Ontwikkelen, Samen Doen, Samen Plezier, Samen Resultaat.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Nieuwsbrief Westerzeedijk - maart 2022

10-03-2022

HARLINGEN - In de Nieuwsbrief Westerzeedijk - maart 2022 informatie over de herinrichting van het Balklandpark, waarbij ingezet wordt op de realisatie van een heuse stormbaan!

Queen on Air 12 maart 2022 bij Omroep RSH

10-03-2022

HARLINGEN - Zaterdagmorgen van 10.00 – 11.00 uur is er weer een uitzending van het programma Queen On Air bij Omroep RSH.

De senioren van Zeerobben

10-03-2022

HARLINGEN - Het was een mooie dag voor de seniorenafdeling.

Reacties

Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus