Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Pilot Harlingen

Pilot Harlingen

Bijblijven over de zoutwinning bij Harlingen? Bezoek Pilot Harlingen en abonneer je op de nieuwsbrief!
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Ga jij de uitdaging aan? Bij PLUS Lunenborg spaar je de Domino Challengers van zondag 22 mei t/m zaterdag 2 juli 2022.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlinger Belang, één van de oudste lokale politieke partijen van Nederland!

10-03-2022

HARLINGEN - Wat gaf eigenlijk de aanleiding tot oprichting van Harlinger Belang in 1958?

Lisa Ligthart, kandidaat raadslid, besloot op de koffie te gaan bij de jarenlange actieve lid van Harlinger Belang Anneke F. Visser om even in de geschiedenis te duiken en terug te blikken naar de start van Harlinger Belang.

 

Een stukje uit het archief en eigen herinneringen van Anneke F. Visser deel ik graag met u…..

 

“Naar aanleiding van een plan van de gemeente (1954) om een doorgaande weg vanaf Midlum naar de Havenweg buitenom te laten aanleggen (over wat de Sasbrug is geworden) en de Havenbrug te verwijderen, raken veel Harlingers verontrust. De reden is dat de haven en het centrum dan niet meer met elkaar verbonden zouden zijn. Bouke van der Gaast en enkele anderen richten daarom de ‘Actiegroep Havenbrug’ op. De leden gaan rond oud en nieuw van 1955/1956 met lijsten langs de deuren en verzamelen 5251 handtekeningen van tegenstanders van het plan. Daarnaast zijn er nog de handtekeningen van de gezamenlijke middenstanders en de bewoners van het Havenkwartier en de Zuiderhaven. De Harlinger Courant staat vol ingezonden stukken en Bouke weet de hele provinciale en landelijke pers, waaronder de Telegraaf, naar Harlingen te krijgen.

 

Eind 1956 wordt Bouke bestuurslid van de PvdA maar in 1957 zegt hij het lidmaatschap weer op. De partij is voor het plan. Over zijn vertrek uit de partij staan ook veel ingezonden stukken in de Harlinger Courant. De strijd tussen voor- en tegenstanders van het plan gaat door zo blijkt uit de krant. De besluitvorming wordt uitgesteld. In 1958 richt Bouke, samen met Herre Schuil en Bas van Dalen, de ‘Actiegroep Harlinger Belang’ op, welke groep, met Bouke als voorzitter, wordt ingeschreven als partij voor de gemeentelijke verkiezingen in mei van dat jaar. Bouke vindt dat zijn partij onafhankelijk moet blijven van landelijke politieke partijen, dat de democratie niet verdrongen moet worden door bureaucratie en technocratie, dat het gemeentebestuur in nauw contact met de bevolking moet staan en dat het sociaal rechtvaardigheidsgevoel van de bevolking bevredigd moet worden. Harlinger Belang krijgt meteen drie zetels en Bouke wordt tot 1962 wethouder. Vooral dankzij zijn inzet wordt de oude Havenbrug vervangen door een nieuwe, bredere, brug en blijft de directe verbinding tussen Haven en stad bestaan”.

 

De koffie was lekker, bedankt Anneke. Er zijn nog heel veel verhalen over de jaren die volgden te vertellen. Dat gaan we zeker een ander keertje bepraten en met u delen.

 

Samen Ontwikkelen, Samen Doen, Samen Plezier, Samen Resultaat.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Nieuwsbrief Westerzeedijk - maart 2022

10-03-2022

HARLINGEN - In de Nieuwsbrief Westerzeedijk - maart 2022 informatie over de herinrichting van het Balklandpark, waarbij ingezet wordt op de realisatie van een heuse stormbaan!

Queen on Air 12 maart 2022 bij Omroep RSH

10-03-2022

HARLINGEN - Zaterdagmorgen van 10.00 – 11.00 uur is er weer een uitzending van het programma Queen On Air bij Omroep RSH.

De senioren van Zeerobben

10-03-2022

HARLINGEN - Het was een mooie dag voor de seniorenafdeling.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Food 80/20 Food 80/20 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns