Lisa Ligthart, kandidaat raadslid, besloot op de koffie te gaan bij de jarenlange actieve lid van Harlinger Belang Anneke F. Visser om even in de geschiedenis te duiken en terug te blikken naar de start van Harlinger Belang.
Een stukje uit het archief en eigen herinneringen van Anneke F. Visser deel ik graag met u…..
“Naar aanleiding van een plan van de gemeente (1954) om een doorgaande weg vanaf Midlum naar de Havenweg buitenom te laten aanleggen (over wat de Sasbrug is geworden) en de Havenbrug te verwijderen, raken veel Harlingers verontrust. De reden is dat de haven en het centrum dan niet meer met elkaar verbonden zouden zijn. Bouke van der Gaast en enkele anderen richten daarom de ‘Actiegroep Havenbrug’ op. De leden gaan rond oud en nieuw van 1955/1956 met lijsten langs de deuren en verzamelen 5251 handtekeningen van tegenstanders van het plan. Daarnaast zijn er nog de handtekeningen van de gezamenlijke middenstanders en de bewoners van het Havenkwartier en de Zuiderhaven. De Harlinger Courant staat vol ingezonden stukken en Bouke weet de hele provinciale en landelijke pers, waaronder de Telegraaf, naar Harlingen te krijgen.
Eind 1956 wordt Bouke bestuurslid van de PvdA maar in 1957 zegt hij het lidmaatschap weer op. De partij is voor het plan. Over zijn vertrek uit de partij staan ook veel ingezonden stukken in de Harlinger Courant. De strijd tussen voor- en tegenstanders van het plan gaat door zo blijkt uit de krant. De besluitvorming wordt uitgesteld. In 1958 richt Bouke, samen met Herre Schuil en Bas van Dalen, de ‘Actiegroep Harlinger Belang’ op, welke groep, met Bouke als voorzitter, wordt ingeschreven als partij voor de gemeentelijke verkiezingen in mei van dat jaar. Bouke vindt dat zijn partij onafhankelijk moet blijven van landelijke politieke partijen, dat de democratie niet verdrongen moet worden door bureaucratie en technocratie, dat het gemeentebestuur in nauw contact met de bevolking moet staan en dat het sociaal rechtvaardigheidsgevoel van de bevolking bevredigd moet worden. Harlinger Belang krijgt meteen drie zetels en Bouke wordt tot 1962 wethouder. Vooral dankzij zijn inzet wordt de oude Havenbrug vervangen door een nieuwe, bredere, brug en blijft de directe verbinding tussen Haven en stad bestaan”.
De koffie was lekker, bedankt Anneke. Er zijn nog heel veel verhalen over de jaren die volgden te vertellen. Dat gaan we zeker een ander keertje bepraten en met u delen.
Samen Ontwikkelen, Samen Doen, Samen Plezier, Samen Resultaat.