De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlinger Belang: College zet raad buitenspel

30-09-2020

HARLINGEN - Verslag van de raadsvergadering van 23 september2020.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen en genoemde titel te verklaren, het volgende:

Bij de 26e begrotingswijziging meldde het college, dat men voor ca. 2,5 miljoen euro erfpachtgronden had verkocht aan de Bouwvereniging. Op zich een prima deal, ware het niet, dat men deze verkoop volgens ons eerst middels een voorstel aan de raad had moeten voorleggen voor wensen en bedenkingen.

 

Tijdens de commissievergadering van 9 september hadden we dit reeds gemeld aan wethouder Boon/CDA. Op onze vraag daarover antwoordde hij, dat dit een bevoegdheid was van het college…

Voor de bespreking van de begrotingswijzigingen 2020 kwam hij op deze stellingname terug en bood hiervoor zijn excuses aan. Hij gaf toe, dat dit niet op deze manier had gemogen. M.a.w. Harlinger Belang had zijn huiswerk beter op orde dan het voltallige college en zijn ambtelijke ondersteuning.

 

Wij hadden ons hier uiteraard op voorbereid en een motie van afkeuring opgesteld, waarin “deze handelswijze van het college werd afgekeurd”. Niet individueel gericht op de verantwoordelijk wethouder, maar op het college. Excuses, hoe oprecht bedoeld ook, deed in onze ogen geen recht aan deze ernstige overtreding van de regels van de Financiële Verordening 2017. Controleren van het college is een van de hoofdtaken van de raad. Harlinger Belang heeft die taak altijd serieus opgevat met in achtneming van de separate rollen van het college en de raad. Noem het een signaal of gele kaart richting B+W.

 

De heer Sijtsma/CDA uitte recentelijk in het openbaar zijn twijfels over de geestelijke gesteldheid van de fractie van Harlinger Belang met verwijzing naar de gemiddelde leeftijd van de fractiegenoten. 

U ziet, meneer Sijtsma, dat het nog reuze meevalt.

 

Wij kregen steun voor deze motie van GroenLinks, de Wad’n Partij en D66. 

De andere partijen vonden de excuses wel voldoende. Dat de coalitiepartijen hiermee genoegen namen was niet onverwacht, natuurlijk. Wel veel woorden, (verschrikkelijk, mag niet weer gebeuren etc.), maar geen daden.

 

Opmerkelijk was de rol in deze van de heer Erents van HOOP.

Bij een andere begrotingswijziging (toekenning van 20.000/- euro aan de Stichting Harlingen Sail) verweet hij het college op felle toon, dat men vooraf met een voorstel naar de raad had moeten komen. Hij noemde dit een reeds “50 jaar bestaande truc”. Dan verwacht de onpartijdige toehoorder, dat hij de motie van HB zou steunen om richting het college daar voortaan invulling aan te geven, maar neen… zo werkt dat kennelijk niet bij HOOP.

Het doet ons denken aan het gezegde van “de papieren tijger”. U mag ook kiezen voor “veel geschreeuw en weinig wol”.

 

Onderstaand bespreken we nog kort enkele voor ons relevante agendapunten:

 

Incident risicoprofiel Veiligheidsregio Fryslân:

In de rapportage was ons opgevallen, dat er geen aandacht was voor het bunkeren met LNG van de nieuwe veerboten van Doeksen. Dit onderwerp brachten we onder de aandacht van portefeuillehouder, burgemeester Sluiter. Hij kwam hier uitgebreid op terug en we begrijpen intussen, dat de brandweer samen met Doeksen gaat oefenen op dit risico.

Wij vinden dit een goede zaak.

 

Jaarstukken 2019 Dienst SoZaWe:

Deze stukken kwamen een beetje als mosterd na de maaltijd, omdat de cijfers voor Harlingen reeds verwerkt waren in de reeds gepubliceerde Jaarstukken 2019 van de gemeente.

Bij herhaling hebben we onze zorg uitgesproken over de grote tekorten in het programma Jeugdzorg 2019 (ca. 1,9 miljoen tekort). Uit schriftelijke vragen van ons is gebleken, dat ook voor dit jaar dergelijke verliezen zijn te verwachten. Wij komen tot de conclusie, dat het college geen grip heeft op deze kosten, ondanks de beste bedoelingen. Hier moet o.i. grote daadkracht naar uit gaan, wil onze financiële positie op langere termijn niet onder grote druk komen te staan…

 

Verzoek wijziging bestemmingsplan Harlingen-Ludinga:

Ludinga Vastgoed had een brief aan de raad gestuurd met het verzoek het college opdracht te geven het bestemmingsplan van 2015 te laten wijzigen. De raad had deze brief in handen gesteld van het college. In de voorliggende stukken was het weer het bekende juridische wapengekletter, waar wij van HB zo langzamerhand de buik van vol hebben. In de Harlinger Courant van 18 september jl. verscheen er een verhaal onder de titel “geen grond meer voor grondgebonden woningen in Harlingen”. Dit was voorspelbaar.

Wij hadden geen zin om weer in te gaan op al het juridische geneuzel van het welles/nietes spelletje en vroegen de kersverse wethouder Erik de Groot/PvdA om contact op te nemen met de heer Klaver en deze zaak met zijn tweeën te bespreken., c.q. te verkennen. O.i. is hier sprake van een win/win situatie. Er is veel vraag naar grondgebonden woningen in Harlingen. Dit is in het belang van de gemeente en Ludinga Vastgoed beide! Ludinga heeft bewezen goede woningen te kunnen bouwen.

Maak dus samen goede plannen en trek gezamenlijk op richting de provincie, die uiteindelijk zijn fiat moet geven inzake verdere uitbreiding van de wijk Ludinga. Sla een andere weg in! Geldverslindende procedures hebben we al genoeg gehad. Daar worden alleen advocaten maar beter van.

De wethouder gaf aan, dat hij in deze al stappen had ondernemen. Wij waren zeer content met zijn toezegging en hopen op korte termijn meer van hem te horen.

 

Verkennend onderzoek havenzwembad:

Overal in gemeenteland met een eigen zwembad is er altijd gedoe over geld en de tekorten in de exploitatie. Recentelijk speelt dit bijvoorbeeld in Bolsward. Ooit is zwembad De Koemen ook om die reden gesloten door het toenmalige college. De roep vanuit de bevolking naar een (zee) zwembad in Harlingen blijft groot. De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma een dergelijk bad beloofd, terwijl andere partijen een onderzoek wilden. Dit verkennend onderzoek komt er nu. Wij hebben dit voorstel voor een verkennend onderzoek gesteund. Gelet op het financiële plaatje, denken we dat er nog heel veel water naar en door de vluchthaven zal stromen alvorens hier enig zicht in komt.

Een zeer ambitieus plan. Laten we hopen, dat we tegen die tijd nog wat geld in het potje hebben.

 

Voor wat betreft de andere agendapunten verwijzen wij u graag naar de website van de gemeente.

U kunt via de webcam alles nog eens terug zien. Bereid u weer voor op een lange zit. De vergadering eindigde pas na twaalven.

 

Blijf gezond.

De volgende raadsvergaderingen zijn op woe. 21 oktober (begroting en Algemene Beschouwingen) en donderdag 22 oktober a.s.

 

Met vriendelijke groet,

 

Fractie Harlinger Belang - Lokaal en loyaal.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

EHBO nog steeds in coronastand

30-09-2020

HARLINGEN - De afdeling Harlingen van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken is nog steeds in de coronamodus geparkeerd.

Jack Heaven’s Café open op 4 oktober bij RSH!

30-09-2020

HARLINGEN - Helaas is het met de vele afgelaste evenementen stilletjes, maar niet getreurd, het café van Jack Heaven is zondag 4 oktober van 13.00 tot 14.00 uur voor iedereen open bij Omroep Radio Stad Harlingen!

Woningbouwproject “Nieuw Grettinga” genomineerd voor Vredeman de Vries publieksprijs

30-09-2020

HARLINGEN - De 12 ‘fabrieks’woningen van het woningbouwproject “Nieuw Grettinga” in Harlingen van Penta Architecten zijn genomineerd voor de Vredeman de Vries publieksprijs voor architectuur.

Reacties

Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn De Omdraai De Omdraai Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Fotografie Dorus Fotografie Dorus Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn De Omdraai De Omdraai Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï