Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlingen vastgelegd in 3D

14-01-2022

HARLINGEN - Komende week wordt het exterieur van de bebouwing ten noorden van de Harlinger Noorderhaven in 3D vastgelegd.

De metingen zijn een resultaat van overleggen met partijen als de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Monumentenwacht Fryslân, TNO en TU Delft. Aanleiding voor de driedimensionale opname is de bodemdaling als gevolg van de zoutwinning onder de Waddenzee. Naar verwachting zal de bodemdalingskom op termijn ook Harlingen raken. De ‘bovengrondse nulmeting’ moet de inwoners van de stad een extra waarborg bieden ingeval panden daardoor schade oplopen. Ten behoeve van eventuele toekomstige scheuren- en scheefstandanalyses worden de te maken opnames notarieel vastgelegd.

 

Met een camera op statief worden vanaf de grond foto’s van de bebouwde omgeving  gemaakt. Tegelijk maakt een drone beelden vanuit de lucht. De combinatie van grond- en luchtfoto’s zorgt voor een accurate geometrische reconstructie van het gebied.


De 3D-metingen worden uitgevoerd door Aeroscan. Het bedrijf deed in het aardbevingsgebied in Groningen al veel ervaring op met deze techniek, die nog niet eerder op een compleet stadsdeel werd toegepast. Er wordt gestart met een proef rond de Zoutsloot omdat in dit gebied eerder meetapparatuur werd geïnstalleerd in de kelder van een monumentaal pand. Sinds de zomer van 2021 worden daarmee bewegingen in de Harlinger bodem geregistreerd. De combinatie van de ondergrondse meetdata met de komende 3D-metingen moet bij eventuele toekomstige schade de oorzaak en omvang ervan helpen duiden.

 

Opdrachtgever voor de metingen is de Pilot Harlingen, een samenwerkingsverband van de Stichting Bescherming Historisch Harlingen met Frisia Zout B.V., Wetterskip Fryslân, Gemeente Harlingen en Provincie Fryslân. De partijen sloten in 2019 een overeenkomst waarin grenzen voor bodemdaling en scheefstand zijn vastgelegd. De Pilot wil laten zien hoe economie en veiligheid hand in hand kunnen gaan. De samenwerkingspartners willen de nu toegepaste meetmethodiek geaccepteerd krijgen als afdoende bewijs, zowel voor schadeafhandeling via de landelijke Commissie Mijnbouwschade als via de burgerrechter. Wanneer het overleg daarover met het ministerie van EZK en het Staatstoezicht op de Mijnen positief verloopt wordt ook de rest van de Harlinger binnenstad in 3D vastgelegd. Eigenaren van panden buiten het plangebied kunnen daar desgewenst bij aanhaken.

 

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Tall Ships Races Harlingen 2022: verZORGde rondvaarten

14-01-2022

HARLINGEN - Donderdag 14 juli 2022 verschijnen aan de horizon van de Waddenzee voor de derde keer Tall Ships onderweg naar Harlingen.

Zaterdag 15 januari: Winkels, sportclubs en kappers weer open!

14-01-2022

HARLINGEN - Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk.

Smakelijke online gezinsbingo

14-01-2022

HARLINGEN - Zaterdag 5 februari vanaf 19.00 uur is er een gezellige online gezinsbingo met leuke prijzen.

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen