De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlingen neemt afscheid van wethouder Hein Kuiken

10-07-2020

HARLINGEN - Na 14 jaar als raadslid, fractievoorzitter en wethouder, neemt Hein Kuiken afscheid van gemeente Harlingen.

In onderstaande video neemt hij je mee naar de plekken in de stad Harlingen die van betekenis zijn voor hem. 

 

Hein Kuiken: “Ik wens de Harlingers, Wijnaldumers en Midlummers ongelooflijk veel voorspoed, welvaart en geluk toe. Wees vooral trots op deze gemeente en alles wat hier is. Het is echt prachtig. We hebben echt goud in handen. Wees daar trots op, draag het uit en werk samen aan het versterken van deze mooie stad en die twee dorpen.”

 


 

Speech burgemeester Roel Sluiter

Beste Hein, zo snel kan het gaan. 

Binnen een maand. 

In Leeuwarden kondigt een wethouder z’n vertrek aan en een maand later is alles anders. 

Hein is geen deel meer van politiek en bestuur in Harlingen en is reeds geheel ondergedompeld in Leeuwarden, hij heeft zelfs geen tijd meer om nog aan Harlingen terug te denken. 

Hij is hier even maar moet straks weer snel terug want je zult vanavond wel weer vergadering hebben? En we verwachten ju snel de berichten in de Leeuwarder Courant over je grote daden natuurlijk!

 

Tja, zo ben je hier alom aanwezig, en zo ben je hier weg. 

En het ging dus razendsnel. Dat kostte je wel even moeite, hier alles achter je te laten.

Maar ja, je doet het zelf. 

Je hebt zelf gesolliciteerd. 

Iedereen nog zeggen "doe niet, kun je niet, is te hoog gegrepen, je bent niet slim genoeg...", maar tòch doen. 

En dan iedereen "nou dat moet-ie het ook zelf maar weten, nou dat wordt natuurlijk helemaal niets, maar blij dat-ie weg is..."

 

Zeiden ze dat echt?

Nee natuurlijk. 

Ik heb niemand zoiets horen zeggen. 

Een halve zool op Facebook misschien, maar verder heeft iedereen er groot vertrouwen in dat je het in Leeuwarden ontzettend goed gaat doen en gunt ook iedereen je deze stap èn is toch iedereen ook een beetje verdrietig dat je weggaat.

 

Ik vind het zelf ook lastig om mij Harlingen voor te stellen zonder Hein Kuiken.

Sterker nog; ik kèn Harlingen helemaal niet zonder Hein Kuiken!

Toen ik in Harlingen kwam, in februari 2012, was Hein al zes jaar zeer actief in de Harlinger gemeenteraad.

De laatste maanden voor mijn komst zelfs in een bijzondere rol omdat je Paul Scheffer als voorzitter van de raad verving. 

Het viel op hoe je dat deed, want je deed het goed. (Dat vertelde iedereen mij ook op zo’n toontje van ‘laat maar eens zien of jij dat ook kunt’), maar ik kon me er alles bij voorstellen dat je dat goed had gedaan.

 

En het is ook karakteristiek voor het repertoire waaruit jij kunt putten. 

Het was nogal onrustig in Harlingen in die jaren. 

In het college was de PvdA niet teruggekomen ondanks dat die partij wel als grootste uit de verkiezingen was gekomen. 

Ook CDA en VVD voelden zich buitengesloten en er hing een gepolariseerde sfeer in de Raad. 

Jij geloofde er niets van dat de coalitie onder leiding van Frisse Wind in het belang was van de Harlinger bevolking en je legde ze het vuur na aan de schenen en droeg -je vertelde het zelf nog in dat mooie interview met de LC- zeker bij aan die polarisatie. 

Daarbij werd je gesteund door een aantal van je kernkwaliteiten: je ijzeren geheugen, kennis van de feiten en je begaafdheid in sarren en zuigen. 

Maar toen je als fractievoorzitter van de grootste partij het voorzitterschap van de raad van de burgemeester over moest nemen, wist je je wel onmiddellijk aan die nieuwe rol aan te passen en een voorzitter te zijn die voor iedereen acceptabel was.

Je kunt snel schakelen en snapt dat er op verschillende plaatsen verschillend gehandeld moet worden en je past je daar dus heel soepel bij aan.

Zo deed je dat uiteraard ook toen je van raadslid wethouder werd. 

Misschien meer nog toen je op dat moment van lasser bij Bram Visser, wethouder werd. 

Je laat je er graag op voorstaan dat je voortkomt uit het volk en niet bang bent letterlijk vieze handen te maken. Jij weet beter dan de meeste anderen wat het is om echt arbeider te zijn. Daar zit ook echt je inspiratie. Maar toen het moest, kon je ook de stap maken om dan ineens alleen nog maar achter bureaus en vergadertafels te zitten. Ook daar kon je je gemakkelijk productief maken. 

 

Je behaalde ook daadwerkelijk successen en het opmerkelijkste succes was natuurlijk wel de eclatante verkiezingsoverwinning in 2018.

Dwars tegen de trend in: de trend was dat de PvdA overal klappen kreeg. Maar niet in Harlingen. (Dat leidde nog even tot verwarring bij het verwerken van het resultaat door de landelijke PvdA: Hein werd opgebeld door de voorzitter van de partij met een troostend woord omdat de partij zo verloren had. Nou, maar Hein niet, hielp hij haar uit de droom: van drie naar vijf zetels, een ongekende klapper.)

Het geheim was een geraffineerde verkiezingscampagne waarbij het niet alleen om de PvdA maar waar het vooral om Hein ging. 

De stad volgehangen met affiches met z’n kop larger than life: Kies Hein! 

Volgens Hein hangt dat affiche tot op de dag van vandaag nog boven het bed van menige Harlinger huisvrouw.

Maar dat dit kon, dat dit mogelijk was, bewijst jouw geworteldheid in de Harlinger samenleving. Je hebt als geen ander geprofiteerd van wat Harlingen jou te bieden had, maar je hebt ook heel veel aan Harlingen gegeven.

 

Wat een type al met al. Wat kàn die jongen veel hè? Altijd maar op de bres voor Harlingen en de gewone Harlingers. 

Nou, laten we nou niet een engeltje van hem maken.

Laten we eens even iets preciezer zijn kwaliteiten bekijken.

 

Hein weet echt wat hij wil en hij kan ook best luisteren maar hij hoort dan het liefst wat hij horen wil. En hij denkt ook best over de dingen na maar eenmaal tot een slotsom gekomen, is hij ook èrg overtuigd van z’n eigen gelijk. Als er mensen zijn die echt iets heel anders vinden, is z’n tolerantie niet onmiddellijk heel groot. En dan heeft hij een krachtig middel om die ander buiten spel te zetten: de feiten en de geschiedenis.

Hein is namelijk heel sterk in de feiten en de geschiedenis. 

Natuurlijk, hij heeft geschiedenis gestudeerd en ook als je het over dat soort geschiedenis hebt, is hij verbazend sterk in feiten en jaartallen, maar ik bedoel eigenlijk de geschiedenis van wie zei wat en wie deed dit of dat. 

Dat weet hij precies en van járen geleden. En alle feiten die daarbij horen. En dan is Hein áltijd sterker dan z’n tegenstanders en zet hij ze keihard op het verkeerde been, ze weten er niks van of de feiten nu relevant zijn of niet, Hein weet ze en die ander niet en dat wordt er stevig ingewreven. En er wordt op teruggekomen, dat-ie dat niet wist en nòg eens, en dus dat zuigen en sarren. 

Dat is Hein ook, en af en toe deed-ie dat ook bij mij en ja, dán ging hij natuurlijk te ver! Dan moest ik een beetje boos worden. 

Tja, kijk, ik weet natuurlijk toch altijd nòg meer en heb meer overzicht natuurlijk en kijk wat ruimhartiger en gelijkmoediger tegen de dingen aan ....maar Hein, je bent een lastige aap om ruzie mee te maken en je hebt er beslist talent voor, voor ruziemaken.

En je durft aan te vallen en zelfbewust de strijd aan te gaan. 

En je weet dat je dat goed kunt gebruiken. 

Je zult ook op je nieuwe plek mensen tegenkomen die je tot andere gedachten wilt brengen. Daar kun je al die vaardigheden van schermen met feiten, de geschiedenis beter kennen, en het ontregelen van de tegenstander prima inzetten, al was het alleen maar om te laten zien dat ze jou niet straffeloos aan kunnen vallen. 

Dat schrikt dan even af en dat is prima, een deel van het spel. 

Maar ga er met mate mee om. 

Je hebt ook heel prettige kanten in je karakter, je toegankelijkheid en gemak in de omgang, je snelle intelligentie en rake grappen, je eerlijkheid, je sociale gevoel en je betrouwbaarheid. 

Laat dìe kanten van jezelf ook vooral zien, dat was hier ooit de basis voor je succes: daarom houden de mensen, maar ook de kiezers van je. 

En dat kun je in Leeuwarden best gebruiken. Daar zijn nog veel meer kiezers!

 

Beste Hein, je hebt de afgelopen ruim zes jaren als wethouder van Harlingen niet stilgezeten. 

Terugkijkend kunnen we zeggen dat het geen slechte tijd voor Harlingen is geweest. We hebben de wind wel een beetje in de rug gehad en ook vergeleken met andere Friese gemeenten staan wij er niet slecht voor. Ik wilde de effecten Corona nu maar verder eens níet noemen, we worden allemaal een beetje gaar van Corona tenslotte.

Er is dus veel bereikt en veel gelukt en dat is zeker ook aan jouw inbreng te danken.

Zo is er de laatste jaren al veel gebouwd in Harlingen en er zal nog veel meer gebouwd worden wat door jou is voorbereid. 

Ik noem de nieuwe woningen aan de Spoorstraat, de steigers zijn er nu voor weg en het is een prachtige wand geworden met 70 sociale huurwoningen op een fraaie locatie. De 29 koopwoningen aan de Zuiderhaven volgen nog. Nieuw Trebol, een schitterend woongebouw, gemodelleerd naar het oude, ooit zo stijlvolle Trebol, ik noem de woontoren langs de N31 en de nieuwbouw aan de Kimswerderweg, hoek Oosterparkweg tegenover het politiebureau.

Maar het zijn niet alleen de gebouwen maar er was ook aandacht voor de wijk, en voor wat mensen nodig hebben, Harlingen wèrkt, mensen hebben werk nodig en een inkomen. 

Je hebt je intensief met de omvorming van de sociale dienst beziggehouden, maar ook met de wijken, waar de Oosterparkwijk en natuurlijk de wijk waar wij nu zijn, Nieuw Zuid, jouw speciale belangstelling had. 

Het is niet voor niets dat wij jouw afscheid vieren in Nieuw Zuid, dit ontmoetingscentrum, brandpunt van de creativiteit en dagbesteding in de wijk, het toont je betrokkenheid en je grote sociale hart. En dat is het meeste waard, Hein, uiteindelijk belangrijker dan al je politieke behendigheid. 

 

Johan Erents, onze nestor van de raad, noemde jou de spits van Harlingen, verwijzend naar je voetbalverleden. 

Dat was een rake typering. 

Je hebt het karakter van een spits.

Harlingen verliest die spits nu en jij kunt spits in Leeuwarden worden. 

Ze hebben je daar met plezier binnengehaald en je bent door een unanieme raad tot hun nieuwe wethouder benoemd. 

Ik weet zeker dat je dat waar kunt maken en dat je daar enorm je best gaat doen, maar voordat we je definitief laten gaan, willen we je een blijk van waardering geven voor alles wat je in onze gemeente en in jouw geboortestad hebt gedaan en daarom reik ik je namens het College van B&W met heel veel plezier de Harlinger Draagspeld uit.

 

Gefeliciteerd Hein, we laten je nu los, veel succes!

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Géén zomermarkten én géén Harlingen Ongeschut dit jaar

10-07-2020

HARLINGEN – Evenementen zijn inmiddels vanaf 1 juli weer toegestaan, maar onder flink wat COVID-19 veiligheidseisen/voorwaarden.

Vakantie

10-07-2020

HARLINGEN - Vakantie, eindelijk vakantie!

Bekendmaking van de gemeente Harlingen week 28 - 2020

10-07-2020

HARLINGEN - Bekendmaking van de gemeente Harlingen van 6 t/m 10 juli 2020.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 Karsten Wonen Karsten Wonen
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events De Omdraai De Omdraai The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn