Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlingen… mien stadsje en mien tuuntsje……

02-09-2022

HARLINGEN - Hernieuwde kennismaking met de Stadstuin Harlingen en haar vrijwilligers.

Column Stadstuin Harlingen. In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen. Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 4 weken en wordt geschreven door de Túnfrou.

 

In 2020-21 heeft de túnfrou maandelijks een column geschreven over de Stadstuin Harlingen en daar gaat ze vervolg aan geven. Want het gaat goed met de tuin en dat willen we met u delen in de hoop dat u komt kijken, en genieten van de tuin met zijn mooie paadjes, perkjes, bankjes en verrassende stille plekjes. In deze column zetten we 2 vrijwilligers centraal, Marian van Balen en Arnold Bootsma. Want zonder vrijwilligers geen tún. De tuin moet je beleven door er doorheen te lopen en je te laten verrassen.

 

Er is een moestuin, bloementuin, voedselbos en we zijn bezig met het ontwikkelen van een kinderentuin met behulp van een speciale coordinator en programma. 

 

Marian en Arnold vertellen.....'de tuin is ontmoeten en ontspant'

Arnold Bootsma is een Ouwe Seun en jarenlang postbode en groenteboer geweest in Harlingen. Hij is met pensioen. Afgelopen jaar werd hij door een kennis gevraagd om vrijwilliger te worden bij de stadstuin. Dat was een goeie keuze 'want ik hoef nu niet naar de sportschool', ik ontmoet nieuwe mensen, het is sociaal, je maakt een praatje en ondertussen werk je aan je eigen 'project'.

 

Arnold heeft ook een stukje in de gezamenlijke moestuin en dat brengt hem dagelijks naar de tuin. 'Even kieke nou'. Arnold vindt de tuin een mooie uitdaging om in te werken en er met elkaar iets moois van te maken. Hij heeft het project 'voedselbos' en hij heeft een plan gemaakt voor de aanleg hiervan. Samen met 'andere Arnold' hebben ze al heel wat bomen en struiken gepland. Nu is hij bezig met het zaaien van gras zodat de bomen stuiken straks mooi in het groen staan. De woensdagmiddag is voor hem klusmiddag. Met elkaar werken, wat eten en drinken en tips en tricks uitwisselen is hartstikke leuk. Hij vindt zijn collega-vrijwilligers Toppers en hij ziet graag nog meer Ouwe Seunen op de tuin!!

 

Marian van Balen en haar man Gerrit zijn 'nieuwe Seunen'. Zij is met haar man Gerrit in het nieuwe wooncomplex naast de tuin komen wonen en heeft zich gelijk aangemeld als vrijwilliger. Harlingen is voor haar thuiskomen want ze heeft er haar opleiding gedaan en gewerkt in de zorg. Ze voelt zich verbonden met de stad, de haven en het gevoel van vrijheid dat ze hier beleefd. Haar man heeft ze ontmoet op de Visserijdagen...mooier wordt het niet. Omdat ze nieuw zijn in Harlingen wilden ze graag nieuwe mensen ontmoeten en omdat ze uitkijken op de Stadstuin wilde ze graag haar steentje hieraan bijdragen. In de afgelopen 2 jaar heeft ze bij de bouw van het wooncomplex de tuin zien ontstaan en omdat ze zelf altijd een tuin heeft gehad werkt ze graag als vrijwilliger in de tuin. Ze heeft een stuk moestuin en helpt bij de klussen in de tuin. Marian kan zich verwonderen over de natuur, de ontspanning die het geeft, 'iets kleins wordt iets groots'. Ik verwonder me en geniet van de stilte, de vogels, de zonsondergang. Ze kan alle nieuwkomers in de stad 'het vrijwilligerswerk' aanbevelen om nieuwe mensen te ontmoeten en als je zelf geen tuin (meer) hebt van de Stadstuin te genieten en helpen opbouwen. Ze deelt graag de opbrengst van haar moestuin. Zij werkt in de tuin als het haar past en dat houdt haar actief en fit.

 

Wat is er tot nu toe gebeurd op de Stadstuin.....

Er is veel gebeurd met de hulp en inzet van nieuwe vrijwilligers! We zetten in deze column 2 vrijwilligers in het zonnetje maar uiteraard bedanken we al onze vrijwilligers voor hun tomeloze inzet, gezelligheid en input voor de tuin.

 

Het geheel van plannen en uitvoering door de projectgroep is één van de projecten van Stichting Kunstcollectief Harlingen De projectgroep wordt gevormd Nora Hougee, Evelyn Schor en Roeleke Naber. Zij organiseren op elke laatste zaterdag van de maand een bijeenkomst voor de vrijwilligers om deze in het zonnetje te zetten.

De aanleg van het cultuur/ontmoetingsplein wordt in september gerealiseerd. Hierop worden kleinschalige activiteiten gepland.  Met sponsoren en vrijwilligers lukt het om er een bijzondere tuin van te maken.

 

Waar en voor wie is de Stadstuin Harlingen?

Het is een halve hectare grond aan de Kimswerderweg (terrein voormalige Cocos-fabriek) Wij zijn gestart medio 2020. De tuin is voor alle Harlingers. De tuin wordt ontwikkeld op basis van onder andere ecologie, duurzaamheid en biodiversiteit. Planten, bomen waaronder fruitbomen, planten, kruiden, moestuinen en waterdieren vind je in onze stadstuin.

 

Circulair tuinieren en sponsoren

We omarmen de gedachte van hergebruik. Dus we verwelkomen sponsoren van zaden, stekjes, planten. Of heester dan wel (fruit) bomen die niet meer in uw tuin passen en die u wel een tweede leven gunt. Dat geldt ook voor tuingereedschap of andere spullen die met tuinieren te maken hebben. Stuur ons een mail met je aanbod.

 

Stadstuin Harlingen zoekt mensen met een hart voor tuinieren

We zoeken groene handen en harten die met liefde voor de tuin ons helpen om de stadstuin verder te ontwikkelen. Voor de kindertuin kunnen we extra hulp gebruiken.

 

We zoeken tuinliefhebbers waarbij leeftijd geen grenzen kent, die gezamenlijk de stadstuin verder willen ontwikkelen in een plezierige sfeer. We werken stug door maar nemen ook de tijd voor koffie en thee en een praatje maken. Dat praatje maken doen we ook als we met elkaar aan het werk zijn J. Het is een nieuw netwerk dus genoeg te delen. Maar vind je het prettig om op je eigen vierkante meter op jezelf te zijn dan is dat ook goed. Wees vooral jezelf.
We zaaien, wieden, snoeien, onderhouden roerende zaken, we delen ervaring en kennis met anderen en hebben veel plezier met elkaar op de tuin.

 

We werken met elkaar in de tuin, Nora Hougee is de coördinator en nodigt uit via de groepsapp. In de tuin bespreken we wat er gedaan moet worden en meestal kiest iedereen wel de klus die hij/zij prettig vindt.

We drinken met elkaar koffie/thee en tussen de middag lunchen we in het tuinhuis.

 

Hoe meld je je aan als vrijwilliger of laat je weten dat je giften hebt voor de Stadstuin

Je kan direct e-mail sturen naar info@stadstuinharlingen.nl en dan nemen we contact op.

Zaterdag 3 september staan we op de Visserijdagen - Kunstmarkt - Rommelhaven - en kun je alle info krijgen over de Stadstuin Harlingen. Tot zaterdag!

 

Welkom op de tún mei groetnis van de Túnfrou
 

Algemeen Natuur & Milieu Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Veel deelnemers bij Visserijdagenloop

01-09-2022

HARLINGEN - Woensdag 31 augustus organiseerde de Sportvereniging Friesland weer de Visser-IJdagenloop na 2 jaar geen loop te mogen organiseren door corona.

We gaan weer beginnen!

01-09-2022

HARLINGEN - De allerjongste jeugd vanaf 5 jaar kunnen vanaf maandag terecht bij fc Harlingen.

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken BENG Evenementen BENG Evenementen