Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

Harlingen… mien stadsje en mien tuuntsje……

02-09-2022

HARLINGEN - Hernieuwde kennismaking met de Stadstuin Harlingen en haar vrijwilligers.

Column Stadstuin Harlingen. In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen. Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 4 weken en wordt geschreven door de Túnfrou.

 

In 2020-21 heeft de túnfrou maandelijks een column geschreven over de Stadstuin Harlingen en daar gaat ze vervolg aan geven. Want het gaat goed met de tuin en dat willen we met u delen in de hoop dat u komt kijken, en genieten van de tuin met zijn mooie paadjes, perkjes, bankjes en verrassende stille plekjes. In deze column zetten we 2 vrijwilligers centraal, Marian van Balen en Arnold Bootsma. Want zonder vrijwilligers geen tún. De tuin moet je beleven door er doorheen te lopen en je te laten verrassen.

 

Er is een moestuin, bloementuin, voedselbos en we zijn bezig met het ontwikkelen van een kinderentuin met behulp van een speciale coordinator en programma. 

 

Marian en Arnold vertellen.....'de tuin is ontmoeten en ontspant'

Arnold Bootsma is een Ouwe Seun en jarenlang postbode en groenteboer geweest in Harlingen. Hij is met pensioen. Afgelopen jaar werd hij door een kennis gevraagd om vrijwilliger te worden bij de stadstuin. Dat was een goeie keuze 'want ik hoef nu niet naar de sportschool', ik ontmoet nieuwe mensen, het is sociaal, je maakt een praatje en ondertussen werk je aan je eigen 'project'.

 

Arnold heeft ook een stukje in de gezamenlijke moestuin en dat brengt hem dagelijks naar de tuin. 'Even kieke nou'. Arnold vindt de tuin een mooie uitdaging om in te werken en er met elkaar iets moois van te maken. Hij heeft het project 'voedselbos' en hij heeft een plan gemaakt voor de aanleg hiervan. Samen met 'andere Arnold' hebben ze al heel wat bomen en struiken gepland. Nu is hij bezig met het zaaien van gras zodat de bomen stuiken straks mooi in het groen staan. De woensdagmiddag is voor hem klusmiddag. Met elkaar werken, wat eten en drinken en tips en tricks uitwisselen is hartstikke leuk. Hij vindt zijn collega-vrijwilligers Toppers en hij ziet graag nog meer Ouwe Seunen op de tuin!!

 

Marian van Balen en haar man Gerrit zijn 'nieuwe Seunen'. Zij is met haar man Gerrit in het nieuwe wooncomplex naast de tuin komen wonen en heeft zich gelijk aangemeld als vrijwilliger. Harlingen is voor haar thuiskomen want ze heeft er haar opleiding gedaan en gewerkt in de zorg. Ze voelt zich verbonden met de stad, de haven en het gevoel van vrijheid dat ze hier beleefd. Haar man heeft ze ontmoet op de Visserijdagen...mooier wordt het niet. Omdat ze nieuw zijn in Harlingen wilden ze graag nieuwe mensen ontmoeten en omdat ze uitkijken op de Stadstuin wilde ze graag haar steentje hieraan bijdragen. In de afgelopen 2 jaar heeft ze bij de bouw van het wooncomplex de tuin zien ontstaan en omdat ze zelf altijd een tuin heeft gehad werkt ze graag als vrijwilliger in de tuin. Ze heeft een stuk moestuin en helpt bij de klussen in de tuin. Marian kan zich verwonderen over de natuur, de ontspanning die het geeft, 'iets kleins wordt iets groots'. Ik verwonder me en geniet van de stilte, de vogels, de zonsondergang. Ze kan alle nieuwkomers in de stad 'het vrijwilligerswerk' aanbevelen om nieuwe mensen te ontmoeten en als je zelf geen tuin (meer) hebt van de Stadstuin te genieten en helpen opbouwen. Ze deelt graag de opbrengst van haar moestuin. Zij werkt in de tuin als het haar past en dat houdt haar actief en fit.

 

Wat is er tot nu toe gebeurd op de Stadstuin.....

Er is veel gebeurd met de hulp en inzet van nieuwe vrijwilligers! We zetten in deze column 2 vrijwilligers in het zonnetje maar uiteraard bedanken we al onze vrijwilligers voor hun tomeloze inzet, gezelligheid en input voor de tuin.

 

Het geheel van plannen en uitvoering door de projectgroep is één van de projecten van Stichting Kunstcollectief Harlingen De projectgroep wordt gevormd Nora Hougee, Evelyn Schor en Roeleke Naber. Zij organiseren op elke laatste zaterdag van de maand een bijeenkomst voor de vrijwilligers om deze in het zonnetje te zetten.

De aanleg van het cultuur/ontmoetingsplein wordt in september gerealiseerd. Hierop worden kleinschalige activiteiten gepland.  Met sponsoren en vrijwilligers lukt het om er een bijzondere tuin van te maken.

 

Waar en voor wie is de Stadstuin Harlingen?

Het is een halve hectare grond aan de Kimswerderweg (terrein voormalige Cocos-fabriek) Wij zijn gestart medio 2020. De tuin is voor alle Harlingers. De tuin wordt ontwikkeld op basis van onder andere ecologie, duurzaamheid en biodiversiteit. Planten, bomen waaronder fruitbomen, planten, kruiden, moestuinen en waterdieren vind je in onze stadstuin.

 

Circulair tuinieren en sponsoren

We omarmen de gedachte van hergebruik. Dus we verwelkomen sponsoren van zaden, stekjes, planten. Of heester dan wel (fruit) bomen die niet meer in uw tuin passen en die u wel een tweede leven gunt. Dat geldt ook voor tuingereedschap of andere spullen die met tuinieren te maken hebben. Stuur ons een mail met je aanbod.

 

Stadstuin Harlingen zoekt mensen met een hart voor tuinieren

We zoeken groene handen en harten die met liefde voor de tuin ons helpen om de stadstuin verder te ontwikkelen. Voor de kindertuin kunnen we extra hulp gebruiken.

 

We zoeken tuinliefhebbers waarbij leeftijd geen grenzen kent, die gezamenlijk de stadstuin verder willen ontwikkelen in een plezierige sfeer. We werken stug door maar nemen ook de tijd voor koffie en thee en een praatje maken. Dat praatje maken doen we ook als we met elkaar aan het werk zijn J. Het is een nieuw netwerk dus genoeg te delen. Maar vind je het prettig om op je eigen vierkante meter op jezelf te zijn dan is dat ook goed. Wees vooral jezelf.
We zaaien, wieden, snoeien, onderhouden roerende zaken, we delen ervaring en kennis met anderen en hebben veel plezier met elkaar op de tuin.

 

We werken met elkaar in de tuin, Nora Hougee is de coördinator en nodigt uit via de groepsapp. In de tuin bespreken we wat er gedaan moet worden en meestal kiest iedereen wel de klus die hij/zij prettig vindt.

We drinken met elkaar koffie/thee en tussen de middag lunchen we in het tuinhuis.

 

Hoe meld je je aan als vrijwilliger of laat je weten dat je giften hebt voor de Stadstuin

Je kan direct e-mail sturen naar info@stadstuinharlingen.nl en dan nemen we contact op.

Zaterdag 3 september staan we op de Visserijdagen - Kunstmarkt - Rommelhaven - en kun je alle info krijgen over de Stadstuin Harlingen. Tot zaterdag!

 

Welkom op de tún mei groetnis van de Túnfrou
 

Algemeen Natuur & Milieu Zorg & Welzijn

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Nederland vakantieland

02-09-2022

HARLINGEN - Ieder jaar komen er miljoenen mensen naar ons prachtige land om te genieten van het unieke vlakke landschap en de Nederlandse cultuur.

Jeugdoverzicht fc Harlingen

02-09-2022

HARLINGEN - De wedstrijdbriefjes kunnen weer tevoorschijn gehaald worden, de jeugdteams bij fc Harlingen gaan komend weekend van start!

AMVplus voor de jeugd start binnenkort weer bij Hosanna

02-09-2022

HARLINGEN - Kinderen uit de groepen drie tot en met vijf van het basisonderwijs kunnen zich weer aanmelden bij Hosanna voor de eenjarige cursus dansen, muziek of allebei.

Reacties

TeamFRL TeamFRL BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen CZVideoful CZVideoful Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wellheat Shop Wellheat Shop Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn TeamFRL TeamFRL CZVideoful CZVideoful Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber CZVideoful CZVideoful Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wellheat Shop Wellheat Shop TeamFRL TeamFRL De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Wellheat Shop Wellheat Shop IJssalon Min12 IJssalon Min12 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen CZVideoful CZVideoful TeamFRL TeamFRL De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen
Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wellheat Shop Wellheat Shop CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten