Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlingen goed bezig met duurzaamheid maar het moet wel systematischer

28-04-2020

HARLINGEN - Dit zegt de Rekenkamercommissie (RKC) van de gemeente Harlingen.

De RKC heeft een onderzoek uitgevoerd naar het beleid van de gemeente op het gebied van duurzaamheid. Onderzocht is of het gevoerde beleid heeft opgeleverd wat bedoeld was.

 

De gemeenteraad heeft in 2009 de beleidsnotitie "Duurzaamheid" vastgesteld en in 2015 de notitie "Harlingen Duurzaam Verder". Ook krijgt duurzaamheid aandacht in het coalitieprogramma 2014-2018 en in het bestuursakkoord 2018-2022. In deze stukken staan een aantal voornemens. Omdat duurzaamheid een actueel thema is heeft de Rekenkamercommissie ervoor gekozen te onderzoeken "in hoeverre het gevoerde beleid op het gebied van duurzaamheid doeltreffend en doelmatig is en of het toekomstbestendig is". Daarbij is dus nagegaan of de voornemens ook tot de gewenste uitkomsten hebben geleid.

 

Gericht beleid

Het onderzoek heeft veel informatie opgeleverd over het gevoerde duurzaamheidbeleid. Wat opvalt is dat gericht beleid, planning en monitoring nogal eens heeft ontbroken. Daardoor konden resultaten niet altijd worden vastgesteld. Daar staat tegenover dat er door de gemeente en andere partijen wel verschillende projecten zijn uitgevoerd. Dit was vaak spontaan en ad hoc. Maar dat kan ook passend zijn bij het opstarten van een nieuw beleidsterrein, waar nog veel onbekend is. Voor het vervolg is meer systematiek echter wel belangrijk. Want dat helpt om publieke middelen (geld) doeltreffend en doelmatig te kunnen inzetten en dat zichtbaar te maken. Daar zijn aanbevelingen voor gedaan in het rapport.

 

Afzonderlijke strategische visie

Een belangrijke aanbeveling aan de gemeente is om een afzonderlijke strategische visie op Duurzaamheid op te stellen. Dit samen met maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en met de inwoners van de gemeente. Als voorzet hiervoor heeft de RKC ook gekeken naar wat nu landelijk speelt op het gebied van duurzaamheid. Want er gebeurt veel op dit terrein. In het rapport Duurzaamheid worden daarom bepaalde actuele ontwikkelingen genoemd waar de gemeente desgewenst ook op kan inspelen. 

 

Rekenkamercommissie

Iedere gemeente heeft een Rekenkamer(commissie), die onafhankelijke onderzoeken verricht over de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van gemeentelijk beleid. De rapportages zijn vooral bedoeld voor de gemeenteraad. De informatie van de Rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak en het richting geven aan beleid.

 

Rapport Rekenkameronderzoek duurzaamheidbeleid Harlingen

 

 

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Nieuwe straatnaam plan Oosterhof vernoemd naar oud-premier Joop den Uyl

28-04-2020

HARLINGEN - Het college van burgemeester en wethouders van Harlingen heeft de straatnaam ‘Joop den Uylstraat' gekoppeld aan het nieuwe plan Oosterhof.

Corona update Copini Opticiens

28-04-2020

HARLINGEN - Voor uw en onze veiligheid hebben wij onze maatregelen getroffen omtrent de 1,5 meter samenleving.

Reacties

Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Food 80/20 Food 80/20 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Greenart Production Greenart Production Broodje Nuchter Broodje Nuchter Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Greenart Production Greenart Production Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Food 80/20 Food 80/20 HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten