Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlinga viert 50-jarige bestaan met feest van herkenning

28-10-2022

HARLINGEN - Verleden en toekomst rode draad tijdens jubileumviering op 4 november.

Harlinga viert 50-jarige bestaan met feest van herkenning Achterste rij: Jaring Plas, Greet de Groot, Piet Kuiken, Rina de Boer, Jellie Sjollema, Hans Braak Voorste rij: Klaaske Jumelet, Alie Goinga, Johan Schikker, Tjitske Jelgerhuis, Erica Smits

Wooncentrum Harlinga bestaat vijftig jaar. Dit heugelijke feit wordt op vrijdagmiddag 4 november gevierd met een themafeest waarbij de genodigden ‘Back to the future’ gaan. Vijftig jaar terug in de tijd, maar heel nadrukkelijk met een blik op de toekomst. Het stichtingsbestuur belooft onder meer een spectaculaire openingsact en meer over de toekomstplannen van Harlinga. Zo worden de nieuwbouwplannen van het wooncentrum in Plan Almenum onthuld. Het feest vindt plaats in het speciaal voor dit doel opgetrokken feestpaviljoen. Gezien de fikse stapel aanmeldingen maken veel bewoners, medewerkers, oud-medewerkers, bestuursleden en andere relaties gebruik van de uitnodiging voor het feest van de herkenning.

 

Het programma wordt aangeboden door het stichtingsbestuur. ‘Wij organiseren het feest uiteraard niet alleen. Drie bestuursleden van de Bewonerscommissie, te weten Henk Bleeker, Rob de Boer en Joop Leertouwer zijn erbij betrokken en ook Jaring Plas. Virgil Hoekstra van Hoekstra Evenementenburo voert de regie’, aldus Johan Schikker, voorzitter van het stichtingsbestuur van Harlinga.

 

Humanistische grondslag

Hij gaat terug naar de beginperiode. ‘Op 6 juni 1972 heeft Humanitas in Harlingen het initiatief genomen om huisvesting voor ouderen te realiseren op humanistische grondslag. Er was behoefte aan woningen voor ouderen en dat heeft uiteindelijk geleid tot Wooncentrum Harlinga, dat in 1975 werd geopend. Onder andere Albert Kuiper was hierbij betrokken, tevens de eerste voorzitter van Harlinga. Het complex telt 130 woningen en diverse gemeenschappelijke ruimten’, aldus Johan Schikker. ‘Een thuis voor iedereen; ongeacht geloof, ras, geaardheid, afkomst, overtuiging, enzovoort. Aan ons als bestuur de taak en verantwoordelijkheid om te zorgen voor continuïteit,  veiligheid en plezierig wonen in Harlinga tegen een betaalbare huur en redelijke servicekosten’.

 

Grote investeringen

Het huidige stichtingsbestuur, naast Johan Schikker bestaande uit Alie Goïnga, Klaaske Jumelet en Piet Kuiken, heeft in 2007 een brainstormsessie gehouden over de toekomst van Harlinga. Samen met twee oud-medewerkers van Woonzorg Nederland René Stofberg en Pieter Brugman alsook Gerry Meagher van Alynia Architecten zijn de wensen en behoeften van de toekomstige bewoners in kaart gebracht. Mede op basis daarvan is een grootscheeps renovatie- en verduurzamingstraject uitgezet, dat zeer recentelijk is afgerond. ‘Wij zijn 100 procent onafhankelijk, krijgen geen euro subsidie en hebben geen dubbeltje schuld’, merkt Schikker niet zonder trots op. ‘Wij doen er alles aan om het complex goed te onderhouden en bij te blijven met alle ontwikkelingen. Dit draagt bij aan het woongenot dat zo kenmerkend is voor Harlinga’.

 

Johan Schikker complimenteert in het verlengde de inzet van het team bestaande uit operationeel manager Jaring Plas, assistent en technische dienst Hans Braak en facilitaire dienst Rina de Boer, maar ook de slaapwachten Tjitske Jelgerhuis-de Vries, Erica Smits-van der Mei en Jellie Sjollema-Siesling. ‘Dit team zorgt ervoor dat de mensen zich veilig voelen in Harlinga. Er is 24 uur per dag iemand aanwezig om bij te springen als dat nodig is. Niet alleen een geruststellend gevoel voor de bewoners, maar zeker ook voor hun familie’.

 

Bewonerscommissie

Een belangrijke bijdrage aan het woonplezier wordt volgens de voorzitter geleverd door de zeer actieve Bewonerscommissie. ‘Er wordt hier echt enorm veel georganiseerd; van kaarten en sjoelen tot zangroepen. Van lezingen tot feesten en partijen, plus alles wat daar tussenin zit. Mensen wonen hier compleet zelfstandig, maar kunnen – als ze dat willen – zich aansluiten bij de meest uiteenlopende activiteiten. Zonder dat ze de deur uithoeven, want voor deze doeleinden is er een goed geoutilleerde recreatiezaal’.

 

Het hele pakket maakt dat mensen graag in Harlinga wonen, zo blijkt ook uit de wachtlijsten. ‘Op de zogenoemde A-lijst, oftewel de mensen die ‘direct’ in Harlinga willen komen wonen, staan meer dan 100 mensen. Mensen die iets minder haast hebben, staan op de B-lijst en dat zijn er inmiddels ook ruim 200’. Voor ons ook de reden om tijdens dit jubileum geen Open Dag te houden om geen valse verwachtingen te scheppen’, aldus Johan Schikker.

 

Saamhorigheid

Jaring Plas onderstreept de woorden van Johan Schikker. ‘Wat zeer kenmerkend is voor Harlinga, is de saamhorigheid die hier is ontstaan. Mensen wonen hier graag. Vanwege het comfort in hun appartementen, het gevoel van veiligheid omdat er altijd iemand van het team aanwezig is én omdat er zoveel wordt georganiseerd. Voor iedereen is er wel wat bij. Wie dat wil natuurlijk, want niets is verplicht, maar de volle activiteitenkalender is zeker een toegevoegde waarde’.

Dat geldt ook voor de nieuwe fitnessruimte, nieuwe was- en droogmachines, bibliotheek, computerruimte, biljartruimte, serre en diverse andere gemeenschappelijke ruimten waar Harlinga over beschikt. ‘Allemaal voor gezamenlijk gebruik van de bewoners én tegelijkertijd een ontmoetingsplaats.  ‘We wilden dat we veel eerder in Harlinga waren gaan wonen’, is een opmerking die wij heel vaak horen’.

 

Toekomst

Het stichtingsbestuur doet er alles aan om de tevredenheid en kwaliteit op een hoog niveau te houden. De onlangs afgeronde grootscheepse renovatie en verduurzamingsronde is daar slechts één voorbeeld van. Tijdens het jubileumfeest worden namelijk toekomstplannen onthuld. ‘We zijn op dit moment heel druk bezig met de afronding van onze nieuwbouwplannen in Plan Almenum, in nauwe samenwerking met De Bouwvereniging en onze (Harlinga) adviseur Bruno Zandberg van Bruzan. Het wordt een aanvulling van 25 appartementen op de bestaande 130 appartementen van Harlinga en is met name bedoeld voor mensen die in de vrije huursector een appartement zoeken. Zoals gezegd, hebben we een grote wachtlijst en daar spelen we op in. We werken daarvoor nauw samen met De Bouwvereniging. Wij hebben in het nieuwe plan Almenum grond aangekocht. Er worden 25 huurwoningen in de vrije sector gerealiseerd in opdracht van Harlinga. Op die manier kunnen wij wat doen aan onze wachtlijst, maar ook de behoeften van een aantal bewoners invullen. De woningen worden wat groter en luxer, daar is vraag naar’.

Johan Schikker spreekt van een mooie uitdaging en avontuur voor het stichtingsbestuur van Harlinga. ‘Dit is voor ons nieuw. Omdat wij een groot deel van de middelen hebben, kunnen we deze stap zetten. We bouwen de huurwoningen voor eigen rekening en risico. En zien dit als een prettige aanvulling op het bestaande aanbod van Harlinga. Op deze manier kunnen we nog meer mensen een thuis in Harlinga bieden’.

 

Algemeen Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Van Campen & Dijkstra Harlingen viert 1-jarig jubileum

28-10-2022

HARLINGEN – Het is alweer een jaar geleden dat Van Campen & Dijkstra, zelfstandig adviseur van RegioBank in Harlingen de deuren opende aan de Voorstraat 94 in Harlingen.

Voorbeschouwing: Zeerobben – Wolvega

28-10-2022

HARLINGEN - Kan Zeerobben de ingezette lijn na WPB een vervolg geven?

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 43 - 2022

28-10-2022

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 24 t/m 28 oktober 2022.

Reacties

The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wellheat Shop Wellheat Shop
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wellheat Shop Wellheat Shop Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12