HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

Stem voor een groener socialer en inclusiever HARLINGEN!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Groot gebaar van bewoners Almenum naar volgende generatie

01-12-2021

HARLINGEN - De afgelopen maanden zijn er belangrijke stappen gemaakt in de plannen voor Toekomstig Almenum.

Er is voldoende draagvlak onder bewoners, zo’n 94% staat achter de nieuwbouwplannen. ‘Een groot gebaar van de bewoners van Almenum naar de volgende generatie’, aldus Petra van der Wier, directeur-bestuurder van De Bouwvereniging. Afgelopen maand heeft De Bouwvereniging het definitieve sloopbesluit genomen.

 

Gedragen plan: 94% bewoners positief

Afgelopen juni en juli heeft De Bouwvereniging alle bewoners individueel gesproken over de plannen en gevraagd naar hun mening. Dat 94% van de bewoners instemt met de plannen, ziet Petra van der Wier als een groot gebaar naar de volgende generatie senioren in Harlingen. ‘De huidige bewoners van Almenum zijn op respectabele leeftijd. Zij hebben de komende periode overlast en moeten straks een, of misschien wel twee keer verhuizen. Dit project heeft de nodige impact op onze bewoners, dat begrijpen wij heel goed. Van ons vraagt het uiterste zorgvuldigheid, maatwerk en vooral ont-zorgen en een luisterend oor’.

 

Gebouw Almenum

Het gebouw Almenum dateert van 1975 en is niet toekomstbestendig. De afgelopen jaren zijn onderzoeken gedaan, waaruit blijkt dat het gebouw vervangen moet worden door nieuwbouw. Vanaf de start trekt De Bouwvereniging samen op met een afvaardiging van de bewoners, de huurdersvereniging en gemeente Harlingen. Daarnaast is er regelmatig overleg met een afvaardiging van omwonenden.

 

Nieuw bestemmingsplan

Eind juni was er een informatiebijeenkomst voor bewoners en omwonenden over het voorontwerpbestemmingsplan, dit heeft zes weken ter inzage gelegen. Hier zijn een aantal reacties op gekomen van omwonenden. In het voorjaar ontstond onrust bij omwonenden over de hoogte van de nieuwbouwplannen. ‘We begrijpen dat het voor omwonenden ook spannend is, het zijn de buren’, zegt Petra van der Wier.  Partijen weten elkaar te vinden en hebben oog voor elkaars belangen en bezwaren, een afvaardiging van omwonenden zit aan tafel bij de uitwerking van de plannen. Op 8 december 2021 behandelt de gemeenteraad het ontwerp bestemmingsplan. Daarna ligt het zes weken ter inzage. De verwachting is dat de gemeenteraad in de eerste helft van 2022 een definitief besluit over het bestemmingsplan neemt.

 

Meedenken keuze architect

Begin september zijn er plannen van drie architecten voor Toekomstig Almenum gepresenteerd. Bewoners en omwonenden hebben hun input gegeven op de plannen. De werkgroep bestaande uit de Huurdervereniging Harlingen, Huurdersbelangen Almenum, omwonenden Midlumerlaan, gemeente Harlingen en De Bouwvereniging heeft deze wensen en behoeften meegenomen en een keuze gemaakt. Alynia architecten uit Harlingen kwam als beste uit de bus. Alynia gaat de plannen verder uitwerken.

 

Samen voor veilige en fijne plek senior

De Bouwvereniging werkt bij de planvorming nauw samen met de bewoners en andere partijen. Petra van der Wier: ‘Het is belangrijk om te weten wat er bij onze bewoners speelt en waar de behoefte ligt. Samen zetten we ons in voor veilig, prettig en gezond wonen in Toekomstig Almenum, voor de huidige en toekomstige senior in Harlingen.’ 
De nieuwbouwappartementen zijn beschikbaar voor huurders vanaf 55 jaar.

 

Sloop

De sloop en nieuwbouw gaat in 3 fasen. De start van de sloop van de eerste woningen, fase 1, is gepland eind 2022. Het is de planning dat Toekomstig Almenum in 2026 geheel klaar is. Het huidige Almenum heeft 162 appartementen/aanleunwoningen. Hiervoor komen er 155 appartementen terug. Hiervan zijn 130 appartementen voor sociale huur en 25 voor de vrije huursector van Stichting Wooncentrum Harlinga.

 

Algemeen Bedrijfsleven

Meer nieuws

Unieke vloer voor uw huis in Harlingen

01-12-2021

HARLINGEN - Wilt u een unieke vloer voor uw huis in Harlingen?

HMHC Dames 1 houdt het spannend in Veendam!

01-12-2021

HARLINGEN - Op deze koude zondag mochten de Dames afreizen naar Veendam om daar de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop te spelen.

Razende Roeland raast toch op eigen zender!

01-12-2021

HARLINGEN - Onverwacht toch live op Omroep RSH, want soms heeft een corona maatregel het voordeel dat iets niet doorgaat en jij op de vertrouwde zenders Omroep RSH en Radio Eenhoorn je metal vitamine kan halen.

Reacties