RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Groen in de raad - Oud en nieuw

02-01-2021

HARLINGEN - Dat 2020 een bijzonder jaar was hoef ik hier niet eens meer te schrijven.

Eenieder heeft het op zijn of haar eigen manier ondervonden.  Ook de afsluiting van 2020 was bijzonder. Zelden was dit land zó verdeeld tussen hoop en argwaan, optimisme en zwartkijkerij, rechts en links, conservatief en progressief. Tegelijkertijd voelden we solidariteit en rechtvaardigheid.

 

Afgelopen jaar kwam alles en iedereen in beweging. Mensen gingen massaal de straat op. Bij het torentje in Den Haag was het druk. Boze boeren met trekkers, onderwijzers, verpleegkundigen, mensenrechtenactivisten, mensen die de Griekse vluchtelingenkampen aan de kaak stelden, aanhangers van viruswaanzin, jongeren die bezorgd waren over de klimaatveranderingen, voorstanders van het basisinkomen, van meer inclusiviteit.

 

Is Nederland wakker geschud? Doen wij er iets mee? Hameren wij boos op de fouten van het verleden, of brengen wij de moed op voor verandering? Want als wij dingen beter willen doen, zullen we onze oude vertrouwde wereld zien veranderen. Misschien was die wereld niet de best denkbare, maar ze was toch in ieder geval bekend terrein. De angst voor het onbekende herkent iedereen. Hoe verklaren we anders dat er zoveel bij het oude blijft?

 

Kunnen we dit politiek vertalen, in Europa, in de lidstaten, in de gemeenten? Wat die laatste betreft: in Harlingen zitten er negen partijen in de gemeenteraad, mooi verdeeld over coalitie en oppositie. We stemmen veelal met grote meerderheden en hebben vertrouwen in ons college van burgemeester en wethouders. Hier en daar leggen we elkaar het vuur aan de schenen. Door de bank genomen zijn wij meestal blij met elkaar. We vinden dat de zaken eigenlijk wel goed gaan.

 

Raadsleden, bestuurders en ambtenaren doen hun best. Niemand zit daar om moedwillig fouten te maken. Maar als je er iets dieper induikt zie je vaak dat echte moed ontbreekt. Harlingen volgt. Het lef ontbreekt om het hoofd boven het maaiveld uit te steken, om op eigen initiatief stappen te zetten, om het voortouw te nemen. We volgen weliswaar goede voorbeelden, ons college spreekt graag zijn positieve intenties uit, maar de echte stappen vooruit zetten we niet.

 

Een voorbeeld: het nog in te richten park in het Balkland. Gedurende de afgelopen drie jaren nam de raad meerdere moties en amendementen aan over hergebruik van grondstoffen en duurzaam inkoopbeleid. Het college beloofde uit te zoeken wat ervoor nodig was. We vonden het een mooie kans: een nieuw park voor de Harlingers. Er werd gepraat met burgerinitiatieven, het college liet zich uitdagen door een groep omwonenden en de plannen zagen er goed uit.

 

Maar, toen puntje bij paaltje kwam, zag ik niet veel duurzaamheid in ‘het parkmeubilair’ (de bankjes de verlichting, de afvalbakken). Razend benieuwd stelde ik onze nieuwe wethouder vragen. Was hij wel op de hoogte van het circulaire inkoopbeleid? Had hij de wensen van de raad over het hoofd gezien? Het aanbod aan buitenmeubilair is toch groot en makkelijk te vinden?  Ik haalde de moties erbij, noemde de afspraken, maar helaas – het had geen prioriteit.

 

Op momenten als deze dreig ik even het vertrouwen te verliezen. Men spreekt over intenties, afspraken, visies. Hoe geloofwaardig ben je als gemeente als je daar zo halfslachtig invulling aan geeft? Laten wij het bij lege woorden? Plaatsen we op vervuilde grond veel groen en robuuste banken en noemen we dat een succes? De raad was het snel eens; alleen ik stemde tegen het collegeplan. Verbijsterd was ik.

 

Eigenlijk was dat goed. Op momenten als deze blijf ik helder denken. Ja, we zijn heus blij met kleine stappen vooruit. Ook wij zijn trots op goede samenwerking, op openheid en toegankelijkheid van de collega’s en van het college. Ik poets mijn basiswaarden op en realiseer me dat er nog veel werk aan de winkel is. Een nieuw jaar biedt daar kansen voor. We kijken terug op wat voorafging, en we formuleren nieuwe doelen.

 

Een ervan, ook voor 2021, is dat wij – ook in Harlingen – hard werken aan meer gelijkheid. Dat er geen mensen tussen wal en schip vallen, dat wij alles op alles zetten en dat we ons stukje wereld straks goed overdragen aan de volgende generatie, dat wij deze er nu al bij betrekken, dat wij met aandacht naar elkaar luisteren en elkaar vinden. Dit jaar zien we vooral nieuwe kansen; laten we de moed hebben deze te grijpen!

 

Ik hoop van harte dat je meedoet!

 

Stephanie Geurtz

GroenLinks Harlingen

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Jaarwisseling in Fryslân

02-01-2021

HARLINGEN - Jaarwisseling in Fryslân met drukte voor de Friese ziekenhuizen, een aantal incidenten maar zonder grote excessen.

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Visie Events Visie Events De Omdraai De Omdraai Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12
Food 80/20 Food 80/20 Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen