Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen en omstreken? Dan is Hubo Faber het adres voor uw vuurwerk!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
LOTENactie!

LOTENactie!

Inkopen voor de feestdagen doe je natuurlijk in Harlingen. Daar maak je in december kans op 10x €449,-! Welkom aan Zee!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Groen in de raad - lente!

08-04-2018

HARLINGEN - Donderdag, 8.15 uur - Het voelt een beetje alsof wij op schoolreis gaan.

Een vrolijk gezelschap van raadsleden, de burgermeester en de griffie. Wij stappen uitgelaten de bus in voor een 2-daagse kennismaking in Katlijk.

 

Met mijn hervulbare koffie-to-go beker in de hand ga ik zitten en kijk nieuwsgierig om mij heen. Wie zijn die mensen met wie ik nu 2 dagen op reis ga? Wat is hun beweegreden om zich in te zetten voor het grotere geheel? Waar halen zij hun drive vandaag, wat brengt hun in beweging? Ik mijmer een beetje terwijl het landschap langstrekt.

 

17 raadsleden, 17 personen, 17 mensen. Wij mogen invulling gaan geven aan de komende raadsperiode. Voor mij staan deze 2 dagen in het teken van elkaar ontdekken, vinden en ontmoeten.

 

Na de korte rit door het Friese landschap stopt de bus op de locatie. Midden in het groen staat een mooie boerderij die omgetoverd is tot evenementenlocatie. Op de luifel staat: “werken, koken, trouwen” Ik schiet in de lach. Dat is vast geen toeval…  want dat is precies de bedoeling van deze 2 dagen – het aangaan van een relatie, het commitment geven aan elkaar.  

 

Na wat kennismakingsactiviteiten en de introductie schuift Jacques Wallage aan. Hij geeft een lezing over de veranderende maatschappij. Inspirerend en stof om over na te denken. Gaan wij als raad vasthouden aan het verouderde verticale, van boven af, systeem of gaat het ons lukken om aan te sluiten bij de ommezwaai die in de maatschappij al lang plaats heeft gevonden? Werken wij vanuit vertrouwen of vanuit behoefte aan controle? Met zijn bijdrage bevestigt Jacques het GroenLinkse gevoel. Immers, dit is precies waar wij ons voor inzetten. Niet langer meer optreden als “de overheid”, maar vertrouwen op de mensen, hun ideeën serieus nemen en faciliteren, geloven in dat iedereen iets kan en wil! Dat iedereen een bijdrage kan leveren aan het nú en aan de toekomst.

 

Mooi om te zien dat er na afloop volop over gesproken wordt. En los van de partijkleuren persoonlijke meningen uitgewisseld worden. Sommigen vinden het best onzin, en ook gevaarlijk (ik zou zelf liever zeggen- omdat woorden als "onzin" en "gevaarlijk" best hard zijn - dat "sommigen vinden het best moeilijk"), om burgers zoveel rechten en medezeggenschap te geven. Ik bespeur hier vooral de angst om los te laten. Om afstand te nemen van het oude systeem waarin veel dingen als vanzelfsprekend werden gezien.

 

Wij sluiten de werkdag af met een kookworkshop. Wij snijden, kruiden, hakken, praten, drinken een glas wijn en bespreken van alles en nog wat. De sfeer is ontspannen, vriendelijk en persoonlijk. Sommige gesprekken ontroeren mij, zorgen ervoor dat ik met een zachte blik naar een stoere houding kan kijken.

 

De volgende ochtend terug op de werk-kook-trouw locatie is duidelijk te voelen dat er vandaag iets verandert. Vandaag zal Hein Kuiken bekend maken met wie de PvdA de komende 4 jaar het college wil vormen. Dit was tot nu een gemeden onderwerp. Maar nu hangt het in de lucht. Ik denk terug aan het gesprek met de PvdA. Het open en constructieve gesprek met de informateur heeft een goede basis gelegd voor een samenwerking. Harlingen heeft links gekozen. Een mooie kans voor het nieuwe college om gehoor te geven aan de wereldwijde beweging naar groen en links.

 

Om 13.00 uur kijkt iedereen naar zijn IPad. De mail is binnen. PvdA, CDA en VVD. Daar gaat Hein voor. Het huwelijksbootje is van wal. Mijn teleurstelling maakt plaats voor aanstormende ideeën. De verandering die in de maatschappij is ingezet is niet meer te stuiten. C2C, circulaire duurzame bedrijven, energieneutraal bouwen, niemand meer tussen wal en schip laten vallen, de wethouder van geluk, de eetbare stad… Het is lente! Het Groen is niet over het hoofd te zien.

 

Tot volgende week!

 

Groene groet,

Stephanie Geurtz

GroenLinks Harlingen

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Vuurzee pakt zevende plaats bij Harlinger Kampioenschap Sloeproeien

08-04-2018

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag is met het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien (HKS) voor roeisloep De Vuurzee het roeiseizoen van start gegaan.

Harlingen opent zeilseizoen met zonovergoten Vlootdag

08-04-2018

HARLINGEN - Harlingen stond zaterdag in het teken van de opening van het nieuwe zeilseizoen voor de schepen van de bruine vloot.

Bijltjesdag in Harlingen

08-04-2018

HARLINGEN - Zaterdag 7 april werd door de deelnemers van het NK dammen gevreesd als de beruchte ‘bijltjesdag’: twee ronden op één dag, halverwege het toernooi.

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Ons Food&Wine Ons Food&Wine Almamater Almamater Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Vogelaar Audio Vogelaar Audio Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 VVV Harlingen VVV Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad ForHim Menswear ForHim Menswear Hema Harlingen Hema Harlingen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt
Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Almamater Almamater Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Ons Food&Wine Ons Food&Wine BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Dio Jurien Dio Jurien Hema Harlingen Hema Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires