Odyssee scholen

Odyssee scholen

Welkom bij Stichting voor openbaar onderwijs Odyssee. ‘Leren, elke dag een avontuur!’ Passend Onderwijs van Waterpoort tot Wad.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk Binnen 2019

Heerlijk Binnen 2019

20, 21 & 22 april wordt het Entrepotgebouw weer één groot culinair Foodwalhalla!
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Jawel, lieve PLUS klanten. Van zondag 24 februari t/m zaterdag 20 april kun je sparen voor vijf Fabeltjeskrant handpoppen!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Groen in de raad 6 – Stilte

25-04-2018

HARLINGEN - Woensdagavond (25-4) nemen wij plaats op de rode pluchen stoelen in de raadszaal van het gemeentehuis.

Naar buiten toe is het rustig in de politiek. De stilte van de coalitieonderhandelingen hangt ergens in de lucht, niemand spreekt erover. Gisteren las ik de mail aan alle oppositiepartijen, met de vraag om hun inbreng voor de coalitie. Het was niet de formateur die de mail verstuurde, er staat geen informatie in over de stand van zaken of wat er met de input gaat gebeuren. Een “unheimisch” gevoel bekruipt mij. Aan de ene kant sta ik te trappelen om GroenLinkse punten aan te dragen. Aan de andere kant zou ik graag willen weten aan wie en waaraan ik de bijdrage ga leveren, onder welke voorwaarden, aan welk plaatje. Graag wil ik het akkoord aanvullen, de portefeuille van de wethouder milieu aanvullen met geluk. Of wellicht zou dat in elke portefeuille moeten?

 

Al een tijd is de gemeente Harlingen immers met dit onderwerp bezig. De mensen op het gemeentehuis hebben al geleerd dat, als je gelukkig bent, je dat ook uitdraagt, dat je je werk beter doet, dat je in staat bent om te delen. Binnen de organisatie wordt er veel over gesproken, worden er cursussen gevolgd. Harlingen is klaar voor aandacht voor wat mensen gelukkig maakt. Hoe zou het zijn, als alles wat in de planning staat ook afgemeten wordt aan de geluksbijdrage? Wat maakt ons eigenlijk gelukkig? En hoe kunnen we vanuit het beleid daar een bijdrage aan leveren?

 

De nieuwe Omgevingswet zal hier ook een rol in spelen en kansen bieden. Het is zoeken naar meer samenhang en evenwicht in alle categorieën. De Omgevingswet heeft betrekking op de gehele fysieke omgeving en vormt het nieuwe wettelijk kader voor onderwerpen als bodem, geluid, lucht, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur. De wet voegt 26 wetten samen tot één. Harlingen heeft zich onlangs aangesloten bij het project “Friesland ontregelt” en geeft daarmee alvast een invulling aan de nieuwe ruimte die de omgevingswet zal bieden. Ik ben benieuwd hoe wij daarmee omgaan. Benutten wij de kans om zorgvuldig beleid te maken voor duurzaam, circulair en gezond?

 

En welke rol gaat de FUMO dan vervullen? Afgelopen week zat ik bij de regiobijeenkomst. Daar luisterde ik naar het verhaal van directeur Ron van der Helm. Vanuit zijn standpunt gezien sneed zijn verhaal hout. Hij vraagt aan de gemeenten om betrokkenheid bij de FUMO, en geld. Zo kan het bedrijf doorstarten, nieuw beleid doorvoeren en de zaken op orde brengen. Lastig, dat je als gemeente niet weet wat je ervoor terugkrijgt. En nog merkwaardiger, dat je nu al weet dat de invoering van de Omgevingswet alles weer anders maakt. Het ziekteverzuim bij de FUMO ligt trouwens boven het landelijke gemiddelde. Ik vraag mij af, zijn de mensen daar gelukkig?

 

Terwijl ik door Harlingen – Mien stadje – wandel en de wind de straten schoonveegt, kijk ik ernaar uit dat deuren straks opengaan, dat duidelijk wordt wie de coalitie vormt, wie welke rol gaat vervullen, wie wethouder wordt en wie niet. Ik kijk ernaar uit om inhoudelijk aan de slag te gaan, het coalitieakkoord te lezen en er de GroenLinkse draai aan te geven. Ik kijk uit naar woensdagavond, als Fairtrade en FUMO op de agenda staan van de raadscommissie. Naar de debatten in de raad en het vinden van een meerderheid voor sociaal, groen en gelukkig.

 

Groene groet

 

Stephanie Geurtz - GroenLinks Harlingen

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

De Meiden van Zeerobben

25-04-2018

HARLINGEN - Afgelopen week werden er door de Meiden van Zeerobben vijf wedstrijden gespeeld.

Jeugdjournaal Zeerobben

25-04-2018

HARLINGEN - We gaan zo langzamerhand alweer richting eindfase van de competitie.

KEIK zoekt kunstenaars

25-04-2018

HARLINGEN - KEIK Harlingen is een jaarlijks terugkerend kunstevenement voor, bij voorkeur, Friese kunstenaars.

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe ForHim Menswear ForHim Menswear VVV Harlingen VVV Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Dio Jurien Dio Jurien Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hema Harlingen Hema Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Ons Food&Wine Ons Food&Wine Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus
Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Ons Food&Wine Ons Food&Wine BENG Evenementen BENG Evenementen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen