Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Amusetour Harlingen

Amusetour Harlingen

Op één dag 7 top restaurants bezoeken? In Harlingen kan het! Zondag 16 september van 12 tot 17 uur vindt wederom de Amusetour plaats.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen 2018

Heerlijk Harlingen 2018

Culinair Festival aan de haven van Harlingen waar eten, drinken, muziek en ontspanning centraal staan.
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Groen in de raad 6 – Stilte

25-04-2018

HARLINGEN - Woensdagavond (25-4) nemen wij plaats op de rode pluchen stoelen in de raadszaal van het gemeentehuis.

Naar buiten toe is het rustig in de politiek. De stilte van de coalitieonderhandelingen hangt ergens in de lucht, niemand spreekt erover. Gisteren las ik de mail aan alle oppositiepartijen, met de vraag om hun inbreng voor de coalitie. Het was niet de formateur die de mail verstuurde, er staat geen informatie in over de stand van zaken of wat er met de input gaat gebeuren. Een “unheimisch” gevoel bekruipt mij. Aan de ene kant sta ik te trappelen om GroenLinkse punten aan te dragen. Aan de andere kant zou ik graag willen weten aan wie en waaraan ik de bijdrage ga leveren, onder welke voorwaarden, aan welk plaatje. Graag wil ik het akkoord aanvullen, de portefeuille van de wethouder milieu aanvullen met geluk. Of wellicht zou dat in elke portefeuille moeten?

 

Al een tijd is de gemeente Harlingen immers met dit onderwerp bezig. De mensen op het gemeentehuis hebben al geleerd dat, als je gelukkig bent, je dat ook uitdraagt, dat je je werk beter doet, dat je in staat bent om te delen. Binnen de organisatie wordt er veel over gesproken, worden er cursussen gevolgd. Harlingen is klaar voor aandacht voor wat mensen gelukkig maakt. Hoe zou het zijn, als alles wat in de planning staat ook afgemeten wordt aan de geluksbijdrage? Wat maakt ons eigenlijk gelukkig? En hoe kunnen we vanuit het beleid daar een bijdrage aan leveren?

 

De nieuwe Omgevingswet zal hier ook een rol in spelen en kansen bieden. Het is zoeken naar meer samenhang en evenwicht in alle categorieën. De Omgevingswet heeft betrekking op de gehele fysieke omgeving en vormt het nieuwe wettelijk kader voor onderwerpen als bodem, geluid, lucht, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur. De wet voegt 26 wetten samen tot één. Harlingen heeft zich onlangs aangesloten bij het project “Friesland ontregelt” en geeft daarmee alvast een invulling aan de nieuwe ruimte die de omgevingswet zal bieden. Ik ben benieuwd hoe wij daarmee omgaan. Benutten wij de kans om zorgvuldig beleid te maken voor duurzaam, circulair en gezond?

 

En welke rol gaat de FUMO dan vervullen? Afgelopen week zat ik bij de regiobijeenkomst. Daar luisterde ik naar het verhaal van directeur Ron van der Helm. Vanuit zijn standpunt gezien sneed zijn verhaal hout. Hij vraagt aan de gemeenten om betrokkenheid bij de FUMO, en geld. Zo kan het bedrijf doorstarten, nieuw beleid doorvoeren en de zaken op orde brengen. Lastig, dat je als gemeente niet weet wat je ervoor terugkrijgt. En nog merkwaardiger, dat je nu al weet dat de invoering van de Omgevingswet alles weer anders maakt. Het ziekteverzuim bij de FUMO ligt trouwens boven het landelijke gemiddelde. Ik vraag mij af, zijn de mensen daar gelukkig?

 

Terwijl ik door Harlingen – Mien stadje – wandel en de wind de straten schoonveegt, kijk ik ernaar uit dat deuren straks opengaan, dat duidelijk wordt wie de coalitie vormt, wie welke rol gaat vervullen, wie wethouder wordt en wie niet. Ik kijk ernaar uit om inhoudelijk aan de slag te gaan, het coalitieakkoord te lezen en er de GroenLinkse draai aan te geven. Ik kijk uit naar woensdagavond, als Fairtrade en FUMO op de agenda staan van de raadscommissie. Naar de debatten in de raad en het vinden van een meerderheid voor sociaal, groen en gelukkig.

 

Groene groet

 

Stephanie Geurtz - GroenLinks Harlingen

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

De Meiden van Zeerobben

25-04-2018

HARLINGEN - Afgelopen week werden er door de Meiden van Zeerobben vijf wedstrijden gespeeld.

Jeugdjournaal Zeerobben

25-04-2018

HARLINGEN - We gaan zo langzamerhand alweer richting eindfase van de competitie.

KEIK zoekt kunstenaars

25-04-2018

HARLINGEN - KEIK Harlingen is een jaarlijks terugkerend kunstevenement voor, bij voorkeur, Friese kunstenaars.

Reacties

Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Atelier de Groot Atelier de Groot Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Almamater Almamater Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe De Lichtboei De Lichtboei Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Dio Jurien Dio Jurien Vogelaar Audio Vogelaar Audio Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Haarmode Cats Haarmode Cats VVV Harlingen VVV Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen ForHim Menswear ForHim Menswear Hema Harlingen Hema Harlingen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Karsten Wonen Karsten Wonen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires