Odyssee scholen

Odyssee scholen

Welkom bij Stichting voor openbaar onderwijs Odyssee. ‘Leren, elke dag een avontuur!’ Passend Onderwijs van Waterpoort tot Wad.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk Binnen 2019

Heerlijk Binnen 2019

20, 21 & 22 april wordt het Entrepotgebouw weer één groot culinair Foodwalhalla!
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Jawel, lieve PLUS klanten. Van zondag 24 februari t/m zaterdag 20 april kun je sparen voor vijf Fabeltjeskrant handpoppen!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Groen in de raad 4: Voorbij de verkiezingen

28-03-2018

HARLINGEN - En dan staan wij daar.

Een verzameling van lijsttrekkers, kandidaten, achterban, de burgemeester, het college, vrienden, ambtenaren. Een gezellig geroezemoes vult de mooie raadszaal in het gemeentehuis. De eerste uitslagen komen binnen. Het moment waarin alle spanning van mij af valt. Nu is het niet meer in mijn handen. Het resultaat van de afgelopen vier jaar in de raad en de campagne. Ik kijk naar het grote scherm in de hoek van de zaal. Een lichte stijging ten opzichte van vier jaar geleden, zal het genoeg zijn voor een tweede zetel?

 

Gejuich, geklap, er wordt geproost, er worden hoofden geschud, schouders opgehaald, omhelzingen en felicitaties volgen. De niet zo heel erg dualistische aanpak van de PvdA heeft gewerkt. Hein heeft voor de PvdA stemmen gewonnen. Genoeg voor twee zetels erbij! Knap werk.

 

Zoals altijd bij verkiezingen zijn er winnaars en verliezers. GroenLinks leek even heel hard uit te lopen, maar de cijfers stagneerden. Uiteindelijk hebben wij een mooie stijgende lijn te pakken, al is het niet genoeg voor méér dan één groene zetel. Ik voel mij een beetje heen en weer geslingerd. De stijgende lijn overwint, ik voel mij blij. Mijn stem is straks het groene geluid in de zaal.

 

Pas thuis op de bank bij een bakje thee merk ik hoe de adrenaline nog door mijn lijf jaagt. Gedachten buitelen over elkaar heen. Vier partijen met één zetel, vijf zetels voor de PvdA, versplintering en clustering in één verkiezingsuitslag. Hoe kunnen we GroenLinks hier sterk uit laten komen? Hoe kunnen wij ons profiel neerzetten als er straks een coalitie van 10 tegen 7 is? Ik loop in gedachten mijn initiatieven langs. Welke maakt kans om door de raad, door het nieuwe college aangenomen te worden? Of: hoe kunnen wij deel uitmaken van het college? Want ja, één stem is al genoeg voor een meerderheidscollege. PvdA, CDA, GroenLinks.

 

Met die gedachte val ik in slaap, met die gedachte word ik 's ochtends wakker. Heeft Hein dit misschien ook al bedacht? Of belemmeren zijn ervaringen met GroenLinks deze gedachtegang? Ik trek mijn stoute schoenen aan en bel hem. Helaas neemt hij niet op. Via via hoor ik dat hij samen met VVD en CDA doorgezakt is in de kroeg, de uitkomst vieren. Volgens roddels is de coalitie aldaar beklonken. Deze gedachten schud ik van mij af. Nee, mijn vertrouwen in Hein is groot genoeg. Hij zal ongetwijfeld voor de professionele aanpak kiezen, met als enige doel het goede bestuur voor Harlingen te vinden.

 

Bij de voorlopig definitieve uitslagronde in het gemeentehuis heerst een soort katerstemming. Niet alleen van het feest gisterenavond. Ik vermoed dat iedereen terugkijkt naar een bijzondere campagnetijd en vandaag weliswaar al vooruitkijkt, maar nog zonder te weten vanuit welke positie. Of ben ik de enige die dat zo voelt en zijn de 'oude rotten in het vak' er iets rustiger onder?

 

Vrijdagmiddag is dan de eerste fractievoorzittersvergadering. De burgemeester opent die zitting.

“De uitslag is zoals die is. Daar moeten wij het mee doen”, zegt hij, en zo is het maar net.

 

In gedachten trekt ons verkiezingsprogramma langs mij heen. Zo om of zus om, de komende vier jaar staan er heel wat GroenLinkse initiatieven op de rol. De wethouder van geluk, de moestuinen, het groen op straat, de fietsroute, het getijdenzwembad, de armoedeambassadeur, de roze agenda, nieuwbouw en de kansen die het Spaansen terrein biedt. Zal Harlingen hier dan de voortrekkersrol aannemen en laten zien hoe het anders moet en kan? Maken wij als gemeente beleid op groen en sociaal, geven we inhoud aan verschillende woonbehoefte en scheppen we een plek voor creativiteit?

 

Het mooie is dat er kansen zijn in de coalitie en kansen vanuit de oppositie.

 

Ik kijk weer op. Hein ziet er een beetje moe uit. Een belangrijke taak heeft hij voor zich. Ik ben benieuwd welke kansen de PvdA ziet en welke er opgepakt worden. In ieder geval wens ik hem wijsheid, lef en succes!

 

Stephanie Geurtz - GroenLinks Harlingen

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

De Meiden van Zeerobben

28-03-2018

HARLINGEN – Het was afgelopen zaterdag stukken beter weer om te voetballen.

Waddenrobkes Zeerobben

28-03-2018

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag was het weer zover.

Eerste kievitsei in Harlingen gevonden

28-03-2018

HARLINGEN - Het eerste kievitsei van de Gemeente Harlingen en het laatste in de provincie Fryslân is officieel gevonden op 28 maart 2018 door de heer Anne Wind uit Pingjum.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam VVV Harlingen VVV Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber De Lichtboei De Lichtboei ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Vogelaar Audio Vogelaar Audio Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Ons Food&Wine Ons Food&Wine Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Dio Jurien Dio Jurien Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Karsten Wonen Karsten Wonen Hema Harlingen Hema Harlingen
Atelier de Groot Atelier de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Vogelaar Audio Vogelaar Audio De Lichtboei De Lichtboei Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona VVV Harlingen VVV Harlingen