Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Heerlijk Harlingen 2018

Heerlijk Harlingen 2018

Culinair Festival aan de haven van Harlingen waar eten, drinken, muziek en ontspanning centraal staan.
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Groen in de raad 4: Voorbij de verkiezingen

28-03-2018

HARLINGEN - En dan staan wij daar.

Een verzameling van lijsttrekkers, kandidaten, achterban, de burgemeester, het college, vrienden, ambtenaren. Een gezellig geroezemoes vult de mooie raadszaal in het gemeentehuis. De eerste uitslagen komen binnen. Het moment waarin alle spanning van mij af valt. Nu is het niet meer in mijn handen. Het resultaat van de afgelopen vier jaar in de raad en de campagne. Ik kijk naar het grote scherm in de hoek van de zaal. Een lichte stijging ten opzichte van vier jaar geleden, zal het genoeg zijn voor een tweede zetel?

 

Gejuich, geklap, er wordt geproost, er worden hoofden geschud, schouders opgehaald, omhelzingen en felicitaties volgen. De niet zo heel erg dualistische aanpak van de PvdA heeft gewerkt. Hein heeft voor de PvdA stemmen gewonnen. Genoeg voor twee zetels erbij! Knap werk.

 

Zoals altijd bij verkiezingen zijn er winnaars en verliezers. GroenLinks leek even heel hard uit te lopen, maar de cijfers stagneerden. Uiteindelijk hebben wij een mooie stijgende lijn te pakken, al is het niet genoeg voor méér dan één groene zetel. Ik voel mij een beetje heen en weer geslingerd. De stijgende lijn overwint, ik voel mij blij. Mijn stem is straks het groene geluid in de zaal.

 

Pas thuis op de bank bij een bakje thee merk ik hoe de adrenaline nog door mijn lijf jaagt. Gedachten buitelen over elkaar heen. Vier partijen met één zetel, vijf zetels voor de PvdA, versplintering en clustering in één verkiezingsuitslag. Hoe kunnen we GroenLinks hier sterk uit laten komen? Hoe kunnen wij ons profiel neerzetten als er straks een coalitie van 10 tegen 7 is? Ik loop in gedachten mijn initiatieven langs. Welke maakt kans om door de raad, door het nieuwe college aangenomen te worden? Of: hoe kunnen wij deel uitmaken van het college? Want ja, één stem is al genoeg voor een meerderheidscollege. PvdA, CDA, GroenLinks.

 

Met die gedachte val ik in slaap, met die gedachte word ik 's ochtends wakker. Heeft Hein dit misschien ook al bedacht? Of belemmeren zijn ervaringen met GroenLinks deze gedachtegang? Ik trek mijn stoute schoenen aan en bel hem. Helaas neemt hij niet op. Via via hoor ik dat hij samen met VVD en CDA doorgezakt is in de kroeg, de uitkomst vieren. Volgens roddels is de coalitie aldaar beklonken. Deze gedachten schud ik van mij af. Nee, mijn vertrouwen in Hein is groot genoeg. Hij zal ongetwijfeld voor de professionele aanpak kiezen, met als enige doel het goede bestuur voor Harlingen te vinden.

 

Bij de voorlopig definitieve uitslagronde in het gemeentehuis heerst een soort katerstemming. Niet alleen van het feest gisterenavond. Ik vermoed dat iedereen terugkijkt naar een bijzondere campagnetijd en vandaag weliswaar al vooruitkijkt, maar nog zonder te weten vanuit welke positie. Of ben ik de enige die dat zo voelt en zijn de 'oude rotten in het vak' er iets rustiger onder?

 

Vrijdagmiddag is dan de eerste fractievoorzittersvergadering. De burgemeester opent die zitting.

“De uitslag is zoals die is. Daar moeten wij het mee doen”, zegt hij, en zo is het maar net.

 

In gedachten trekt ons verkiezingsprogramma langs mij heen. Zo om of zus om, de komende vier jaar staan er heel wat GroenLinkse initiatieven op de rol. De wethouder van geluk, de moestuinen, het groen op straat, de fietsroute, het getijdenzwembad, de armoedeambassadeur, de roze agenda, nieuwbouw en de kansen die het Spaansen terrein biedt. Zal Harlingen hier dan de voortrekkersrol aannemen en laten zien hoe het anders moet en kan? Maken wij als gemeente beleid op groen en sociaal, geven we inhoud aan verschillende woonbehoefte en scheppen we een plek voor creativiteit?

 

Het mooie is dat er kansen zijn in de coalitie en kansen vanuit de oppositie.

 

Ik kijk weer op. Hein ziet er een beetje moe uit. Een belangrijke taak heeft hij voor zich. Ik ben benieuwd welke kansen de PvdA ziet en welke er opgepakt worden. In ieder geval wens ik hem wijsheid, lef en succes!

 

Stephanie Geurtz - GroenLinks Harlingen

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

De Meiden van Zeerobben

28-03-2018

HARLINGEN – Het was afgelopen zaterdag stukken beter weer om te voetballen.

Waddenrobkes Zeerobben

28-03-2018

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag was het weer zover.

Eerste kievitsei in Harlingen gevonden

28-03-2018

HARLINGEN - Het eerste kievitsei van de Gemeente Harlingen en het laatste in de provincie Fryslân is officieel gevonden op 28 maart 2018 door de heer Anne Wind uit Pingjum.

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Dio Jurien Dio Jurien Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hema Harlingen Hema Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Almamater Almamater Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Ons Food&Wine Ons Food&Wine Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Vogelaar Audio Vogelaar Audio Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Atelier de Groot Atelier de Groot Dio Jurien Dio Jurien Hema Harlingen Hema Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Lichtboei De Lichtboei Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Plus Lunenborg Plus Lunenborg Haarmode Cats Haarmode Cats