Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Groen in de raad – Opvang kinderen uit Griekenland

12-03-2020

HARLINGEN - Mijn hele leven ben ik betrokken bij dit onderwerp.

Vluchtelingen, oorzaken, integratie, opvang, solidariteit, haat, racisme, vooroordelen, hoop, culturele rijkdom, variatie, diversiteit. Opgegroeid in een gezin waar solidariteit met gevluchte mensen vanzelfsprekend is. Opgegroeid met de rijkdom van diversiteit. Opgegroeid tussen mensen uit de Soedan, uit Somalië, Sri Lanka, Turkije en veel andere landen.

 

Zelf kwam ik bijna 30 jaar geleden als gelukzoeker naar Nederland. Ik heb mij hier altijd welkom en thuis gevoeld. Door de polarisatie en het steeds meer rechts georiënteerde Nederland bekruipen mij soms twijfels. Is dit nog mijn Nederland?

 

De oproep om hulp voor de Griekse eilanden kwam al vrij snel na de Turkijedeal in 2015, die wederom gebaseerd is op het lang geleden gesloten akkoord van Dublin. In de Turkijedeal  werd besloten dat o.a. Griekenland de EU buitengrens moet bewaken, dat zij de vluchtelingen op moet nemen en dat vanuit daar de mensen verdeeld worden naar andere EU landen. Helaas gaat deze handelswijze niet op. Op Lesbos bijvoorbeeld, is het kamp Moria uitgerust voor 3000 mensen. Nu leven er meer dan 22.000. Even voor het beeld: meer dan onze gemeente.

 

Het kleine eiland en zijn hartelijke inwoners hebben jarenlang solidair en ruimhartig hun hebben en houden gedeeld. Toen ik er in 2015 was werd al duidelijk dat de Grieken op het eiland bereid waren om te delen, te zorgen en te handelen. Trouwens - ook nu gaan er nog duizenden Grieken de straat op om voor de vluchtelingen op te komen.

 

Maar de stroom vluchtelingen is te groot voor eilanden als Lesbos. De mensen daar kunnen het niet meer aan. Al snel bleek dat de uitstroom uit de opvangkampen nihil was. De bureaucratische asielprocedure loopt vast. Mensen zitten jaren op een eerste intake te wachten. Griekenland loopt vast en vraagt om ondersteuning. Maar de rest van de EU  heeft het afgekocht via de Turkijedeal, de grenzen zijn dicht, er is bijna geen instroom meer naar Nederland. Er is geen zichtbaar probleem, en wij zijn dus tevreden. Het werkt, toch? Die Turkijedeal?  Wat wij niet zien is er niet?

 

Sommige keken wel de hele tijd. Verschillende hulpprojecten kwamen van de grond. Allemaal privé georganiseerd en betaald. De verhalen die samen met de mensen terugkomen zijn schrijnend. UNHCR, Stichting Vluchteling, Artsen zonder grenzen, en vele anderen trokken continu aan de bel. De groep “Wij gaan ze halen” deed een serieuze poging om de Nederlandse regering wakker te schudden. Vergeefs.

 

Nu hebben Stichting vluchteling, Defense for Children en Vluchtelingenwerk Nederland de noodklok geluid. De meest kwetsbare mensen moeten onmiddellijk uit deze mensonterende, gevaarlijke en ongezonde omgeving worden gehaald. Kinderen, alleenreizende kinderen, kinderen wiens ouders overleden zijn in het kamp, tijdens de lange tocht of in de Middellandse zee zijn verdronken. Kinderen zijn de meest kwetsbaren daar. Honger, ziekte, verkrachting, handel, moord, eenzaamheid, hopeloosheid. Steeds meer kinderen doen pogingen tot zelfmoord. Kinderen van peuterleeftijd tot jonge pubers… zien geen uitweg meer.

 

De organisaties zijn er klaar voor. Gastouders staan klaar, het UNHCR weet welke kinderen er zijn en naar welke landen zij kunnen, Appelscha is er klaar voor… en het Nidos, de onafhankelijke (gezins-)voogdij instelling die op grond van de wet de voogdijtaak uitvoert voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen, is er ook klaar voor.

 

Nee, je redt de wereld niet als je 500 kinderen over 400 Nederlandse gemeenten verdeelt Nee, je lost het conflict in Syrië niet op, en ook Erdogan zal er niet van onder de indruk zijn… Evenmin verander je met jouw stem de wetgeving of de afspraken die er nu zijn… En nee… er zal geen enkele Syriër denken: “Joh, in Nederland is het klimaat zo tof… laten we daar gaan wonen”.

 

Wat doe je wel als  je voor de opvang van kinderen in jouw gemeente bent? Natuurlijk help je aan de opvang van 500 kinderen die hulp daadwerkelijk en bijzonder hard nodig hebben. Maar door de petitie hieronder te tekenen geef je vooral een duidelijk signaal aan onze gemeente en ons kabinet. Een signaal dat serieus genomen moet worden als veel Nederlandse gemeenten zich er over uit spreken. Wij zijn de stem richting onze burgemeester, richting  Den Haag, richting de EU.

 

Als je  de petitie tekent, als je je uitspreekt ben jij deel van de stem die zegt dat dingen niet goed gaan. Deel van een stem die wil dat Den Haag zijn houding veranderd, niet alleen maar bij het opnemen van een paar kinderen, maar de houding in de Turkije-deal en het EU beleid. Je laat weten dat je het niet eens bent met hoe het nu gaat. 

 

Als je je uitspreekt voor opvang van kinderen uit Griekenland, ben je een deel van de stem vol hoop. Ben je deel van de stem die praat over solidariteit en menselijkheid, ben je deel van de stem die zegt dat het kan.

 

Ik wil je vragen om te focussen op de kern van wat er gevraagd wordt. Over opvang en hoe dat op te lossen heb ik jullie de afgelopen dagen geïnformeerd en geloof ik de organisaties als zij zeggen dat ze er klaar voor zijn. Wij zijn enkel een stem. Ik wil je vragen vooral naar je hart te luisteren en vanuit hoop te praten. 

 

Woensdag, 18 maart spreekt de gemeenteraad Harlingen zich hierover uit. De vergadering is openbaar. Jij bent welkom!

 

Groene groet

Stephanie Geurtz

 

Teken hier de petitie.

 

 

 

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Oproep ondertekenen petitie zaak gemeenteraad

12-03-2020

HARLINGEN - Burgemeesters in Nederland worden opgeroepen de petitie ‘Bied vluchtelingenkinderen uit Griekenland een veilige plek’ te ondertekenen.

Gemeente Harlingen: Informatie over het Coronavirus

12-03-2020

HARLINGEN - In verband met het coronavirus adviseert het RIVM mensen met verkoudheid, hoesten of koorts sociale contacten te vermijden.

Bekendmaking van de gemeente Harlingen week 11 - 2020

12-03-2020

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van maandag 9 t/m vrijdag 13 maart 2020.

Reacties

Broodje Nuchter Broodje Nuchter Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Greenart Production Greenart Production Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Lichtboei De Lichtboei Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Food 80/20 Food 80/20 IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Food 80/20 Food 80/20 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis