Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren. Alinex werkt voor u!
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Groen in de raad – 7: Vrienden

02-05-2018

HARLINGEN - Eén van de woorden die blijven gonzen in mijn hoofd, is zo n woord dat alleen met minachting uitgesproken wordt, waar wenkbrauwen van optrekken en wantrouwen van af druipt.

Vriendjespolitiek.

 

Tegelijkertijd hoor ik de afgelopen maanden regelmatig dat je elkaar iets moet gunnen in de politiek. Een punt hier, een zinnetje daar. Dat je na een fel debat een biertje samen moet kunnen drinken en erom kan lachen of over je laatste vakantie vertelt. Dat je vriendschappelijk met elkaar omgaat. Dat je vrienden moet maken.

 

En waar begint het dan, die “vriendjespolitiek”?  Omdat ik collega raadslid x mag, gun ik hem een punt en teken een motie waar ik misschien niet 100% achter sta, maar collega y, waar ik geen klik mee heb, komt met een best goede motie niet langs mijn kritische blik. Of begint het in de kroeg, met joviale biertjes en een schouderklopje en een blik van verstandhouding, een aantekening op een bierviltje?

 

Afgelopen week gebeurde er best veel. Dinsdagavond had ik een gesprek met de VVD en PvdA. Over GroenLinkse input op het coalitieprogramma. De beoogde coalitiepartijen hadden iedereen uitgenodigd om input te geven, punten naar voren te brengen die als belangrijk ervaren worden. Mooi om te zien hoe er gepoogd wordt gehoor te geven aan de veranderingen die op politiek bestuurlijk niveau gaande zijn. En ook een beetje grappig om te zien hoe voorzichtig wij ermee omgaan. Het gesprek voelde goed. Vriendschappelijk, open, inhoudelijk. Er kwam van alles langs, de manier van uitnodigen, de reacties die deze opriep, het wegblijven van andere partijen, de stand van zaken bij de coalitievorming. Ik vond het lastig om zomaar “ins Blaue hinein” een aantal GroenLinks punten als input te geven zonder te weten wat ermee gebeurt. Hoe gaan wij dit terug zien? Wat wordt ermee gedaan? En is het duidelijk herkenbaar een aanvulling van GroenLinks of gaat het op in het grote akkoord? Al daar aan tafel hebben wij goede afspraken erover kunnen maken. En toen Hein mij een paar dagen later belde om deze te bevestigen kon ik enthousiast de tekst van GroenLinks opsturen.

 

Twee punten die bij elk coalitieakkoord passen, die draagvlak hebben en toch een uniek GroenLinks punt zijn hebben wij aangedragen. Ten eerste dat er een omdenken op economisch- en milieubeleid plaats moet vinden. Dat de gemeente Harlingen zich uitspreekt voor een circulaire duurzame economie. Dat wij ons uitsluitend nog richten op positieve, schone, groene, duurzame bedrijven bij nieuwe huisvestiging, dat er een duidelijke visie en een helder plan voor moet komen. Dat de 6ha grond van het  Spaansen-terrein 100% duurzaam en circulair ontwikkeld moet worden.  

 

En ten tweede dat er een wethouder van geluk wordt benoemd. Of alle drie de wethouders geluk in hun portefeuille opnemen. Dat mag het college nog zelf invullen. Een wethouder die bij elke uitgave kan motiveren wat deze toevoegt aan het gelukkig zijn van de mensen in de gemeente. Een van de geluks-projecten is het vertellen van een verhaal op een “happy-spot”. Iedereen heeft wel zo n plek in de stad of er net buiten. Een plek van geluk. Deze verhalen te vertellen, te laten zien, daar ter plaatse, het geluk te delen met anderen zal iedereen in Harlingen een stukje gelukkiger maken. Veelal gaat geluk juist daarover, het delen ervan.

 

En vriendschappen. Die maken ook gelukkig. De ene vriendschap is de andere niet. Elke verbinding is immers uniek. Mensen die elkaar ontmoeten en raakvlak hebben. Gemeenschappelijke idealen, dromen, gevoelens. Maar ook, zoals de Franse schrijver Bernard Halda het verwoordde:  ‘’Les admirations ne sont vraies comme les amitiés que lorsqu'elles laissent libres les opinions’’. (Bewondering is alleen echt, evenals vriendschap, wanneer zij de meningen vrij laat)

 

Tot volgende week,

 

Stephanie Geurtz - GroenLinks Harlingen

 

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

De Meiden van Zeerobben

02-05-2018

HARLINGEN - De afgelopen week werden er slechts twee wedstrijden gespeeld door de Meiden van Zeerobben.

KEIK 2018 zoekt kunstenaars

02-05-2018

HARLINGEN - Dankzij deelnemende kunstenaars, de combinatie van kunst en muziek in de historische binnenstad van Harlingen, is KEIK uitgegroeid tot een begrip in Harlingen en omstreken waarbij kunst en cultuur volop in de aandacht komt.

Op de Terp Almenum

02-05-2018

HARLINGEN - Rondom Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 worden overal in de provincie bijzondere evenementen georganiseerd.

Reacties

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Dio Jurien Dio Jurien Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" IJssalon Min12 IJssalon Min12 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Almamater Almamater Vogelaar Audio Vogelaar Audio Atelier de Groot Atelier de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen
Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Almamater Almamater Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier de Groot Atelier de Groot