Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Groen in de raad – #500 kinderen

08-05-2020

HARLINGEN - Afgelopen woensdag nam de Harlinger raad de motie “Coalition of the willing” aan.

Hiermee spreekt de gemeente zich uit:

a. dat Nederland meehelpt de 500 alleenstaande kinderen uit Griekse kampen te halen;

b. dat Nederland er bij de Europese ministers op aandringt het beleid te herzien en daadwerkelijk solidair te zijn met onze EU-partner Griekenland.

 

Met open mond luisterde ik naar de argumenten die werden aangevoerd om tegen deze motie te stemmen. Zo stelde de ChristenUnie: “Zoals ik het niet leuk vind dat iemand zegt dat ik mijn werk niet goed doe, wil ik dat ook niet tegen de regering zeggen”. Volgens het CDA was het probleem zo goed als opgelost en de Wadnpartij koos ervoor om niemand te redden, “want dat zou oneerlijk zijn tegenover de andere mensen die in vergelijkbare situaties verkeren.” De VVD staat op het standpunt dat het maar “in de regio” opgelost moet worden, want als wij het hier oplossen komen er steeds meer vluchtelingen.

 

Niet één van deze standpunten had echter met de inhoud van de motie te maken. Nee: je redt de wereld niet met het ophalen van 500 kinderen. Nee: je lost het probleem in het herkomstland er niet mee op. Nee: je helpt Griekenland hiermee ook niet uit deze precaire situatie. Nee: het is niet leuk om te horen dat je je werk niet goed doet.

 

Het zou natuurlijk bizar zijn, als mensen die graag die 500 kinderen op zouden willen halen zouden denken, dat daarmee alles opgelost is. Dat is geenszins het geval. Jazeker, er moet ter plaatse hulp komen. Ja, de omstandigheden in herkomstlanden zouden niet moeten leiden tot het vluchten van zoveel mensen. Alleen, als raadslid besef ik wel degelijk de beperkingen van de plaatselijke politiek. Die vraagstukken lossen wij niet op vanuit ons mooie stadje.

 

Met deze motie spreekt de gemeente Harlingen zich uit voor humaniteit. Help waar je kan helpen, spoor anderen aan om dat ook te doen, maak kenbaar dat je ergens bezorgd over bent, bescherm diegenen die het hardst nodig hebben en kijk niet weg.

 

De PvdA verwoordde het mooi: “Je kunt als gemeente kiezen om reactief te zijn en op landelijk beleid te wachten. Je kunt echter ook proactief zijn en de puinhoop waar je medeverantwoordelijk voor bent onder ogen zien. Ook Harlinger belang en HOOP stemden voor. Om humanitaire reden. Niet omdat een landelijke partij aangeeft hoe je in dit vraagstuk moet staan, maar omdat de leden van deze plaatselijke partijen de leefomstandigheden van de kinderen in de kampen onacceptabel vinden. Samen met de stem van D66 behaalde deze motie een meerderheid. Krap: met 10 tegen 7 stemmen. Tien stemmen voor hoop, voor solidariteit, voor menselijkheid. Tien raadsleden die zich bewust zijn van onze medeverantwoordelijkheid en ook van de kans om iets positiefs toe te voegen aan dit onmenselijke vraagstuk.

 

Al met al vond ik dit een bijzondere raadsvergadering. De eerste digitale vergadering, met alle beperkingen van dien. Het was heel fijn om weer met de hele raad te kunnen overleggen, om te stemmen, om te zien dat onze stad in beweging is!

 

► Kijk hier de raadsvergadering van woensdag 6 mei 2020 terug.

 

Groene groet,

Stephanie Geurtz

GroenLinks Harlingen

 

Gemeente Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Fc Harlingen Meisjestraining hervat

08-05-2020

HARLINGEN - Eind februari introduceerde fc Harlingen speciale meisjestraining op maandag avond.

Queen-on-Air 9 mei 2020

08-05-2020

HARLINGEN - Zaterdagochtend is er weer een uitzending van het programma Queen-On-Air bij Omroep RSH van 10.00 – 11.00 uur.

Dienstverlening tot en met 19 mei 2020

08-05-2020

HARLINGEN - Het gemeentehuis is dicht tot en met 19 mei 2020.

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Broodje Nuchter Broodje Nuchter Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Greenart Production Greenart Production Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Visie Events Visie Events Food 80/20 Food 80/20 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda