TSRH2018

TSRH2018

’s Werelds grootste traditionele Tall Ships varen op vrijdag 3 augustus Harlingen binnen en zijn daar t/m maandag 6 augustus te bewonderen.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
1 juni 2018

1 juni 2018

Harlingen Open Golf: een uniek sportevenement! Hét golftoernooi voor liefhebbers van de golfsport met hart voor Harlingen.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Groen in de raad

07-03-2018

HARLINGEN - Verkiezingstijd.

Het startsein voor de eindspurt werd afgelopen maandag gegeven. Het eerste verkiezingsdebat, in het dorpshuis van Wijnaldum. Mijn eerste debat als lijsttrekker van GroenLinks, als enige vrouw in de rij mannen.

 

Daar sta je dan. Het groentje. Handen worden geschud, we wensen elkaar succes en dan mag je. Het begint met jezelf voorstellen en ik bijt de spits af. Ieder krijgt twee minuten. Wat vertel je dan over jezelf, vroeg ik mij af. Willen mensen weten dat een ik 44-jarige docente Duits ben en dat ik twee bijna volwassen kinderen heb? Waar mijn groene roots liggen? Hoe zet je in die korte tijd jezelf en je partij goed neer? Twee minuten zijn zomaar om!

 

Ik hoop dat de inleidende woorden om meer vroegen, dat de mensen in de zaal later thuis keken op Facebook en GroenLinks googelden. GroenLinks gaat voor verandering. Dat is duidelijk. Als enige partij hebben we een nieuwe lijsttrekker, als enige partij hebben we ons uitgesproken vóór het basisinkomen. Als een van de weinige partijen zeggen we hardop dat het zout moet blijven zitten waar het zit, dat we wél invloed kunnen hebben op landelijke besluiten.

 

En dan starten de battles. Ja werkelijk, zo wordt het genoemd als twee lijsttrekkers debatteren. De opzet was dat de één de ander 'aanvalt' en die moet zich dan 'verdedigen'. Uiteraard, verkiezingstijd. Blijkbaar is het nog steeds gangbaar om vooral te profileren wie het meest met zijn spierballen rolt.

 

Gemiste kans volgens mij. Strijdbaarheid, energie en staan voor de waarden van je partij, van jezelf, van je achterban, betekenen niet dat je elkaar onderuit haalt, maar dat je kijkt naar de punten waarop je elkaar vindt en versterkt en waar je tot een consensus kunt komen. Op inhoud, zonder geschreeuw. Zo vraagt de lijsttrekker van Hoop aan de Wad’n partij ineens iets over de PvdA-kreet “werk, werk, werk”. Ton van der Plas krijgt bijna geen kans om antwoord te geven, omdat Johan Erents zijn boosheid en teleurstelling over de afgelopen jaren nadrukkelijk ventileert. Tot zover de kans op verdedigen.

 

En dan is het mijn beurt. Ik ga “de ring” in met Hein Kuiken. Een ervaren raadslid en vier jaar wethouder. Aan zijn houding te zien wordt het inderdaad een echte battle. In een flits van een seconde denk ik: 'Staat hier de wethouder of de lijsttrekker?' Het regent aanvallen. Over waar ons partijprogramma te vinden is, over waar we de afgelopen jaren waren, dat hij niet weet waar GroenLinks voor staat. Onze politieke vriend PvdA trapt naar mijn schenen. Ik sta er verbaasd naar te luisteren en te kijken. Echt waar? Kom op, we leven in 2018, een jonge wethouder weet toch wel hoe je contact moet maken? Bel mij, laten we een kop koffie dringen, laten we praten!

 

Wat ik eigenlijk wilde zeggen is: Hein, complimenten! Als wethouder heb je het onwijs goed gedaan. Ik hoop dat – mocht je wethouder blijven – GroenLinks samen met jouw partij invulling kan geven aan de kansen die voor het oprapen liggen. Laten we van Waddenstad Harlingen, grenzend aan werelderfgoed, een stad maken die voorop loopt! Wij hebben veel punten waar we het zomaar over eens worden. Misschien kunnen ook zaken als het basisinkomen vorm krijgen. Laten we kansen grijpen en lef tonen! 

 

En dan het vragenrondje. Vragen die vooraf via de mail waren ingezonden, vragen uit het publiek. Goede vragen, uit het hart van betrokken mensen. Hier worden de verschillen duidelijk en ook dat wij daar allemaal met een positieve intentie staan. GroenLinks ziet kansen genoeg voor inwoners en bedrijven van deze gemeente. Andere partijen zien die gelukkig ook, merkte ik tijdens mijn eerste debat.

 

En door die bevestiging kreeg dit groentje er nog meer zin in. Tot volgende week!

 

Stephanie Geurtz - GroenLinks Harlingen

 

 

Zie ook: Radio Stad Harlingen Verkiezingsdebat Wijnaldum

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

In geouwehoer is het moeilijk wonen, in clichés moeilijk discussiëren

07-03-2018

HARLINGEN - In de bijdrage van Bartele Boersma van de PvdA wordt Jan Schaefer geciteerd die ooit stelde ‘dat je in geouwehoer niet kan wonen’.

Meromar Seafoods zaalvoetbalcompetitie 02-03-2018

07-03-2018

HARLINGEN - Verslagen en stand van de afgelopen week gespeelde wedstrijden.

"In geouwehoer kun je niet wonen"

07-03-2018

HARLINGEN - Dat zei PvdA’er Jan Schaefer in de jaren '70.

Reacties

HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Almamater Almamater Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier de Groot Atelier de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda VVV Harlingen VVV Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt De Lichtboei De Lichtboei Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Dio Jurien Dio Jurien Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Vogelaar Audio Vogelaar Audio Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Copini Opticiëns Copini Opticiëns ForHim Menswear ForHim Menswear Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Almamater Almamater Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen VVV Harlingen VVV Harlingen