RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GrienLinks bezorgd om zoutwinning Waddenzee

04-11-2020

HARLINGEN - De Statenfractie van GrienLinks wil van het college weten wat de consequenties zijn van een overeenkomst tussen de provincie en het zoutbedrijf Frisia (Esco), die getekend is in 2012.

Jochem Knol: “Door het ondertekenen van deze brief verplichtte de provincie zich ‘er alles aan te doen om de transitie mogelijk te maken’ van zoutwinnen onder land naar zoutwinnen onder de Waddenzee. Wij zijn benieuwd of de zoutfabriek aanspraak kan maken op grond van deze overeenkomst op rechten om weer onder land zout te gaan winnen als de zoutwinning onder het Wad stop moet worden gezet.”

 

Door Frisa/Esco wordt sinds 2020 zout gewonnen in de Waddenzee nabij Harlingen. De winning onder de Waddenzee verloopt anders dan gepland en begint op steeds meer terreinen lastige vragen op te werpen: over de plek van boren, de wijze van boren, de hoeveelheid zout die omhoog gehaald wordt, de effecten op de natuur, de monitoring van de effecten, de relatief snelle bodemdaling, de effecten op de zeedijk bij Harlingen en last but not least, de houdbaarheid van het hand-aan-de-kraanprincipe. Jochem Knol: “In de brief was sprake van een ‘ruil’. Als de overheden deze toezegging deden door middel van het tekenen van de brief, dan zou Frisia/Esco de aanvraag voor een winningsvergunning voor Barradeel Oost (een winput onder land) onherroepelijk intrekken”. De brief is in mei 2012 vastgesteld in de Staten en door Gedeputeerde Staten vervolgens ondertekend en teruggestuurd. Lees hier onze vragen daarover in 2013.

 

Jochem Knol: “We waren destijds ook al niet gelukkig met die overeenkomst, omdat we vonden dat een overheid altijd alle belangen tegen elkaar moet kunnen afwegen. Door zo’n overeenkomst met een bedrijf te sluiten, maak je het jezelf moeilijker om dat vrij te kunnen doen. We maken ons nu dan ook zorgen over de consequenties van die belofte in 2012. Want een andere mogelijkheid is dat, als de zoutwinning onder de Waddenzee onmogelijk wordt gemaakt door het Rijk, maar ook de zoutwinning onder land onmogelijk wordt gemaakt door de diverse overheden, Esco/Frisia dan mogelijkheden ziet om op grond van die overeenkomst toch zoutwinning onder de Waddenzee af te dwingen. We horen graag wat het college hiervan vindt.”

 

Links met informatie: 

 

 

Algemeen Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Sint-Maarten kan “gewoon” doorgaan

04-11-2020

HARLINGEN - Ondanks corona kan Sint Maarten op 11 november gewoon doorgaan.

Jeugdoverzicht fc Harlingen

04-11-2020

HARLINGEN - De jeugdleden bij fc Harlingen vermaken zich nog prima.

Friese brouwers steunen Friese horeca

04-11-2020

HARLINGEN - Met de lancering van een supportdoos met Fries speciaalbier springen Friese brouwers in de bres voor Friese horeca.

Reacties

Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 The Shamrock The Shamrock Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Food 80/20 Food 80/20 De Omdraai De Omdraai Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor