Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GrienLinks bezorgd om zoutwinning Waddenzee

04-11-2020

HARLINGEN - De Statenfractie van GrienLinks wil van het college weten wat de consequenties zijn van een overeenkomst tussen de provincie en het zoutbedrijf Frisia (Esco), die getekend is in 2012.

Jochem Knol: “Door het ondertekenen van deze brief verplichtte de provincie zich ‘er alles aan te doen om de transitie mogelijk te maken’ van zoutwinnen onder land naar zoutwinnen onder de Waddenzee. Wij zijn benieuwd of de zoutfabriek aanspraak kan maken op grond van deze overeenkomst op rechten om weer onder land zout te gaan winnen als de zoutwinning onder het Wad stop moet worden gezet.”

 

Door Frisa/Esco wordt sinds 2020 zout gewonnen in de Waddenzee nabij Harlingen. De winning onder de Waddenzee verloopt anders dan gepland en begint op steeds meer terreinen lastige vragen op te werpen: over de plek van boren, de wijze van boren, de hoeveelheid zout die omhoog gehaald wordt, de effecten op de natuur, de monitoring van de effecten, de relatief snelle bodemdaling, de effecten op de zeedijk bij Harlingen en last but not least, de houdbaarheid van het hand-aan-de-kraanprincipe. Jochem Knol: “In de brief was sprake van een ‘ruil’. Als de overheden deze toezegging deden door middel van het tekenen van de brief, dan zou Frisia/Esco de aanvraag voor een winningsvergunning voor Barradeel Oost (een winput onder land) onherroepelijk intrekken”. De brief is in mei 2012 vastgesteld in de Staten en door Gedeputeerde Staten vervolgens ondertekend en teruggestuurd. Lees hier onze vragen daarover in 2013.

 

Jochem Knol: “We waren destijds ook al niet gelukkig met die overeenkomst, omdat we vonden dat een overheid altijd alle belangen tegen elkaar moet kunnen afwegen. Door zo’n overeenkomst met een bedrijf te sluiten, maak je het jezelf moeilijker om dat vrij te kunnen doen. We maken ons nu dan ook zorgen over de consequenties van die belofte in 2012. Want een andere mogelijkheid is dat, als de zoutwinning onder de Waddenzee onmogelijk wordt gemaakt door het Rijk, maar ook de zoutwinning onder land onmogelijk wordt gemaakt door de diverse overheden, Esco/Frisia dan mogelijkheden ziet om op grond van die overeenkomst toch zoutwinning onder de Waddenzee af te dwingen. We horen graag wat het college hiervan vindt.”

 

Links met informatie: 

 

 

Algemeen Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Sint-Maarten kan “gewoon” doorgaan

04-11-2020

HARLINGEN - Ondanks corona kan Sint Maarten op 11 november gewoon doorgaan.

Jeugdoverzicht fc Harlingen

04-11-2020

HARLINGEN - De jeugdleden bij fc Harlingen vermaken zich nog prima.

Friese brouwers steunen Friese horeca

04-11-2020

HARLINGEN - Met de lancering van een supportdoos met Fries speciaalbier springen Friese brouwers in de bres voor Friese horeca.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Broodje Nuchter Broodje Nuchter Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus Greenart Production Greenart Production The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Food 80/20 Food 80/20 Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Hubo-Faber Hubo-Faber DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Greenart Production Greenart Production Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Broodje Nuchter Broodje Nuchter Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Lichtboei De Lichtboei Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Plus Lunenborg Plus Lunenborg Food 80/20 Food 80/20 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12