Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Grafzerk beeldhouwer leeuwen Leeuwenbrug teruggevonden

30-04-2020

HARLINGEN - Bij graafwerkzaamheden in een tuin vlakbij het oude kerkhof van de Grote Kerk werd onlangs een groot gedeelte van een slecht leesbare grafzerk gevonden.

Er werden allerlei deskundigen ingeschakeld om de fragmentarisch overgebleven tekst te reconstrueren. 

 

Hessel de Walle uit Eelde, bekend van zijn verzameling opschriften met betrekking tot Friezen uit alle eeuwen, kwam met de zijnen tot de conclusie dat het mogelijk gaat om de grafzerk van Jelle Ages Agema en zijn echtgenote Rinske Romkes Lanting. 

 

Jelle Ages Agema, steenhouwer tot 1789, is de beeldhouwer van de iconische leeuwen met het stadswapen van Harlingen op de Leeuwenbrug in Harlingen. In 2013 werden bij een restauratie van de leeuwen zijn voornaam "Jelle" en het jaartal "1788" aangetroffen op een van de wapenschilden die de leeuwen vasthouden. Harlinger Stefan Elsinga (van kleinekerkstraat.nl) wist toen te achterhalen dat het ging om de Harlinger steenhouwer Jelle Ages Agema. Van Jelle Ages Agema is in  het Harlinger Gemeentemuseum het Hannemahuis zijn wapen met jaartal 1785 te zien op het wapenbord van de Diakenen.

 

Jelle Ages Agema was steenhouwer die woonde aan de Kleine Kerkstraat 14 in Harlingen. Hij overleed in 1808 (wat heel goed aan het begin van de steen kan staan). Zijn vrouw Rinske overleed in 1823 op 74 jarige leeftijd (staat onderaan de steen). Mogelijke tekst op de grafzerk:

 

 1. 1808?…
 2. J ……….
 3. ……
 4. Catechiseermeester ...
 5. Gereformeerd
 6. Harlingen……
 7. Algem?....
 8. ……..
 9. …..
 10. Lanting
 11. 74 jaar……

 

Jelle Ages Agema werd in 1788 nog door het stadsbestuur van Harlingen betaald voor het leveren en bewerken van hardsteen, maar het ging niet goed met zijn steenhouwerij. Uit krantenberichten in juli 1789 blijkt dat zijn "geabandonneerde" boedel, allerlei soorten steen, en al het steenhouwersgereedschap verkocht werden. Het was toen de enige steenhouwerij in Harlingen.

 

Of Jelle Ages Agema naast steenhouwer en diaken, ook een rol had als catechiseermeerster (lees: godsdienstleraar) is (nog) niet bekend. 

 

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Nieuw bij Omroep RSH: 4US BENGO!

30-04-2020

HARLINGEN - Of je nou 80 bent of 30, iedereen is in deze tijden van corona wel in voor een beetje vertier!

Er wordt weer getraind bij HMHC!

30-04-2020

HARLINGEN - De afgelopen week is hard gewerkt aan een opstartplan om hockey voor de jeugd van HMHC weer mogelijk te maken.

Wat een genot weer actie op de velden!

30-04-2020

HARLINGEN - Eindelijk kon er weer gevoetbald worden op onze velden.

Reacties

Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Greenart Production Greenart Production DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Broodje Nuchter Broodje Nuchter Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Lichtboei De Lichtboei
Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Broodje Nuchter Broodje Nuchter Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Haarmode Cats Haarmode Cats