Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Grafzerk beeldhouwer leeuwen Leeuwenbrug teruggevonden

30-04-2020

HARLINGEN - Bij graafwerkzaamheden in een tuin vlakbij het oude kerkhof van de Grote Kerk werd onlangs een groot gedeelte van een slecht leesbare grafzerk gevonden.

Er werden allerlei deskundigen ingeschakeld om de fragmentarisch overgebleven tekst te reconstrueren. 

 

Hessel de Walle uit Eelde, bekend van zijn verzameling opschriften met betrekking tot Friezen uit alle eeuwen, kwam met de zijnen tot de conclusie dat het mogelijk gaat om de grafzerk van Jelle Ages Agema en zijn echtgenote Rinske Romkes Lanting. 

 

Jelle Ages Agema, steenhouwer tot 1789, is de beeldhouwer van de iconische leeuwen met het stadswapen van Harlingen op de Leeuwenbrug in Harlingen. In 2013 werden bij een restauratie van de leeuwen zijn voornaam "Jelle" en het jaartal "1788" aangetroffen op een van de wapenschilden die de leeuwen vasthouden. Harlinger Stefan Elsinga (van kleinekerkstraat.nl) wist toen te achterhalen dat het ging om de Harlinger steenhouwer Jelle Ages Agema. Van Jelle Ages Agema is in  het Harlinger Gemeentemuseum het Hannemahuis zijn wapen met jaartal 1785 te zien op het wapenbord van de Diakenen.

 

Jelle Ages Agema was steenhouwer die woonde aan de Kleine Kerkstraat 14 in Harlingen. Hij overleed in 1808 (wat heel goed aan het begin van de steen kan staan). Zijn vrouw Rinske overleed in 1823 op 74 jarige leeftijd (staat onderaan de steen). Mogelijke tekst op de grafzerk:

 

 1. 1808?…
 2. J ……….
 3. ……
 4. Catechiseermeester ...
 5. Gereformeerd
 6. Harlingen……
 7. Algem?....
 8. ……..
 9. …..
 10. Lanting
 11. 74 jaar……

 

Jelle Ages Agema werd in 1788 nog door het stadsbestuur van Harlingen betaald voor het leveren en bewerken van hardsteen, maar het ging niet goed met zijn steenhouwerij. Uit krantenberichten in juli 1789 blijkt dat zijn "geabandonneerde" boedel, allerlei soorten steen, en al het steenhouwersgereedschap verkocht werden. Het was toen de enige steenhouwerij in Harlingen.

 

Of Jelle Ages Agema naast steenhouwer en diaken, ook een rol had als catechiseermeerster (lees: godsdienstleraar) is (nog) niet bekend. 

 

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Nieuw bij Omroep RSH: 4US BENGO!

30-04-2020

HARLINGEN - Of je nou 80 bent of 30, iedereen is in deze tijden van corona wel in voor een beetje vertier!

Er wordt weer getraind bij HMHC!

30-04-2020

HARLINGEN - De afgelopen week is hard gewerkt aan een opstartplan om hockey voor de jeugd van HMHC weer mogelijk te maken.

Wat een genot weer actie op de velden!

30-04-2020

HARLINGEN - Eindelijk kon er weer gevoetbald worden op onze velden.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Broodje Nuchter Broodje Nuchter De Lichtboei De Lichtboei Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Greenart Production Greenart Production Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Haarmode Cats Haarmode Cats Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie