Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Grafzerk beeldhouwer leeuwen Leeuwenbrug teruggevonden

30-04-2020

HARLINGEN - Bij graafwerkzaamheden in een tuin vlakbij het oude kerkhof van de Grote Kerk werd onlangs een groot gedeelte van een slecht leesbare grafzerk gevonden.

Er werden allerlei deskundigen ingeschakeld om de fragmentarisch overgebleven tekst te reconstrueren. 

 

Hessel de Walle uit Eelde, bekend van zijn verzameling opschriften met betrekking tot Friezen uit alle eeuwen, kwam met de zijnen tot de conclusie dat het mogelijk gaat om de grafzerk van Jelle Ages Agema en zijn echtgenote Rinske Romkes Lanting. 

 

Jelle Ages Agema, steenhouwer tot 1789, is de beeldhouwer van de iconische leeuwen met het stadswapen van Harlingen op de Leeuwenbrug in Harlingen. In 2013 werden bij een restauratie van de leeuwen zijn voornaam "Jelle" en het jaartal "1788" aangetroffen op een van de wapenschilden die de leeuwen vasthouden. Harlinger Stefan Elsinga (van kleinekerkstraat.nl) wist toen te achterhalen dat het ging om de Harlinger steenhouwer Jelle Ages Agema. Van Jelle Ages Agema is in  het Harlinger Gemeentemuseum het Hannemahuis zijn wapen met jaartal 1785 te zien op het wapenbord van de Diakenen.

 

Jelle Ages Agema was steenhouwer die woonde aan de Kleine Kerkstraat 14 in Harlingen. Hij overleed in 1808 (wat heel goed aan het begin van de steen kan staan). Zijn vrouw Rinske overleed in 1823 op 74 jarige leeftijd (staat onderaan de steen). Mogelijke tekst op de grafzerk:

 

 1. 1808?…
 2. J ……….
 3. ……
 4. Catechiseermeester ...
 5. Gereformeerd
 6. Harlingen……
 7. Algem?....
 8. ……..
 9. …..
 10. Lanting
 11. 74 jaar……

 

Jelle Ages Agema werd in 1788 nog door het stadsbestuur van Harlingen betaald voor het leveren en bewerken van hardsteen, maar het ging niet goed met zijn steenhouwerij. Uit krantenberichten in juli 1789 blijkt dat zijn "geabandonneerde" boedel, allerlei soorten steen, en al het steenhouwersgereedschap verkocht werden. Het was toen de enige steenhouwerij in Harlingen.

 

Of Jelle Ages Agema naast steenhouwer en diaken, ook een rol had als catechiseermeerster (lees: godsdienstleraar) is (nog) niet bekend. 

 

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Nieuw bij Omroep RSH: 4US BENGO!

30-04-2020

HARLINGEN - Of je nou 80 bent of 30, iedereen is in deze tijden van corona wel in voor een beetje vertier!

Er wordt weer getraind bij HMHC!

30-04-2020

HARLINGEN - De afgelopen week is hard gewerkt aan een opstartplan om hockey voor de jeugd van HMHC weer mogelijk te maken.

Wat een genot weer actie op de velden!

30-04-2020

HARLINGEN - Eindelijk kon er weer gevoetbald worden op onze velden.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen
Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Broodje Nuchter Broodje Nuchter Copini Opticiëns Copini Opticiëns VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Greenart Production Greenart Production Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock