De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Juist die ene afwijkende stem kan het boeiend maken

16-11-2020

HARLINGEN - Goedemorgen, -middag, -avond, wanneer u dit leest.

In de HC heeft u, beknopt, kunnen lezen wat het college van plan is in het kader van haar Mobiliteitsvisie. Daar is wel wat op af te dingen omdat veel nog onzeker is, maar goed. Wat u niet in de HC heeft kunnen lezen, is dat de gemeenteraad die Mobiliteitsvisie niet unaniem heeft aangenomen. Ik geef toe, het was slechts een stem van een partij, maar dat is misschien juist extra interessant om je eigen mening aan te slijpen. Als iedereen het eens is, ja dan is er aan een discussie niet veel eer te behalen. Maar juist die ene afwijkende stem kan het boeiend maken. Die plaatst vraagtekens bij die gelijkvormigheid van de anderen. Die maakt dat er iets is om over na te denken. Die spoort aan om te kijken of er misschien ook betere alternatieven zijn.

 

Het leek ons goed om daarom onderstaande tekst, die ik afgelopen woensdag 11 november in de raad uitsprak onder uw aandacht te brengen.

 

Vriendelijke groet,

 

Wim Wildeboer, raadslid WAD’N Partij Harlingen

 


 

Voorzitter,

 

Als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland want daar gebeurt alles 50 jaar later. Een uitspraak die aan Heinrich Heine wordt toegeschreven, maar die zeer waarschijnlijk apocrief is. Blijft een leuke uitspraak.

 

Zo erg is het in Harlingen nog niet. Hier duurt het geen 50 jaar, maar 5 jaar. Voor sommige zaken toch ook best wel lang.

5 jaar geleden heeft de WAD’N PARTIJ een amendement ingediend dat er op gericht was om het parkeren in de Voorstraat te bekorten om de doorstroom te bevorderen. U begrijpt dat dat amendement door de coalitie, bijna dezelfde als nu, in haar verkeerswijsheid werd verworpen. En ziet, nu komt het college met iets wat er op lijkt en met hetzelfde doel: doorstroming. Het rare is dan weer wel dat we in de tarieventabel die in de Parkeerverordening zit hier niets van tergugvinden. Maar daar kom ik bij dat agendapunt nog op terug. Mede in het licht van het amendement van de CU.

 

In die afgelopen jaren hebben we allerlei verkeersgehannes gezien: Eenrichtingsverkeer de ene kant op, dan weer de andere kant op. Voorstraat die een tijdje afgesloten is geweest. En het begint allemaal weer overnieuw met deze mobiliteitsvisie: verkeersrichtingen worden weer omgegooid, pilot met afsluiten Voorstraat, onderzoek, overleg, venstertijden. Voorzitter, wordt er dan nooit wat geleerd van ervaringen uit het verleden? En waarom worden er niet simpelweg best practices uit andere plaatsen overgenomen? Waarom moet het wiel telkens opnieuw worden uitgevonden?

 

En nu we het toch over 5 jaar hebben, wat is er de afgelopen globaal 5 jaar door het college eigenlijk gedaan op dit gebied? Deze Mobiliteitsvisie moet voorgaand beleid uit 2011 en 2016 vervangen, want die is verouderd, c.q. achterhaald, m.n. ook door het gereedkomen van de doorbakking van Harlingen door de N31. Maar voorzitter, die N31 is al bijna drie jaar klaar. En dat niet alleen, het was ook al jaren bekend wanneer hij klaar zou zijn, en dan kijk ik niet op een paar maanden meer of minder. Waarom krijgen we dan pas in 2020 een Mobiliteitsvisie, gebaseerd op het gereedkomen van de N31? Visie lijkt mij een woord gericht op de toekomst, maar wat houdt visie in als die jaren achteraf komt? In een tijd van magneetzweeftreinen en zelfrijdende electrische auto’s komt de mobiliteitsvisie van het college van Harlingen met de postkoets.

 

Voorzitter, er is nog een aspect dat ons zorgen baart: het ondermijnen van de positie van de gemeenteraad. Het soort zaken dat in dit mobiliteitsstuk wordt behandeld hoort de bevoegdheid te zijn van de gemeenteraad. Nou, dat is het toch ook zult u zeggen, want het ligt nu in de raad ter tafel. Welnu mogelijk ben ik de afgelopen jaren als raadslid achterdochtig of zelfs ietwat cynisch geworden, maar ik zie wat anders voorliggen. Ik zie een stuk vol losse eindjes, nader onderzoek, overleg met anderen. Los van het feit dat we daar niet zoveel mee opschieten – en ik zei al, dit stuk is jaren over tijd – proeven wij ook het risico dat door akkoord te gaan met dit raadsvoorstel we de zeggenschap over al die losse eindjes overdragen aan het college. Daar passen wij voor.

 

Voorzitter, gewoon ter verduidelijking een paar voorbeelden.

 

In 3.6 staat keihard, ik citeer: “De veerbootterminal blijft op de huidige locatie liggen.”  Het toppunt van gebrek aan visie en het niet openstaan voor andere, mogelijk voor Harlingen op termijn betere opties.

 

3.7 “Optimaal benutten beschikbare ruimte Voorstraat”. Wanneer hebben we dat eerder gehoord? Is de Voorstraat niet pas recentelijk helemaal opnieuw ingericht?

 

Ook 3.7 “Herinrichten Waddenpromenade.” Het staat er, maar we hebben nog geen idee. En, zoals hiervoor gezegd, er ligt geen visie aan ten grondslag t.a.v. wat je als gemeente eigenlijk met dat hele gebied wilt, dus incl. de veerbootterreinen. Misschien moet het college eens een kijkje gaan nemen in Harderwijk om te zien wat het betekent om een promenade, oftewel boulevard, terug te brengen in het stadsbeeld.

 

Op pag. 29 zien we opeens weer een jachthaven opduiken in de Nieuwe Willemshaven, het afgeschoten idee van ex-wethouder LeRoy. Daar vlak achteraan staat dat de Nieuwe Willemshaven meer ruimte moet bieden aan evenementen. Maar wat heeft het college er net ponteficaal laten neerzetten, op een toeristische A-locatie? Een washok, en dan druk ik me nog netjes uit.

 

4.1, ik citeer: “… de barierrewerking van de N31 fors minder geworden”. Wat wordt daar precies mee bedoeld? En hoezo is een bak minder een barriere dan een dijk?

 

Ook 4.1, de Prinsenstraat, ja dat is pas een barriere. Maar hoezo moet die voor onze inwoners minder aantrekkelijk worden, en het college zegt zelf dat die voor hen onmisbaar is, omdat eilandgangers zich er onnodig langswurmen? Nergens lees ik een woord over het intensief in overleg gaan met makers van routeplanners, terwijl daar juist het probleem schuilt waardoor velen zich met hun auto de binnenstad in storten.

 

Op pag. 34 lezen we een lofzang op AutoMaatje, maar bij mijn weten heeft het college nog niet gereageerd op de brandbrief van taxibedrijf Van der Pol dienaangaande.

 

Op pag. 35 lezen we impliciet over de mogelijkheid om autoparkeerplaatsen in de binnenstad te laten vervallen t.g.v. fietsen. Welk onderzoek naar het belang van auto’s, resp. fietsen voor de economische leefbaarheid van de binnenstad ligt daaraan ten grondslag? We lezen ook modieus over contacten met de fietsersbond. Een sterke lobby, maar wel eenzijdig.

 

Pag. 36: de gemeente gaat samen met de Bruine Vloot onderzoek doen naar die specifieke parkeerbehoeften. Mooi, zou je denken, tot je beseft dat de Bruine Vloot niet van vandaag of gisteren is. Gaan we dit nu visie noemen, dat er blijkbaar eindelijk eens aandacht voor komt?

 

Pag. 38: “het schoner worden van het wagenpark, door bijv. electrische auto’s”. Het college stelt electrische auto’s dus zonder meer gelijk aan schoner. Maar voorzitter, electrische auto’s zijn niet schoner dan de electriciteit die erin gaat en die komt nog steeds voor het overovergrote deel uit steenkool en gas.

 

Over de perikelen rond Kimswerda lezen we mooie, wensdromende woorden, totaal voorbijgaand aan de al jaren slepende werkelijkheid.

 

Tot slot van deze details nog twee kleine opmerkingen n.a.v. pag. 38: ten zuiden van de sluizen wordt de weg afgewaardeerd naar 30 km., zo staat het er. Maar voorzitter, op ca. 200 meter na is die weg al 30 km. Moeten we dit aanzien voor visie? En iets verderop duikt die oude, hardnekkige gedachte weer op: het verleiden van eilandgangers om de stad in te gaan. Die gedachte is en wordt al sinds jaar en dag door deskundigen afgeserveerd. Visie, vraagteken. Tja.

 

Concluderend: we hebben hier een mobiliteitsvisie waarin weinig visie te bespeuren valt, die vol staat met cliche’s en lippendienst, ook vol met open deuren en zaken die allang bekend zijn en ook vol met losse eindjes en irreel wensdenken, ook wel luchtfietserij genaamd. En aan dat alles heeft een extern bureau weer een aardig centje verdiend. Droevig.

 

PDF document icon Mobiliteitsvisie Harlingen concept versie 2-gecomprimeerd.pdf — PDF-bestand, 3.69 MB (3873763 bytes)

 

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Gidsenteam Harlingen: met 40.000 gasten ‘Wandelend op verhaal komen’

16-11-2020

HARLINGEN - Het Harlinger Stadsgidsenteam bestaat al 35 jaar en de groep bracht bij circa 40.000 gasten de historische, charmante maar ook ietwat rauwe stad onder de aandacht.

Jongerenwerk Harlingen presenteert: StraatPraat

16-11-2020

HARLINGEN - Wekelijkse ‘Straat Praat’ met het Jongerenwerk Harlingen.

Reacties

Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Omdraai De Omdraai Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Fotografie Dorus Fotografie Dorus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Hubo-Faber Hubo-Faber De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen De Omdraai De Omdraai Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus