Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Goed onderzoek ramp MSC Zoe geblokkeerd?

10-10-2019

HARLINGEN - Vanochtend onthulde ZEMBLA via een persbericht, voorafgaand aan de eerste aflevering van het ZEMBLA tweeluik ‘de ramp op het wad’, dat de zwarte doos van het containerschip de MSC Zoe niet naar behoren heeft gefunctioneerd.

Essentiële informatie van het schip ten tijde van de ramp is mogelijk niet opgeslagen. Juist deze informatie is van wezenlijk belang om te analyseren hoe soortgelijke situaties in de toekomst kunnen worden voorkomen. Wij zijn verbijsterd. Lopende onderzoeken naar hoe we de Waddenzee in de toekomst beter kunnen beschermen worden hierdoor belemmerd.

Gegevens cruciaal
De zwarte box op grote schepen, de zogenaamde Voyage Data Recorder (VDR), is een internationale verplichting. Het registreert continu gegevens over de navigatie van het schip, zoals snelheid, positie, koers, communicatie op de brug, alarmsignalen, radarbeelden, waterdiepte, windkracht en richting, spanning op de romp en motorgegevens. Voor het vaststellen van de precieze toedracht van een voorval en de aanbevelingen hoe herhaling in de toekomst kan worden voorkomen, is het van cruciaal belang dat deze gegevens beschikbaar worden gesteld aan onderzoekers, zoals de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze raad pleit al langer dat niet alleen het aan boord hebben van een VDR verplicht moet zijn, maar ook het juiste gebruik. De kapitein moet zorgdragen dat de gegevens uit de VDR direct na een ongeval opgeslagen worden. Gebeurt dit niet, dan worden de gegevens overschreven. Wat er mis is gegaan met de VDR bij de MSC Zoe is niet bekend, maar de onderste steen moet boven.

Te grote risico’s
De scheepsroute boven de Waddeneilanden waar de ramp met de MSC Zoe gebeurde, is één van de drukst bevaren scheepsroutes ter wereld. Al jarenlang nemen we door deze scheepvaart veel te grote risico's met de kwetsbare natuur van het waddengebied. Met de data van de MSC Zoe hadden we kunnen leren van deze ramp. Goed onderzoek is met het ontbreken van gegevens nu mogelijk geblokkeerd.

Scherpere regels
De Waddenvereniging hoopt dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en TNO, die de toedracht van de ramp met de MSC Zoe proberen te achterhalen, erin slagen alsnog met goede aanbevelingen voor een veiligere scheepvaart te komen. Daarnaast moet de politiek veel strengere regels opstellen om de kans op een ramp zo klein mogelijk te maken en ieder geval ervoor zorgen dat de black box op grote schepen naar behoren werkt. We willen nooit weer dat de Waddenzee in een vuilnisbelt verandert. En een volgende keer kan het in plaats van plastic ook olie zijn. Al met een kleine vervuiling op de verkeerde plek, kunnen de gevolgen voor de natuur en het milieu desastreus zijn.

Uitzending ZEMBLA
Het eerste deel van het ZEMBLA tweeluik ‘De ramp op het wad’ is vanavond te zien om 21.10 bij BNNVARA op NPO 2. Voor voetballiefhebbers: de uitzending wordt herhaald op donderdag 17 oktober om 10.10 uur op NPO 2. Deel 2 wordt 24 oktober uitgezonden.
 

Algemeen Bedrijfsleven Natuur & Milieu

Meer nieuws

De week van de scheidsrechter bij Zeerobben

10-10-2019

HARLINGEN - Ook dit jaar vindt de 'Week van de Scheidsrechter' weer plaats.

Voorbeschouwing: Leeuwarder Zwaluwen – Zeerobben

10-10-2019

HARLINGEN - Krachtproef tegen de kampioen van de tweede klasse I.

Pizzeria Pompeï zaalvoetbalcompetitie 4-10-2019

10-10-2019

HARLINGEN - Verslag van de afgelopen vrijdag gespeelde wedstrijden.

Reacties

Ons Food&Wine Ons Food&Wine Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Visie Events Visie Events VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 Broodje Nuchter Broodje Nuchter Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Greenart Production Greenart Production
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Greenart Production Greenart Production Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt The Shamrock The Shamrock DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï