RSG Simon Vestdijk

RSG Simon Vestdijk

Open dagen en doemiddagen: Welkom groep 8 en je ouder(s)/ verzorger(s). Kom langs en maak kennis met ons onderwijs!
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Goed onderzoek ramp MSC Zoe geblokkeerd?

10-10-2019

HARLINGEN - Vanochtend onthulde ZEMBLA via een persbericht, voorafgaand aan de eerste aflevering van het ZEMBLA tweeluik ‘de ramp op het wad’, dat de zwarte doos van het containerschip de MSC Zoe niet naar behoren heeft gefunctioneerd.

Essentiële informatie van het schip ten tijde van de ramp is mogelijk niet opgeslagen. Juist deze informatie is van wezenlijk belang om te analyseren hoe soortgelijke situaties in de toekomst kunnen worden voorkomen. Wij zijn verbijsterd. Lopende onderzoeken naar hoe we de Waddenzee in de toekomst beter kunnen beschermen worden hierdoor belemmerd.

Gegevens cruciaal
De zwarte box op grote schepen, de zogenaamde Voyage Data Recorder (VDR), is een internationale verplichting. Het registreert continu gegevens over de navigatie van het schip, zoals snelheid, positie, koers, communicatie op de brug, alarmsignalen, radarbeelden, waterdiepte, windkracht en richting, spanning op de romp en motorgegevens. Voor het vaststellen van de precieze toedracht van een voorval en de aanbevelingen hoe herhaling in de toekomst kan worden voorkomen, is het van cruciaal belang dat deze gegevens beschikbaar worden gesteld aan onderzoekers, zoals de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze raad pleit al langer dat niet alleen het aan boord hebben van een VDR verplicht moet zijn, maar ook het juiste gebruik. De kapitein moet zorgdragen dat de gegevens uit de VDR direct na een ongeval opgeslagen worden. Gebeurt dit niet, dan worden de gegevens overschreven. Wat er mis is gegaan met de VDR bij de MSC Zoe is niet bekend, maar de onderste steen moet boven.

Te grote risico’s
De scheepsroute boven de Waddeneilanden waar de ramp met de MSC Zoe gebeurde, is één van de drukst bevaren scheepsroutes ter wereld. Al jarenlang nemen we door deze scheepvaart veel te grote risico's met de kwetsbare natuur van het waddengebied. Met de data van de MSC Zoe hadden we kunnen leren van deze ramp. Goed onderzoek is met het ontbreken van gegevens nu mogelijk geblokkeerd.

Scherpere regels
De Waddenvereniging hoopt dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en TNO, die de toedracht van de ramp met de MSC Zoe proberen te achterhalen, erin slagen alsnog met goede aanbevelingen voor een veiligere scheepvaart te komen. Daarnaast moet de politiek veel strengere regels opstellen om de kans op een ramp zo klein mogelijk te maken en ieder geval ervoor zorgen dat de black box op grote schepen naar behoren werkt. We willen nooit weer dat de Waddenzee in een vuilnisbelt verandert. En een volgende keer kan het in plaats van plastic ook olie zijn. Al met een kleine vervuiling op de verkeerde plek, kunnen de gevolgen voor de natuur en het milieu desastreus zijn.

Uitzending ZEMBLA
Het eerste deel van het ZEMBLA tweeluik ‘De ramp op het wad’ is vanavond te zien om 21.10 bij BNNVARA op NPO 2. Voor voetballiefhebbers: de uitzending wordt herhaald op donderdag 17 oktober om 10.10 uur op NPO 2. Deel 2 wordt 24 oktober uitgezonden.
 

Algemeen Bedrijfsleven Natuur & Milieu

Meer nieuws

De week van de scheidsrechter bij Zeerobben

10-10-2019

HARLINGEN - Ook dit jaar vindt de 'Week van de Scheidsrechter' weer plaats.

Voorbeschouwing: Leeuwarder Zwaluwen – Zeerobben

10-10-2019

HARLINGEN - Krachtproef tegen de kampioen van de tweede klasse I.

Pizzeria Pompeï zaalvoetbalcompetitie 4-10-2019

10-10-2019

HARLINGEN - Verslag van de afgelopen vrijdag gespeelde wedstrijden.

Reacties

Visie Events Visie Events HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona VVV Harlingen VVV Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hema Harlingen Hema Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei Ons Food&Wine Ons Food&Wine Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" ForHim Menswear ForHim Menswear Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Atelier de Groot Atelier de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hema Harlingen Hema Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje