De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Gidsenteam Harlingen: met 40.000 gasten ‘Wandelend op verhaal komen’

16-11-2020

HARLINGEN - Het Harlinger Stadsgidsenteam bestaat al 35 jaar en de groep bracht bij circa 40.000 gasten de historische, charmante maar ook ietwat rauwe stad onder de aandacht.

Gidsenteam Harlingen: met 40.000 gasten ‘Wandelend op verhaal komen’ Niet alleen wandelingen. Het team is ‘Multi’ inzetbaar zoals de opname laat zien: met Amerikaanse gasten van een cruiseschip door de Harlinger wateren…...Foto: Wietske Visser

Door: Joop van der Heide

 

Een sterk motto: ‘Wandelend op verhaal komen’ is bedacht door Gerry Kuijper, en dat is precies wat de 20 gidsen doen op hun ontdekkingstocht door de geschiedenis van de unieke Friese havenplaats. De start van de groep ligt in 1983 toen er een hostessteam moest komen om in het jubileumjaar 1984, 750 jaar stadsrechten, de Harlingers ‘om utens’ rond te leiden. Aan de basis van het team vinden we Gerry Kuijper, Mieke Souverein, (beide overleden) Trienke Meester en Jan de Hoon. Binnen de stichting Harlingen 750 kwam daar later Joop van der Heide bij. Hij is de enige die nog steeds als gids actief is. Het zal duidelijk zijn dat het Hostessteam uit vrouwen bestond, 15 dames, maar toen men na 1984 besloot om door te gaan met wandelingen, kwamen er wel vier mannen bij. Nu anno, 2020 zijn er zeven vrouwelijke gidsen op 13 mannen!

 

Variatie

Het team beschikt over een aantal wandelingen van regulier tot een vrouwenwandeling en van havenwerken tot een Vestdijk wandeling. Dat is wel logisch want van de voormalige vestingstad kun je de stadswal (dwingers) nog op, de Engelse Tuin bijvoorbeeld in, kun je de havens om, een stegentocht maken etc.. Harlingen is ook een grensplaats want als je vanaf de internationale wateren Terschelling voorbij vaart kom je in Harlingen uit.

 

Ook dragen de circa 520 rijks monumentale panden bij aan het historische karakter van de stad, gebouwd in een stratenpatroon van enkele eeuwen geleden, met 46 stegen en 70 oeververbindingen. Dat zijn bruggen waarvan er 16 stuks op en neer kunnen.

 

De nautische bedrijvigheid, driemaal daags afvaarten naar de eilanden, 75 historische vrachtschepen omgebouwd tot passagiersschepen en samen de bruine vloot vormend, zorgt ervoor dat er altijd wandelaars een kuier maken door en in de stad al dan niet onder begeleiding van één van de 20 stadsgidsen. Het team heeft, of had het ook druk met de komst van de cruiseschepen. Dat ligt nu, vanwege Corona even stil maar dat komt geheid weer terug. De Coronacrisis zorgt overigens ook voor extra inzet. Voor de uitbraak van het virus was de gemiddelde groepsgrootte ca. 15 personen. Nu is dat maximaal 3.

 

De inkomsten van het team worden voluit besteed aan excursies, leermiddelen, aan boeken en in dit jubileumjaar aan een nieuw kledingstuk: een prachtig functioneel jasje. Ook volgen de leden de herhalingscursussen reanimatie. De stadsgidsen Harlingen zijn vast van plan om nog eens 35 jaar (en langer!) gasten door Harlingen te begeleiden om ze al “Wandelend op verhaal te laten komen”. Dat kan in: het Harlingers, Fries, Duits, Engels en Frans.

 

 

Foto Jasje: Joop van der Heide.

Algemeen Eten, Drinken, Uitgaan

Meer nieuws

Jongerenwerk Harlingen presenteert: StraatPraat

16-11-2020

HARLINGEN - Wekelijkse ‘Straat Praat’ met het Jongerenwerk Harlingen.

Juist die ene afwijkende stem kan het boeiend maken

16-11-2020

HARLINGEN - Goedemorgen, -middag, -avond, wanneer u dit leest.

Reacties

Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Omdraai De Omdraai Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Lichtboei De Lichtboei
De Omdraai De Omdraai Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Lichtboei De Lichtboei Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Fotografie Dorus Fotografie Dorus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie