RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Gidsenteam Harlingen: met 40.000 gasten ‘Wandelend op verhaal komen’

16-11-2020

HARLINGEN - Het Harlinger Stadsgidsenteam bestaat al 35 jaar en de groep bracht bij circa 40.000 gasten de historische, charmante maar ook ietwat rauwe stad onder de aandacht.

Gidsenteam Harlingen: met 40.000 gasten ‘Wandelend op verhaal komen’ Niet alleen wandelingen. Het team is ‘Multi’ inzetbaar zoals de opname laat zien: met Amerikaanse gasten van een cruiseschip door de Harlinger wateren…...Foto: Wietske Visser

Door: Joop van der Heide

 

Een sterk motto: ‘Wandelend op verhaal komen’ is bedacht door Gerry Kuijper, en dat is precies wat de 20 gidsen doen op hun ontdekkingstocht door de geschiedenis van de unieke Friese havenplaats. De start van de groep ligt in 1983 toen er een hostessteam moest komen om in het jubileumjaar 1984, 750 jaar stadsrechten, de Harlingers ‘om utens’ rond te leiden. Aan de basis van het team vinden we Gerry Kuijper, Mieke Souverein, (beide overleden) Trienke Meester en Jan de Hoon. Binnen de stichting Harlingen 750 kwam daar later Joop van der Heide bij. Hij is de enige die nog steeds als gids actief is. Het zal duidelijk zijn dat het Hostessteam uit vrouwen bestond, 15 dames, maar toen men na 1984 besloot om door te gaan met wandelingen, kwamen er wel vier mannen bij. Nu anno, 2020 zijn er zeven vrouwelijke gidsen op 13 mannen!

 

Variatie

Het team beschikt over een aantal wandelingen van regulier tot een vrouwenwandeling en van havenwerken tot een Vestdijk wandeling. Dat is wel logisch want van de voormalige vestingstad kun je de stadswal (dwingers) nog op, de Engelse Tuin bijvoorbeeld in, kun je de havens om, een stegentocht maken etc.. Harlingen is ook een grensplaats want als je vanaf de internationale wateren Terschelling voorbij vaart kom je in Harlingen uit.

 

Ook dragen de circa 520 rijks monumentale panden bij aan het historische karakter van de stad, gebouwd in een stratenpatroon van enkele eeuwen geleden, met 46 stegen en 70 oeververbindingen. Dat zijn bruggen waarvan er 16 stuks op en neer kunnen.

 

De nautische bedrijvigheid, driemaal daags afvaarten naar de eilanden, 75 historische vrachtschepen omgebouwd tot passagiersschepen en samen de bruine vloot vormend, zorgt ervoor dat er altijd wandelaars een kuier maken door en in de stad al dan niet onder begeleiding van één van de 20 stadsgidsen. Het team heeft, of had het ook druk met de komst van de cruiseschepen. Dat ligt nu, vanwege Corona even stil maar dat komt geheid weer terug. De Coronacrisis zorgt overigens ook voor extra inzet. Voor de uitbraak van het virus was de gemiddelde groepsgrootte ca. 15 personen. Nu is dat maximaal 3.

 

De inkomsten van het team worden voluit besteed aan excursies, leermiddelen, aan boeken en in dit jubileumjaar aan een nieuw kledingstuk: een prachtig functioneel jasje. Ook volgen de leden de herhalingscursussen reanimatie. De stadsgidsen Harlingen zijn vast van plan om nog eens 35 jaar (en langer!) gasten door Harlingen te begeleiden om ze al “Wandelend op verhaal te laten komen”. Dat kan in: het Harlingers, Fries, Duits, Engels en Frans.

 

 

Foto Jasje: Joop van der Heide.

Algemeen Eten, Drinken, Uitgaan

Meer nieuws

Jongerenwerk Harlingen presenteert: StraatPraat

16-11-2020

HARLINGEN - Wekelijkse ‘Straat Praat’ met het Jongerenwerk Harlingen.

Juist die ene afwijkende stem kan het boeiend maken

16-11-2020

HARLINGEN - Goedemorgen, -middag, -avond, wanneer u dit leest.

Reacties

HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Omdraai De Omdraai Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
De Omdraai De Omdraai De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona