HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD Fryslân weekbericht van 17 tot en met 23 september 2021

24-09-2021

HARLINGEN - Besmettingen verder omlaag, alertheid vanwege versoepelingen.

Voor de tweede week op rij is het aantal coronabesmettingen in Fryslân gedaald. De 597 positieve tests waren bijna een derde minder dan een week eerder. Onder basisscholieren was de afname het grootst. Vanwege de versoepelingen die zaterdag ingaan, is de GGD alert: in juli leidde dit tot een snelle piek aan besmettingen, die maar langzaam wegebde.

 

De daling van het aantal besmettingen in Fryslân is vergelijkbaar met het landelijk beeld. Fryslân heeft – omgerekend per 100.000 inwoners – niet langer het hoogste besmettingscijfer van Nederland. Wel kleurt Fryslân op de Europese coronakaart samen met Flevoland en Zuid-Holland als enige Nederlandse provincies nog rood. Er waren de afgelopen week in de provincie nog drie clusters van meer dan tien besmettingen, met als hoogste aantal 14 positief getesten.

 

Hoewel de weekcijfers omlaag gaan, kijkt GGD Fryslân met enige zorg naar versoepelingen die morgen ingaan. De laatste dagen lopen de positieve aantallen niet meer terug. Het vindpercentage – welk deel van de getesten positief is - begint weer te stijgen. In de horeca zijn alweer enige clusters gesignaleerd, net als bij enkele dorpsfeesten. Het is mede een reden waarom Noardeast-Fryslân deze week relatief gezien de hoogste besmettingscijfers van het land heeft.

 

Bovendien is de handhaving van het gebruik van het coronatoegangsbewijs nog een punt van aandacht. Niet alle horecagelegenheden zitten hier op te wachten, niet overal zijn voldoende handhavers. Vanuit medisch oogpunt ziet de GGD hier het risico opduiken dat er net als in juli een nieuwe piek in het aantal besmettingen kan komen. Vandaar dat de oproep blijft om bij klachten naar de teststraat te gaan en het coronatoegangsbewijs te gebruiken waar dit nodig is.

 

Vaccinatiegraad hoger

De vaccinatiecijfers per gemeente liggen iets hoger dan eerder is aangegeven. Dit komt doordat de Janssen-vaccinaties nog niet volledig in de cijfers waren verwerkt. Waar van andere coronavaccins twee inentingen nodig zijn, is van Janssen één prik voldoende. Ook de groep die corona al heeft doorgemaakt en daardoor slechts één prik nodig heeft, was deels niet meegenomen. Van alle 570.000 Friese twaalfplussers is iets meer dan 75 procent nu volledig gevaccineerd, 3 procent meer dan eerder was gemeld.

 

De Friese vaccinatiegraad blijft iets achterlopen op het landelijke cijfer. Dit komt vooral door minder prikken bij de leeftijdsgroep 26 tot 35 jaar. GGD Fryslân probeert op diverse manieren de vaccinatiedrempel te verlagen. Komende week starten de vorige week aangekondigde prikangst-dagen in Sneek.

 

Uit cijfers van het RIVM en ziekenhuizen blijkt dat het vooral ongevaccineerden zijn die nu nog besmet raken en hiervan gevolgen ondervinden. Gevaccineerden kunnen het virus bij zich dragen maar besmetten nauwelijks andere gevaccineerden of ongevaccineerden.

 

Vaccinaties stabiel

Het aantal vaccinaties lag de afgelopen week op het niveau van vorige week. Waar toen sprake was van een toename na de persconferentie van het kabinet, is die niet verder doorgezet. Met de 4841 prikken van deze week zijn nu door de GGD 708.367 vaccins gegeven aan inwoners van Fryslân.

 

Het prikken zonder afspraak nam iets toe. Van 1389 vorige week naar 1502 deze week. Afspraakloos vaccineren is mogelijk op de vier vaste locaties in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek, tot een uur voor sluitingstijd. 

 

De vaccinatiebus blijft eveneens de mogelijkheid bieden om een prik zonder afspraak dichtbij huis te halen. De komende week staat de bus in Holwerd (zaterdag 25 september), Opeinde (maandag) Workum (dinsdag), Gorredijk (woensdag), Oosterwolde (donderdag) en Burgum (vrijdag).

 

Derde prik

Komende maand kunnen mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik krijgen tegen corona. Voor hen zijn twee prikken mogelijk niet voldoende doordat hun afweersysteem minder afweerstoffen aanmaakt. Wie hiervoor in aanmerking komt, krijgt vanaf 6 oktober een uitnodiging. Vaccineren gebeurt met Pfizer en Moderna, ook als men eerder een ander vaccin heeft gehad.

 

Basisscholen

In de basisscholen liep het aantal besmettingen terug van 176 naar 67. Het aantal tests in die leeftijdsgroep is meer dan gehalveerd. Sinds afgelopen maandag hoeven bassischolen geen hele klassen meer naar huis te sturen als een leerling besmet is. Dit gebeurt alleen nog met de kinderen met wie ze in hun besmettelijke periode het meeste contact hebben gehad. Hierdoor zijn er ook minder tests nodig om op de vijfde dag uit quarantaine te kunnen.

 

Of het aantal besmettingen daadwerkelijk sterk daalt op de scholen, is nog de vraag. Door er veel minder testen zijn, vindt de GGD minder besmettingen. Bij vrijwel alle scholen ging het deze week om enkele besmettingen. Eén basisschool kende tien of meer positieve leerlingen en leerkrachten. In het voortgezet onderwijs daalde het aantal positieven licht, van 141 naar 123.

 

De cijfers 

De afgelopen week zijn 6201 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dit er 8037. In totaal zijn nu 539.106 tests door Friezen bij de GGD gedaan. 

 

De 597 besmettingen van deze week (vorige week 872) brengen het totaal aan Friese positieve tests op 53.433 In de afgelopen zeven dagen zijn zes ziekenhuisopnames gemeld aan GGD Fryslân. Even veel als vorige week. Er zijn geen sterfgevallen doorgegeven bij de GGD.

 

Gemeenten

In vrijwel alle gemeenten daalde het aantal besmettingen. In Noardeast-Fryslân en Tytsjerksteradiel was sprake van een stijging met zo’n 30 procent.

 

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 123, (97), Leeuwarden 88 (156), Heerenveen 50 (117), Súdwest-Fryslân 59 (94), Smallingerland 49 (75), Waadhoeke 42 (49), Dantumadiel 38 (68), Tytsjerksteradiel 36 (26), Achtkarspelen 35 (40), De Fryske Marren 25 (53), Opsterland 21 (48), Weststellingwerf 12 (13), Ooststellingwerf 7 (23),  Harlingen 6 (7), Terschelling 5 (5), Ameland 1 (0), Schiermonnikoog 0 (1) en Vlieland 0 (0).  

 

Corona

Meer nieuws

‘Afvalkunstwerk’ op kop Entrepotgebouw Harlingen (video)

24-09-2021

HARLINGEN - Bewustwording van vervuiling in Werelderfgoed Waddenzee.

Voorbeschouwing: PKC’83 – Zeerobben

24-09-2021

HARLINGEN - Eindelijk echt los!

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 38

24-09-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 20 t/m 24 september 2021.

Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Hubo-Faber Hubo-Faber Nova College Scheepvaart Nova College Scheepvaart IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock VVD Harlingen VVD Harlingen Harlinger Belang Harlinger Belang Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis GroenLinks Harlingen GroenLinks Harlingen The Shamrock The Shamrock Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie CDA Harlingen CDA Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Visie Events Visie Events Harlinger Belang Harlinger Belang