De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD-Fryslân weekbericht van 14 tot en met 20 mei 2021

21-05-2021

HARLINGEN - Vierde daling op rij van besmettingen, zelftest blijft risicovol.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week gedaald van 1129 naar 921. Dit is een daling van 18 procent in een week en het laagste besmettingscijfer sinds begin december. Het is voor het eerst sinds november dat de cijfers vier weken op rij dalen. Deze week kreeg een recordaantal van bijna 30.000 Friezen een vaccinatie bij de GGD, 4000 meer dan vorige week.

 

Het aantal besmettingen onder ouderen is dankzij de vaccinaties stabiel laag. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 22 bewoners positief, in de thuiszorg 8 ouderen.  

 

Het aantal besmette veertigers en vijftigers daalde niet. Een deel van hen is hoogstwaarschijnlijk besmet geraakt door hun inwonende volwassen kinderen. Het aantal positief getest jongvolwassenen daalde wel flink: van 271 vorige week, naar 184 deze week.

 

200.000ste prik gezet

De afgelopen week kregen 29.706 Friezen een coronavaccinatie bij de GGD. De komende weken komt fors meer vaccin beschikbaar en zal het wekelijkse cijfer verder toenemen. Er zijn nu in totaal 219.615 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân, waarmee de grens van 200.000 royaal is overschreden.

 

Over de eerste 100.000 prikken deed de GGD drie maanden, over de tweede 100.000 één maand. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Zij houden zelf geen totalen bij en hebben naar schatting tussen de 74.000 en 107.000 inentingen verzorgd.

 

De nieuwste reguliere groep die deze week aan de beurt is voor een vaccinatie is die van geboortejaar 1966. Zij kunnen online al een afspraak maken.

 

Waddeneilanden

GGD Fryslân bezoekt volgende week andermaal de Waddeneilanden voor vaccinaties. Deze keer om de resterende volwassenen die dat willen te prikken. Hierbij gaat het om bewoners van 18 tot 60 jaar. Eilanders die aan de wal studeren horen daar ook bij.

 

De vaccinaties beginnen op Vlieland (dinsdag en woensdag) en Schiermonnikoog (woensdag). Op Ameland wordt op donderdag tot en met zaterdag geprikt en op Terschelling van donderdag tot en met zondag. Er wordt gevaccineerd met Pfizer. In de week van 28 juni volgt de tweede prikronde.

 

Sneltest voor eindexamens

GGD Fryslân wijst examenkandidaten met corona-gerelateerde klachten erop dat zij in aanmerking komen voor een sneltest (antigeen). Bij een negatieve test kunnen zij dan toch op tijd examen doen. Ze moeten de test dan wel met hun DigiD op coronatest.nl aanvragen en kiezen voor de locaties Leeuwarden of IJlst. Vanaf 28 mei is de sneltest ook beschikbaar op de GGD-locatie in Drachten.

 

Panelonderzoek

Uit het twaalfde panelonderzoek van RIVM en GGD Fryslân blijkt dat een op de vijf mensen met klachten een zelftest doet. Daar is de zelftest niet voor bedoeld. Bij klachten blijft het advies om je te laten testen bij de GGD. Dat is betrouwbaarder en bovendien gratis. Dit geldt ook voor testen vijf dagen na een nauw contact met een besmet persoon en voor testen op de vijfde dag van een quarantaineperiode.

 

In bron- en contactonderzoek blijft GGD Fryslân geregeld meemaken dat jongeren zich veilig wanen na een negatieve zelftest en later toch positief blijken te zijn. Waarna blijkt dat vervolgens ook anderen besmet zijn geraakt.

 

8 procent van de ondervraagde Friezen heeft al eens een zelftest gebruikt. Uit het landelijke onderzoek blijkt dat 87 procent na een positieve zelftest een GGD-test aanvraagt. 13 procent liet geen hertest doen. Van deze groep meldde een klein deel de positieve zelftest wel bij de GGD.

 

Cijfers

De afgelopen week hebben 8536 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds half februari. Vorige week waren er 9631 tests. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) is deze week gedaald naar 8,5 procent (vorige week 9,7). Een goede ontwikkeling: hoe lager het percentage des te meer zicht de GGD heeft op de verspreiding van het virus.

 

Met de 921 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 42.073 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij GGD Fryslân zijn net als een week eerder drie sterfgevallen gemeld en dertien ziekenhuisopnames (vorige week twaalf).

 

Gemeenten  

Het aantal nieuwe besmettingen steeg de afgelopen week alleen nog in Weststellingwerf en De Fryske Marren. In Weststellingwerf was sprake van een verdubbeling met een recordaantal positieve tests van 79. De grootste dalers waren Achtkarspelen (-40 procent), Heerenveen (-39 procent) en drie van de vier Waddeneilanden.

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 177 (228), Súdwest-Fryslân 143 (164), De Fryske Marren 108 (96), Weststellingwerf 79 (40), Waadhoeke 58 (71), Opsterland 54 (80), Noardeast-Fryslân 51 (60), Smallingerland 50 (88), Heerenveen 45 (74), Tytsjerksteradiel 44 (61), Achtkarspelen 37 (62), Ooststellingwerf 28 (48), Dantumadiel 25 (27), Harlingen 15 (17), Vlieland 5 (8), Ameland 1 (3), Terschelling 1 (2) en Schiermonnikoog 0 (0). 

Corona

Meer nieuws

Het Spoorhuys - Nieuwbouw achter het Harlinger station

21-05-2021

HARLINGEN - Door de bouw van 18 rug-aan-rug woningen wil Harns Invest bijdragen aan de ontwikkeling van het stationsgebied.

U2 Onair bij Omroep RSH

21-05-2021

HARLINGEN - Zaterdag 22 mei van 10.00 – 11.00 uur de 25e U2 Onair bij Omroep RSH.

IKC Het bAken maakt kans op een ANWB Verkeersplein

21-05-2021

HARLINGEN - IKC Het bAken heeft op te horen gekregen, te zijn genomineerd voor een ANWB Verkeersplein.

Reacties

Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Food 80/20 Food 80/20 IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok