RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD Fryslan weekbericht van 1 tot en met 7 oktober 2021

08-10-2021

HARLINGEN - Besmettingen blijven in Fryslân wel dalen, eerste derde prik gezet.

Voor de vierde week op rij zijn de Friese coronabesmettingen gedaald. Al is de afname beperkt: van 529 vorige week naar 499 deze week. Landelijk gezien was Fryslân de enige provincie waar de cijfers daalden. Voor de eerste keer is vandaag (vrijdag) een derde coronaprik gezet bij een inwoner van Fryslân.

 

Door de afname kleurt Fryslân als laatste Nederlands provincie ook oranje op de Europese coronakaart. Waar de cijfers hier de afgelopen tijd verhoudingsgewijs hoog waren, zijn ze nu nagenoeg gelijk aan het landelijk gemiddelde.

 

In de noordoosthoek van de provincie dalen de cijfers voor het eerst in vijf weken. Ze namen ook iets sneller af dan in de rest van de provincie. Er zijn geen uitgesproken grote clusters meer. Toch duiken relatief gezien nog steeds de meeste besmettingen op in dit deel van de provincie. Waar Noardeast-Fryslân en Dantumadiel landelijk koplopers waren onder de gemeenten, zijn ze ook in dat opzicht gedaald.

 

Vaccinaties

Dankzij de 3408 inentingen in de afgelopen week, is de vaccinatiegraad verder gestegen. Van alle 570.000 inwoners van Fryslân boven de twaalf jaar is 76,3 procent nu volledig gevaccineerd. Vorige week was dit 75,9 procent. Na de vier Friese Waddeneilanden zijn procentueel gezien in Harlingen (79,0), Heerenveen (78,5) en de Stellingwerven (78,3 en 78,4) de meeste mensen boven de twaalf volledig gevaccineerd. Inmiddels zijn er door de GGD 716.335 prikken gezet bij Friezen.

 

Derde prik

Vandaag (vrijdag) heeft de eerste persoon in Fryslân een derde coronavaccinatie gekregen. Sinds woensdag krijgen alleen mensen met een slecht afweersysteem hiervoor via het ziekenhuis een uitnodiging. De GGD verzorgt deze inentingen. In Fryslân komen hiervoor zo’n 11.000 inwoners in aanmerking.

 

16.000 prikken zonder afspraak

Het aandeel prikken zonder afspraak neemt verder toe. Dit gebeurt nu bij twee op de vijf inentingen. Dit kan op de vier vaste locaties in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek, tot een uur voor sluitingstijd. Sinds de start op 9 juli is hier bijna 12.000 keer gebruik van gemaakt. Deze week waren dit er 1395.

 

De prikbus noteerde deze week de 4000e vaccinatie sinds hier op 1 juni mee begonnen is. Ook deze inentingen gaan zonder afspraak. De komende week staat de bus in Drachten (dinsdag), Leeuwarden (woensdag), Damwoude (donderdag) en Oldeberkoop (vrijdag). Opgeteld is er nu op vaste locaties en in de vaccinatiebus 16.000 keer geprikt zonder afspraak.

 

Mensen kiezen voor afspraakloos prikken vanwege het gemak. Het tonen van een identiteitsbewijs is voldoende. Een afspraak maken via website of telefoonnummer is voor sommigen moeilijk of vervelend. Geregeld komen mensen langs die toevallig in de buurt waren. Voor anderen is een afspraak lastig in te passen in het werk. Mede daarom zijn alle vaccinatielocaties ook een avond per week open. Openingstijden staan op de website.

 

Mensen met prikangst kunnen op afspraak terecht in Sneek, op dinsdagen en zaterdagen. Op de eerste zaterdag kwam hier het maximumaantal van acht mensen op af. Zeven lieten zich prikken.

 

Friestalige informatie

De Friestalige coronainformatie die mensen via een GGD-website kunnen laten voorlezen, is uitgebreid. Er is nu informatie te horen over onder meer vaccineren, testen en coronatoegangsbewijzen.

 

Scholen

Voor het eerst in drie weken liep het aantal besmettingen bij kinderen en leraren die naar de basisschool gaan weer op. Van 51 vorige week naar 85 deze week. Het hoogste aantal besmettingen op één school was negen. Bij de meeste scholen gaat het om een enkele besmetting. Sinds 20 september hoeven alleen nog de ‘beste vriendjes’ van een positieve leerling in quarantaine.

 

In het voorgezet onderwijs namen de besmettingen juist af, van 147 naar 95 in een week tijd. Hier was één cluster van meer dan tien personen.

 

De cijfers 

De afgelopen week zijn 5152 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dit er 5034. In totaal zijn nu 549.352 tests door Friezen bij de GGD gedaan. 

 

Met de 499 besmettingen van deze week zijn nu in totaal 54.461 Friezen positief getest. Het aantal besmettingen in Fryslân liep vooral op onder basisschoolleerlingen en dertigers. Tieners kennen het meeste aantal positieve tests, al lag dit wel lager dan week eerder. Onder zeventigplussers zijn er nauwelijks positieve tests.

 

In de afgelopen zeven dagen zijn vier ziekenhuisopnames gemeld aan GGD Fryslân (vorige week één). Voor de derde week op rij zijn er geen sterfgevallen doorgegeven aan de GGD.

 

Gemeenten

In Waadhoeke en Smallingerland steeg het aantal positieve tests deze week naar verhouding het hardst. De grootste dalers waren Harlingen en Dantumadeel.

 

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 97 (117), Leeuwarden 67 (66), Súdwest-Fryslân 54 (60), Tytsjerksteradiel 50 (52), Smallingerland 49 (29), Heerenveen 37 (36), Dantumadiel 31 (54), Achtkarspelen 31 (35), Opsterland 23 (27), De Fryske Marren 23 (22), Waadhoeke 23 (8), Weststellingwerf 5 (7), Terschelling 5 (3), Harlingen 2 (9), Ooststellingwerf 2 (3), Ameland 0 (1), Schiermonnikoog 0 (0) en Vlieland 0 (0).  

 

Corona

Meer nieuws

Negen waterscouts gediplomeerd

08-10-2021

HARLINGEN - Zeilinstructeurs Gerben Dijkstra en Emile Nugteren konden deze week zeilcertificaten uitreiken aan 9 waterscouts.

Peter Kuiper voor oog en oor heeft nieuwe modellen van Preciosa

08-10-2021

HARLINGEN - Preciosa is het succesvolle vintage merk van Frame Holland, de enige brillenfabriek van Nederland.

‘Markt van de mogelijkheden’ volop in beweging

08-10-2021

HARLINGEN - Op zaterdag 16 oktober vindt de ‘Markt van de mogelijkheden’ aan de Grettingalaan 8 in het Kindcentrum te Harlingen.

Reacties

Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Omdraai De Omdraai Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen The Shamrock The Shamrock HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Omdraai De Omdraai Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE