HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD Fryslân weekbericht 29 oktober tot en met 4 november 2021

05-11-2021

HARLINGEN - Recordaantal besmettingen, meer vraag naar vaccinaties.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is niet eerder zo hoog geweest als de afgelopen week. Er kwamen 1943 positieve tests bij, 343 meer dan een week eerder. De hoogste score tot nu toe was vorig jaar in de week voor Kerstmis (1801). De stijging met een vijfde gaat minder snel dan het landelijk gemiddelde van een derde. Sinds de aankondiging van nieuwe coronamaatregelen is er meer vraag naar vaccinaties.

 

Ruim 80 procent van volwassen Friezen is volledig gevaccineerd. Toch lopen de besmettingscijfers hoog op. Dit heeft twee belangrijke oorzaken. Sinds de versoepelingen van 25 september hebben mensen weer veel contact met elkaar. En de Deltavariant die nu rondgaat is veel besmettelijker dan het oorspronkelijke virus en de Britse variant. Daardoor is ook een hogere vaccinatiegraad nodig om iedereen te beschermen.

 

Door de nauwe contacten raken ook gevaccineerden besmet. Hoewel de kans op een ernstig ziekteverloop voor hen zeer klein is, moeten soms ook gevaccineerden (vaak ouderen met een mindere gezondheid) worden opgenomen in het ziekenhuis. Vaccinaties blijven echter de enige uitweg uit de crisis. Zonder vaccinatie van inmiddels 457.000 Friezen waren naar schatting twintig keer zoveel mensen in het ziekenhuis beland als nu.

 

Druk op ziekenhuizen

Op dit moment liggen 36 mensen met COVID-19 in de Friese ziekenhuizen, die hierdoor de reguliere zorg weer moeten afschalen. De landelijke maatregelen die deze week zijn afgekondigd zijn daarom hard nodig. Te beginnen bij het belangrijkste: afstand houden, handenwassen en het laten testen bij klachten. Doel is de groei van het aantal besmettingen te stoppen, waardoor er niet te veel mensen tegelijk naar het ziekenhuis moeten.

 

Verzorgingshuizen

Het coronavirus dringt de verpleeg- en verzorgingshuizen ook binnen. Het tal positieve testen steeg van 123 naar 134 in een week. Het betreft vooral bewoners. Op dit moment zijn in de tehuizen zeven kleine clusters en twee clusters met meer dan tien besmettingen. In de thuiszorg stegen de cijfers voor de tweede week op rij flink, ditmaal van 43 naar 85 positieve testen.

 

Ook thuiswonende ouderen vormen een risicogroep. Vooral als hun gezondheid minder goed is, is het risico op ernstige coronaklachten hoger, ook bij gevaccineerden. Er raakten 266 zeventigplussers besmet, 88 meer dan vorige week. Het aantal positieve tests bij zestigers steeg van 153 naar 202 in een week.

 

In alle leeftijdsgroepen steeg het aantal besmettingen. Veertigers vormen nu de grootste groep.

 

Vraag naar vaccinaties

De vraag naar vaccinaties neemt toe sinds dinsdag nieuwe maatregelen zijn aangekondigd. Op meer plaatsen moet de Corona Check-app worden getoond. De dagen na de persconferentie maakten landelijk bijna twee keer zoveel mensen als gewoonlijk een vaccinatieafspraak. De GGD-advieslijn wordt hierover veel gebeld. Dat is echter niet nodig. Vaccineren kan zonder afspraak en alle informatie en de  openingstijden staan op de website: https://www.ggdfryslan.nl/coronavirus/vaccinatie/locaties/.

 

In Damwoude stonden belangstellingen in de rij voor de vaccinatiebus. Er werden 194 prikken gezet, een record. Het totaal aantal vaccinaties blijft met 3682 in een week redelijk stabiel. Vorige week werden 4771 prikken gezet, het hoogste aantal in vijf weken. Er zijn door de GGD nu 731.790 vaccins gegeven aan de 570.000 Friezen van boven de 12 jaar. Er zijn inmiddels 2653 derde prikken gezet. Voor deze prik komen zo’n 11.000 Friezen in aanmerking die een slecht afweersysteem hebben. Voor hen is een extra prik belangrijk om een goede bescherming te krijgen.

 

Boosterprik

Begin december kunnen alle mobiele tachtigplussers een boosterprik halen bij de GGD. Deze prik is bedoeld om de in de tijd licht afnemende werking  van het vaccin een oppepper te geven. Bewoners van zorginstellingen worden daar gevaccineerd. Ook betrokken zorgmedewerkers komen in aanmerking voor de boosterprik. Vanaf januari krijgt de leeftijdsgroep zestig tot tachtig jaar hiervoor een uitnodiging.

 

Met het oog op de extra prikken heropent GGD Fryslân binnenkort de vaccinatielocatie in Heerenveen en komt er een extra priklocatie in Medisch Centrum Sionsberg in Dokkum. In de bestaande locaties in Leeuwarden, Drachten en Sneek worden extra priklijnen geopend.

 

Start pop-up locaties

Deze week is GGD Fryslân begonnen met het vaccineren in buurt- en dorpshuizen. Op de eerste twee dagen van een zogeheten pop-uplocatie, in Bilgaard in Leeuwarden, zijn 98 prikken gezet. Afspraakloos prikken kan ook op alle andere locaties en in de vaccinatiebus. De bus staat maandag in Oldeberkoop en donderdag in Joure. De week erna rijdt de bus vanwege het koudere winterweer voor het laatst (Dokkum, 15 november).

 

Vanaf 10 november is het in Sneek mogelijk een vaccinatie of voorlichting daarover te krijgen bij drie apotheken. Het gaat om een proef van vier weken. Een afspraak maken is niet nodig. Wel moeten geïnteresseerden een mondkapje en een ID-bewijs meenemen.

 

De cijfers 

De afgelopen zeven dagen zijn 12.254 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân, tegen 9206 een week eerder. Het vindpercentage – welk deel van de getesten positief is – steeg naar 18,6 procent. In totaal zijn nu 584.965 tests door Friezen bij de GGD gedaan. 

 

Het aantal besmettingen komt met de 1943 van deze week op 59.907.  Vorige week waren er 1600 positieve tests. Er werden negen ziekenhuisopnames gemeld bij GGD Fryslân, drie meer dan vorige week. Net als vorige week zijn drie sterfgevallen doorgegeven.

 

Gemeenten

In dertien van de achttien Friese gemeenten steeg het aantal positieve tests. Het aantal nieuwe besmettingen in Noardeast-Fryslân is naar verhouding nog steeds het hoogst, maar de cijfers daalden deze week met 20 procent.

 

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 268 (202), Noardeast-Fryslân 226 (280), Súdwest-Fryslân 226 (144), Heerenveen 186 (157), Smallingerland 167 (102), De Fryske Marren 145 (154), Tytsjerksteradiel 133 (105),  Waadhoeke 108 (113), Achtkarspelen 100 (105), Opsterland 95 (49), Dantumadiel 94 (77), Weststellingwerf 79 (49), Ooststellingwerf 60 (36), Harlingen 29 (12), Terschelling 21 (11), Ameland 11 (4), Vlieland 1 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).  

 

Corona

Meer nieuws

Leerlingen Maritieme Academie Harlingen koppelen volgens nieuwe Europese richtlijn

05-11-2021

HARLINGEN - Leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen hebben deze week praktijklessen gevolgd in het koppelen van de opleidingsschepen Prinses Máxima en Amalia.

Bloemisterij van der Meer keert terug naar het Oosterpark

05-11-2021

HARLINGEN - Tot 2018 was Bloemisterij Auke van der Meer gevestigd aan de Groen van Prinstererstraat 2.

Voorbeschouwing fc Harlingen - vv Zevenhuizen

05-11-2021

HARLINGEN - Fc Harlingen 1 neemt het zondag op tegen Zevenhuizen en Pupil van de Week Dani trapt af.

Reacties