HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD Fryslân weekbericht 28 mei tot en met 3 juni 2021

04-06-2021

HARLINGEN - Besmettingen dalen naar niveau van begin tweede golf.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is voor de zesde week op rij gedaald. De afgelopen zeven dagen waren er 537 nieuwe positieve tests, tegen 673 een week eerder. De cijfers zijn nu gedaald naar het niveau van begin oktober, toen de tweede golf van besmettingen startte. De vaccinatiebus gaat komende week naar Hallum en Kollum.

 

Ondanks de gunstige cijfers heeft Fryslân nog steeds de status ‘zeer ernstig’, de hoogste kwalificatie die er is. Dat ligt aan het aantal ziekenhuisopnames, dat nog te hoog is. Bij GGD Fryslân zijn de afgelopen week negen nieuwe opnames gemeld (vorige week zestien). Een regionale afschaling van de status heeft geen invloed op de coronamaatregelen. Vaststelling daarvan gebeurt voor het hele land.

 

In bijna alle leeftijdsgroepen blijft het aantal besmettingen afnemen. Het aandeel van de groep tussen de 18 en 30 jaar is verder toegenomen. Ze zijn verantwoordelijk voor 28 procent van alle nieuwe besmettingen. Het aantal positief geteste personen op basisscholen daalde van 64 naar 54 (onder wie 6 leerkrachten). In het voortgezet onderwijs waren de afgelopen zeven dagen 76 nieuwe besmettingen, tegen 95 de week ervoor.

 

Het aantal besmettingen onder ouderen blijft dankzij de vaccinaties gestaag afnemen. Onder zeventigplussers waren er 20 besmettingen, tegen 26 een week eerder. Ook onder zestigers nam het licht af.

 

Vaccinaties

De afgelopen week kregen 36.200 Friezen een coronavaccinatie bij de GGD. Vorige week waren dit er 33.795 en de week daarvoor 29.706. Hoewel er door minder vaccin deze week sprake was van een daling, is de verwachting dat de aantallen de komende weken verder oplopen. Ruim 90.000 Friezen zijn inmiddels volledig gevaccineerd door de GGD. Na volgende week krijgen sekswerkers een prik.

 

Er zijn nu in totaal 289.610 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Zij houden zelf geen totalen bij en hebben naar schatting tussen de 80.000 en 111.000 inentingen verzorgd.

 

Prik in de vakantie

Mensen die op vakantie gaan in eigen land kunnen hun prik ook op een vaccinatielocatie in de buurt van het vakantieadres krijgen. Dit kan zowel de eerste als de tweede vaccinatie zijn. Hiervoor is het wel nodig de afspraak telefonisch te verzetten via het afsprakennummer dat in de uitnodigingsbrief staat.

 

Wie een geel inentingsboekje heeft, kan deze meenemen naar de prikafspraak en een stempel krijgen voor het coronavaccin. Vanaf maandag over een week kunnen mensen die al een prik hebben gehad en alsnog zo’n stempel willen terecht bij speciale stempelposten bij de vaccinatielocaties in Leeuwarden, Drachten en Sneek.

 

Vaccinatiebus

De inzet van de vaccinatiebus is afgelopen woensdag in Harlingen is succesvol verlopen. Alle negentig beschikbare Pfizer-vaccins zijn weggeprikt. Komende woensdag staat de bus bij Het Trefpunt in Hallum en donderdag naast theater De Colle in Kollum. Op woensdag 16 juni is de bus in Wolvega. Alle dagen van 8.30 tot 17.00 uur. Daarna beoordeelt GGD Fryslân de proef. Alle 65-plussers met een uitnodiging van het RIVM zijn zonder afspraak welkom.

 

Janssen en AstraZeneca

Vanwege de hoge werkzaamheid heeft het kabinet besloten de nieuwe leeftijdsgroepen volledig te vaccineren met Pfizer of Moderna. Wie al een afspraak voor Janssen heeft mag deze laten staan, maar kan deze ook omzetten naar Pfizer of Moderna. Wijzigen kan alleen via het landelijke telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief staat.

 

De leeftijdsgroep 60 tot 65 jaar kan nu ook bij de GGD terecht. Zij stonden ingepland bij de huisarts en konden daar AstraZeneca krijgen. Bij de GGD is Pfizer of Moderna beschikbaar. Deze leeftijdsgroep kan vanaf zaterdag uitsluitend online (met DigiD) een afspraak maken.

 

De jongste reguliere leeftijdsgroep die nu aan de beurt is voor een vaccinatie is die van geboortejaar 1983. Verder krijgen alle mensen die al aan de beurt waren voor een vaccinatie, maar nog geen afspraak hadden gemaakt, een herhaalde oproep, van oud naar jong.

 

Cijfers

De afgelopen week hebben 6564 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds eind september. Vorige week waren er 7227 tests. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) daalde verder, van 7,8 naar 6,7. Dit betekent dat de GGD meer zicht heeft op de verspreiding van het virus.

 

Met de 537 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 43.282 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij GGD Fryslân zijn deze week voor het eerst sinds begin oktober geen sterfgevallen gemeld (vorige week twee). Dit betekent niet dat er deze week niemand is overleden met corona. Soms zit er vertraging in het doorgeven van de sterfgevallen aan de GGD.

 

Gemeenten  

In zes gemeenten, waaronder Leeuwarden, daalde het aantal besmettingen in een week tijd met ongeveer een derde. Noardeast-Fryslân was de sterkste daler met min 40 procent. Nog maar drie gemeenten telden meer dan vijftig besmettingen. Tegen de provinciale trend in steeg in Smallingerland het aantal positieve tests voor de tweede week op rij.

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 88 (133), Smallingerland 88 (59), Súdwest-Fryslân 63 (71), Weststellingwerf 46 (56), De Fryske Marren 38 (54), Noardeast-Fryslân 36 (60), Dantumadiel 29 (45), Heerenveen 28 (37), Opsterland 27 (37), Waadhoeke 23 (27), Achtkarspelen 21 (27), Ooststellingwerf 16 (23), Tytsjerksteradiel 15 (23), Harlingen 10 (13), Ameland 8 (7), Terschelling 1 (1), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0). 

 

Corona

Meer nieuws

Resultaten inspiratieavond burgerparticipatie

04-06-2021

HARLINGEN - Op 26 mei hield het gemeentebestuur een inspiratiesessie.

FUMO brengt bedrijven in kaart

04-06-2021

HARLINGEN - ‘Advisering, vergunningverlening en toezicht verder verbeteren’.

Run op 500 euro regeling in Noordwest Fryslân

04-06-2021

HARLINGEN - Vanuit de regio Noardwest (Harlingen, Leeuwarden en Waadhoeke) zijn na een berichtje op Harlingenboeit.nl veel aanvragen binnen gekomen voor de 500 euro regeling.

Reacties