De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD-Fryslân weekbericht 28-05-2021

28-05-2021

HARLINGEN - Besmettingen dalen bij alle leeftijden, vaccinatiebus start woensdag.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân blijft dalen. De afgelopen week waren er 673 nieuwe positieve tests, tegen 921 een week eerder. Het is de vijfde week van dalingen op rij. Het is voor het eerst sinds het testen voor iedereen met klachten mogelijk is, dat de daling zolang aanhoudt. In vijf weken is het aantal besmettingen meer dan gehalveerd. De opkomst bij de vaccinaties van volwassenen tot 60 jaar op de Waddeneilanden is 80 procent.

 

Het aantal besmettingen onder ouderen neemt dankzij de vaccinaties gestaag af. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 11 bewoners positief, tegen 22 een week eerder.

 

In alle leeftijdsgroepen nam het aantal besmettingen af. Het aandeel van de groep tussen de 18 en 30 jaar is verder toegenomen. Ze zijn verantwoordelijk voor ruim een kwart van alle nieuwe besmettingen. Maar ook in hun groep dalen de absolute cijfers. Het aantal positief geteste scholieren daalde licht, ook al zijn de scholen na de meivakantie weer begonnen. Ondanks de gunstige cijfers geldt voor Fryslân op het coronadashboard nog steeds de status ‘zeer ernstig’, de hoogste kwalificatie die er is.

 

Vaccinaties

De afgelopen week kreeg een recordaantal van 33.795 Friezen een coronavaccinatie bij de GGD. Vorige week waren dit er 29.706. De komende weken loopt dit verder op.

 

Er zijn nu in totaal 253.410 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Zij houden zelf geen totalen bij en hebben naar schatting tussen de 68.000 en 103.000 inentingen verzorgd.

 

De jongste reguliere leeftijdsgroepen die nu aan de beurt zijn voor een vaccinatie zijn die van de geboortejaren 1974 en 1975. Zij kunnen online al een afspraak maken.

 

Dak- en thuislozen

Een vaccinatieteam van GGD Fryslân bezoekt komende week zeven opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Deze doelgroep – vanaf 18 jaar - krijgt het vaccin van Janssen, waardoor maar één prik nodig is. De opvangorganisaties, die het vaccinatieplan mede hebben vormgegeven, verzorgen samen met de GGD onder meer de voorlichting.

 

Vaccinatiebus

Woensdag 2 juni gaat de GGD de vaccinatiebus voor het eerst inzetten. De bus staat dan de hele dag in Harlingen. 65-plussers met een uitnodiging van het RIVM zijn zonder afspraak welkom. Het betreft een proef. Na de eerste weken volgt de beoordeling over het vervolg.

 

Waddeneilanden

Deze week is GGD Fryslân op de Waddeneilanden voor vaccinatie van inwoners van 18 tot 60 jaar. Zo’n 80 procent van deze leeftijdsgroep maakt hier gebruik van. Op Schiermonnikoog en Vlieland kunnen alle volwassenen die dat wilden nu hun eerste prik hebben gehad. Op Ameland en Terschelling duurt het prikken tot en met zondag. In de week van 28 juni volgt de tweede ronde.

 

Cijfers

De afgelopen week hebben 7227 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds half februari. Vorige week waren er 8536 tests. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) daalde van 8,5 naar 7,8. Dit betekent dat de GGD meer zicht heeft op de verspreiding van het virus.

 

Met de 673 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 42.745 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij GGD Fryslân zijn twee sterfgevallen gemeld (vorige week drie) en zestien ziekenhuisopnames (vorige week dertien).

 

Gemeenten  

In drie Friese gemeenten halveerde het aantal nieuwe besmettingen: in Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Waadhoeke. De cijfers stegen in Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en op Ameland.

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 133 (177), Súdwest-Fryslân 71 (143), Noardeast-Fryslân 60 (51), Smallingerland 59 (50), Weststellingwerf 56 (79), De Fryske Marren 54 (108), Dantumadiel 45 (25), Opsterland 37 (54), Heerenveen 37 (45), Waadhoeke 27 (58), Achtkarspelen 27 (37), Tytsjerksteradiel 23 (44), Ooststellingwerf 23 (28), Harlingen 13 (15), Ameland 7 (1), Vlieland 0 (5), Terschelling 0 (1) en Schiermonnikoog 0 (0). 

 

Corona

Meer nieuws

GGD Fryslân op 2 juni in Harlingen met vaccinatiebus om 65-plussers te vaccineren

28-05-2021

HARLINGEN - GGD Fryslân rijdt vanaf juni met een vaccinatiebus door Fryslân, om zo nog meer mensen dicht bij huis een prik te kunnen geven.

Filmpje met afscheidsinterview burgemeester Roel Sluiter

28-05-2021

HARLINGEN - Deze week interviewde Doede van der Hoek aftredend burgemeester Roel Sluiter.

Het Alternatief 86

28-05-2021

HARLINGEN - En ja eindelijk, het is zover.

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Omdraai De Omdraai Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Food 80/20 Food 80/20 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Hubo-Faber Hubo-Faber Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus