HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD-Fryslân weekbericht 28-05-2021

28-05-2021

HARLINGEN - Besmettingen dalen bij alle leeftijden, vaccinatiebus start woensdag.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân blijft dalen. De afgelopen week waren er 673 nieuwe positieve tests, tegen 921 een week eerder. Het is de vijfde week van dalingen op rij. Het is voor het eerst sinds het testen voor iedereen met klachten mogelijk is, dat de daling zolang aanhoudt. In vijf weken is het aantal besmettingen meer dan gehalveerd. De opkomst bij de vaccinaties van volwassenen tot 60 jaar op de Waddeneilanden is 80 procent.

 

Het aantal besmettingen onder ouderen neemt dankzij de vaccinaties gestaag af. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 11 bewoners positief, tegen 22 een week eerder.

 

In alle leeftijdsgroepen nam het aantal besmettingen af. Het aandeel van de groep tussen de 18 en 30 jaar is verder toegenomen. Ze zijn verantwoordelijk voor ruim een kwart van alle nieuwe besmettingen. Maar ook in hun groep dalen de absolute cijfers. Het aantal positief geteste scholieren daalde licht, ook al zijn de scholen na de meivakantie weer begonnen. Ondanks de gunstige cijfers geldt voor Fryslân op het coronadashboard nog steeds de status ‘zeer ernstig’, de hoogste kwalificatie die er is.

 

Vaccinaties

De afgelopen week kreeg een recordaantal van 33.795 Friezen een coronavaccinatie bij de GGD. Vorige week waren dit er 29.706. De komende weken loopt dit verder op.

 

Er zijn nu in totaal 253.410 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Zij houden zelf geen totalen bij en hebben naar schatting tussen de 68.000 en 103.000 inentingen verzorgd.

 

De jongste reguliere leeftijdsgroepen die nu aan de beurt zijn voor een vaccinatie zijn die van de geboortejaren 1974 en 1975. Zij kunnen online al een afspraak maken.

 

Dak- en thuislozen

Een vaccinatieteam van GGD Fryslân bezoekt komende week zeven opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Deze doelgroep – vanaf 18 jaar - krijgt het vaccin van Janssen, waardoor maar één prik nodig is. De opvangorganisaties, die het vaccinatieplan mede hebben vormgegeven, verzorgen samen met de GGD onder meer de voorlichting.

 

Vaccinatiebus

Woensdag 2 juni gaat de GGD de vaccinatiebus voor het eerst inzetten. De bus staat dan de hele dag in Harlingen. 65-plussers met een uitnodiging van het RIVM zijn zonder afspraak welkom. Het betreft een proef. Na de eerste weken volgt de beoordeling over het vervolg.

 

Waddeneilanden

Deze week is GGD Fryslân op de Waddeneilanden voor vaccinatie van inwoners van 18 tot 60 jaar. Zo’n 80 procent van deze leeftijdsgroep maakt hier gebruik van. Op Schiermonnikoog en Vlieland kunnen alle volwassenen die dat wilden nu hun eerste prik hebben gehad. Op Ameland en Terschelling duurt het prikken tot en met zondag. In de week van 28 juni volgt de tweede ronde.

 

Cijfers

De afgelopen week hebben 7227 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds half februari. Vorige week waren er 8536 tests. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) daalde van 8,5 naar 7,8. Dit betekent dat de GGD meer zicht heeft op de verspreiding van het virus.

 

Met de 673 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 42.745 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij GGD Fryslân zijn twee sterfgevallen gemeld (vorige week drie) en zestien ziekenhuisopnames (vorige week dertien).

 

Gemeenten  

In drie Friese gemeenten halveerde het aantal nieuwe besmettingen: in Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Waadhoeke. De cijfers stegen in Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en op Ameland.

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 133 (177), Súdwest-Fryslân 71 (143), Noardeast-Fryslân 60 (51), Smallingerland 59 (50), Weststellingwerf 56 (79), De Fryske Marren 54 (108), Dantumadiel 45 (25), Opsterland 37 (54), Heerenveen 37 (45), Waadhoeke 27 (58), Achtkarspelen 27 (37), Tytsjerksteradiel 23 (44), Ooststellingwerf 23 (28), Harlingen 13 (15), Ameland 7 (1), Vlieland 0 (5), Terschelling 0 (1) en Schiermonnikoog 0 (0). 

 

Corona

Meer nieuws

GGD Fryslân op 2 juni in Harlingen met vaccinatiebus om 65-plussers te vaccineren

28-05-2021

HARLINGEN - GGD Fryslân rijdt vanaf juni met een vaccinatiebus door Fryslân, om zo nog meer mensen dicht bij huis een prik te kunnen geven.

Filmpje met afscheidsinterview burgemeester Roel Sluiter

28-05-2021

HARLINGEN - Deze week interviewde Doede van der Hoek aftredend burgemeester Roel Sluiter.

Het Alternatief 86

28-05-2021

HARLINGEN - En ja eindelijk, het is zover.

Reacties