Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD Fryslân Weekbericht 26 november tot en met 2 december 2021

03-12-2021

HARLINGEN - Iets minder Friese coronagevallen.

5896 Friezentestten deze weekpositiefop COVID-19, tegen 6258een week eerder. Het is de eerste daling na zeven weken van stijgingen. GGD Fryslân testte in totaal 24.018 mensen, iets minder dan de 24.914 van vorige week. Het aantal gezette vaccinaties steeg van 5363 in een week naar 8624. Dit komt vooral door hetzetten van de extra prik (boostervaccinatie). Er werden de afgelopen zeven dagen 3748 booster prikken gezet.Er werden 32 nieuwe  ziekenhuisopnames bij de GGD gemeld, tegen vorige week 26.

 

Het aantal nieuwe besmettingenstijgt het meest in de groep van vier tot twaalf jaar. Deze vormt nu weer de grootste groep die positief is getest. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de basisscholen in deze gedeeltelijke lockdown openblijven. In de leeftijdsgroepen daarboven nam het tal besmettingen lichtaf of stabiliseerde het. Het vind percentage– het percentage positieve tests-nam deze week af van 22,5% naar 21%.

 

Reizigers uit Zuidelijk Afrika getest

Met het oog op de Omicronvariant testte de GGD Friezen die aan gaven in Zuidelijk Afrika te zijn geweest. Daarvan bleek één persoonpositief. Het is nog niet bekend of het aangetroffen virus bij deze persoon de Omicronvariant is dat wordt nog onderzocht.

 

Zelftestbij milde klachten

Als men milde klachten heeft mag men zich nu ook testen met een zelftest mits men niet tot een kwetsbare groep behoort of in contact komt met mensen uit de kwetsbare groepen. Bij een positieve zelftest adviseren we mensen om zich alsnog zo snel mogelijk door de GGD te laten testen en tot die tijd binnen te blijven.Het gebruik van zelftesten geldt ook voor kinderen van alle leeftijden met klachten. Als kinderen met verkoudheidsklachten een negatieve zelftesthebben kunnen ze weer naar de opvang of naar school.

 

Boostervaccinatie

Iedereen geboren in of voor 1941 ontvangt deze dagen een brief waarmee je een afspraak kunt maken voor de boostervaccinatie. Dat kan online of telefonisch. De boostervaccinatie is een extra prik om de in de tijd licht afnemende werking van het vaccin een oppepper te geven. De afgelopen week zijn 3748 boosterprikken gezet. Het totaal na twee weken staat nu op 4983.

 

Booster voor 10.000 zorgmedewerkers

GGD Fryslân begint zondag samen met zorginstellingen aan een speciale boostercampagne voor het personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit is afgesproken in de koepel van zorginstellingen (RONAZ). Drie zondagen achtereen kunnen telkens zo'n 3500 zorgmedewerkers hun boostervaccinatie halen op priklocaties van de GGD. De zorgmedewerkers worden uitgenodigd door hun werkgevers vrij inlopen is niet mogelijk.

 

Hulp huisartsen bij boosterprik

De regering wil voor 1 januari alle zestigplussers een boostervaccinatie kunnen geven. Daarom zoekt GGD Fryslân naar samen werking. Friese huisartsen gaan helpen om de bewoners van Friese zorginstellingen zonder eigen medische dienst te prikken. GGD Fryslân zorgt daarbij voor de vaccins en de registratie. Vanmorgen zette dokter Brent Bearda Bakker de eerste vaccinaties bij bewoners van Leppehiem in zijn woonplaats Akkrum.

 

Testen

GGD Fryslân blijft de testcapaciteit ondertussen opschalen, volgend aan de vraag. Naar verwachting blijft de vraag naar testen groot.Testen kan alleen op afspraak. Door de drukte kan de testuitslag wat langer op zich laten wachten. Het blijft dan altijd van het grootste belang om bij klachten thuis te blijven.

 

Druk op de zorg blijft hoog

Ondanks de afvlakking van de besmettingen rekenen de ziekenhuizen nog steeds op een verhoogde instroom van coronapatiënten. In de Friese ziekenhuizen liggen 95 coronapatiënten, op de IC's zijn nu 20 personen opgenomen. Planbare zorg is uitgesteld. Ook de Friese verpleeg- en verzorgingsinstellingen voelen de druk in toenemende mate.

 

Prikken zonder afspraak

De belangstelling voor prikken zonder afspraak steeg deze week. 1383 Friezen haalden op deze manier een vaccinatie. Voor de eerste of tweede prik is prikken zonder afspraak mogelijk tot een uur voor sluitingstijd. Dit geldt voor alle priklocaties, behalve in Dokkum. Daar is altijd eerst een afspraak nodig. Ook voor de extra prik (boostervaccinatie) is altijd een afspraak nodig. De openingstijden staan op Vaccinatielocaties (ggdfryslan.nl).

 

Daar naast prikt GGD Fryslân op tijdelijke locaties in buurt- en dorpshuizen. In drie weken tijd zijn op die pop-up locaties 1562 prikkengezet. Het vaccineren op tijdelijke locaties gebeurt komende week hier: Vaccinatielocaties (ggdfryslan.nl).

 

De cijfers  

De  afgelopen zeven dagen zijn 24.018 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân, tegen 24.923 vorige week. Het vind percentage daalde van 22,5 naar 21 procent. In totaal zijn nubij Friezen 676.409 tests afgenomen door de GGD.

 

Het totaal aantal besmettingen komt met de 5896 van deze week op 80.073.Vorige week waren er 6258 positieve tests. Er zijn net als vorige week 8 overlijdens doorgegeven. Er werden 32 ziekenhuisopnames gemeld bij GGD Fryslân, tegen vorige week 26. In de Friese ziekenhuizen liggen 95 coronapatiënten, onder wie 20 op een IC-bed. 8 personen overleden aan de gevolgen van Corona.

 

Gemeenten 

In 10 van de 18 Friese gemeenten is een (lichte) daling van de besmettingscijfers te zien.

 

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 1202 (1096), Súdwest-Fryslân 762 (797), Heerenveen 402 (588), Smallingerland 666 (613), De  Fryske  Marren 463 (556), Noardeast-Fryslân 395  (492), Opsterland  255 (306), Dantumadiel 201 (222), Waadhoeke 394 (377), Weststellingwerf 209 (280), Achtkarspelen 298 (271), Tytsjerksteradiel 270 (299),  Ooststellingwerf 241 (195), Harlingen 92 (116), Terschelling 32 (31), Vlieland  3 (7), Ameland 6 (7) en Schiermonnikoog 5 (2).

 

Corona

Meer nieuws

Commissaris Arno Brok bezoekt Harlingen

03-12-2021

HARLINGEN - Vandaag bracht Commissaris van de Koning de heer A.A.M. Brok een ambtsbezoek aan Harlingen.

Boreas wint 26e editie “Slag in de rondte”

03-12-2021

HARLINGEN - De “Slag” is voor de 4e maal op rij gewonnen door de tjalk Boreas van de Harlinger eigenaren Henk Teuben en Grietje van de Bos.

Open nu een rekening bij de Regiobank en ontvang een leuke waardebon!

03-12-2021

HARLINGEN - De RegioBank in Harlingen is sinds 1 november van dit jaar geopend, onder de naam Van Campen & Dijkstra Harlingen.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Plus Lunenborg Plus Lunenborg IJssalon Min12 IJssalon Min12 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis