Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD Fryslân weekbericht 24 tot en met 30 september 2021

01-10-2021

HARLINGEN - Besmettingen verder gedaald, noordoosten blijft hoog scoren.

De Friese coronabesmettingen zijn deze week gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen drie maanden. De 529 positieve tests lagen 11 procent onder de 597 van vorige week. Meer dan de helft van de besmettingen is aangetroffen in het noordoosten van de provincie. Daar zijn vier van de zes grotere clusters te vinden: in de horeca, op scholen en bij een dorpsfeest.

 

Dantumadiel en Noardeast-Fryslân staan landelijk in de top van de gemeenten met – omgerekend per 100.000 inwoners – de hoogste besmettingscijfers. Ook de andere gemeenten in de noordoosthoek van de provincie, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen, scoren hoog. Fryslân blijft ten opzichte van andere provincies in de top 3 staan. Alleen in Limburg en Utrecht zijn de cijfers hoger. Er zijn meer clusters van tien of meer besmettingen die aan elkaar te linken zijn in de provincie: 6 tegen vorige week 3.

 

De hogere cijfers in het noordoosten zijn daar al een tijdje zichtbaar. Ook het vindpercentage is er hoger. Dit kan erop wijzen dat mensen zich daar minder snel laten testen. Waar de noordoosthoek goed is voor bijna 70 procent van de positieve tests, is er een kwart (1300) van de Friese tests afgenomen. Dit kan erop wijzen dat mensen zich daar minder snel laten testen. Het betekent dat de verspreiding van het virus daar minder goed in beeld is. Een groot deel van de besmette groep is tussen de 18 en 30 jaar. In Achtkarspelen vormen kinderen de grootste groep.

 

Vaccinaties

Het aantal vaccinaties liep in de afgelopen week iets terug, naar 4560 inentingen. Inmiddels zijn er door de GGD 712.927 prikken gezet bij inwoners van Fryslân. De vaccinatiegraad in de provincie is in een week met een half procent gestegen. Van de 570.000 Friezen die twaalf jaar of ouder zijn is 75,9 procent volledig gevaccineerd.

 

De vaccinatiegraad ligt vooral in Achtkarspelen (69,5 procent) en Dantumadiel (69,3) onder het Friese gemiddelde. Tot nu toe hebben twintigers en dertigers daar minder vaak gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zich te laten vaccineren.

 

Het prikken zonder afspraak nam iets af. Van 1502 vorige week naar 1382 deze week. Afspraakloos vaccineren is mogelijk op de vier vaste locaties in Drachten, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek, tot een uur voor sluitingstijd. Mensen met prikangst kunnen op afspraak terecht in Sneek, op dinsdagen en zaterdagen.

 

De vaccinatiebus blijft eveneens de mogelijkheid bieden om een prik zonder afspraak dichtbij huis te halen. De komende week staat de bus in Burgum (vrijdag 1 oktober), Siegerswoude (woensdagochtend), Frieschepalen (woensdagmiddag) en Harlingen (donderdag).

 

Scholen

Waar op basisscholen het aantal besmettingen verder terugliep, waren er in het voortgezet en hoger onderwijs deze week meer positieven te noteren. Op basisscholen liepen de besmettingen terug van 67 naar 51. Voor de tweede week op rij halveerde het aantal tests in deze leeftijdsgroep. In het voortgezet en hoger onderwijs daalde het aantal tests iets minder hard. In het voortgezet onderwijs liepen de positieve resultaten op van 123 naar 147.

 

De voorlichting over corona op scholen is inmiddels afgerond. Na een maand met veel bezoeken aan mbo en hbo zijn alle verzoeken van scholen om langs te komen afgehandeld. Wel zijn er nog enkele mogelijkheden voor studenten om zich op school te laten vaccineren.

 

Testen voor reizen

De Rijksoverheid stopt met ingang van vrijdag 1 oktober (vandaag) met het gratis testen voor wie op reis wil. Voortaan kan dit alleen tegen betaling, via Testenvoorjereis.nl. Mogelijk melden reizigers zich daardoor bij de GGD voor een gratis test. Dat heeft geen zin. De GGD registreert geen negatieve testuitslagen waardoor die niet te gebruiken zijn voor een QR-code in de CoronaCheck-app. Dit geldt zowel voor reizigerstesten als voor Testen voor Toegang. De GGD registreert alleen wie positief test, want dat is uit volksgezondheidsoogpunt van belang bij de opsporing en indamming van het virus.

 

De cijfers 

De afgelopen week zijn 5034 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dit er 6201. In totaal zijn nu 544.163 tests door Friezen bij de GGD gedaan. 

 

Met de 529 besmettingen van deze week zijn nu in totaal 53.962 Friezen positief getest. Het aantal besmettingen in Fryslân liep vooral op onder tieners en veertigers. Onder zeventigplussers zijn er nauwelijks positieve tests.

 

In de afgelopen zeven dagen is één ziekenhuisopname gemeld aan GGD Fryslân. Vijf minder dan vorige week. Er zijn net als vorige week geen sterfgevallen doorgegeven aan de GGD.

 

Gemeenten

In vijf gemeenten steeg het aantal besmettingen, met Dantumadiel en Tytsjerksteradiel als grootste stijgers. In Waadhoeke was sprake van een daling met 80 procent.

 

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 117 (123), Leeuwarden 66 (88), Súdwest-Fryslân 60 (59), Dantumadiel 54 (38), Tytsjerksteradiel 52 (36), Heerenveen 36 (50), Achtkarspelen 35 (35), Smallingerland 29 (49), Opsterland 27 (21), De Fryske Marren 22 (25), Harlingen 9 (6), Waadhoeke 8 (42), Weststellingwerf 7 (12), Ooststellingwerf 3 (7), Terschelling 3 (5), Ameland 1 (1), Schiermonnikoog 0 (0) en Vlieland 0 (0).  

 

Corona

Meer nieuws

Van chaos naar overzicht dankzij scheideninfriesland.nl

01-10-2021

HARLINGEN - Zoek online op het woord ‘scheiden’ en je wordt overstelpt met informatie.

Gemeentelijke schulden slachtoffers toeslagaffaire kwijtgescholden

01-10-2021

HARLINGEN - De gemeentelijke schulden die gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben, worden kwijtgescholden.

Tweeduizend vrijwilligers maken de Friese wateren schoon

01-10-2021

HARLINGEN - Van zaterdag 2 oktober tot en met 9 oktober zijn ruim 30 organisaties met maar liefst bijna tweeduizend Friese vrijwilligers bezig met de grote schoonmaakactie Skjin Wetter.

Reacties

Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Food 80/20 Food 80/20 BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje