Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD Fryslân weekbericht 24 tot en met 30 december 2021

31-12-2021

HARLINGEN - Coronacijfers dalen nog, boostercampagne op stoom.

3072 Friezen testten deze week positief op COVID-19, tegen 4120 een week eerder. De daling met een kwart is deze week sterker dan in de andere provincies. De ziekenhuisbezetting blijft afnemen. Het aantal gezette vaccinaties stijgt sterk dankzij de versnelde boostercampagne. In Fryslân zijn 60.010 boostervaccinaties gezet. Vorige week waren dat 46.000. 

 
De mooie cijfers zijn naar verwachting geen overbodige luxe. Het is goed dat de zorg wordt ontlast omdat de omikronvariant van het coronavirus oprukt. Deze is inmiddels landelijk dominant. De verwachting is dat dit op korte termijn ook in de Friese cijfers zichtbaar zal worden en dat daarna het aantal ziekenhuisopnames toeneemt. Daarom blijft het nodig het aantal contacten te beperken en zo veel mogelijk mensen te beschermen met (booster)vaccinatie.

 

Boostervaccinatie helpt

Net als een week geleden is het aantal besmette 75-plussers naar verhouding het hardst gedaald. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 60 bewoners positief, de helft minder dan een week eerder. Waarschijnlijk komt dit doordat veel ouderen beter zijn beschermd dankzij hun boostervaccinatie.

 

De vervroegde sluiting van scholen is ook goed zichtbaar in de besmettingscijfers. Er waren in een week tijd de helft minder positieve testen in de leeftijdsgroepen 4-12 jaar en 12-18 jaar. De twintigers vormen nu de grootste leeftijdsgroep die positief test.

 

60.010 boostervaccinaties

Deze week zijn tot en met woensdag 60.010 extra prikken (boostervaccinaties) gezet. Inmiddels heeft 85 procent van de gevaccineerde Friezen van 75 jaar en ouder een boosterprik ontvangen. Vorige week was dit 80,5 procent. Op de dinsdag geopende XXL Boosterlocatie in Leeuwarden zijn de eerste drie dagen rond 25.000 mensen gevaccineerd.

 

Mensen geboren in 1986 of eerder kunnen online een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Zij moeten hun id-bewijs meenemen. Daarnaast is het de bedoeling de gezondheidsverklaring vooraf op papier in te vullen en mee te nemen. Dit voorkomt vertraging. GGD Fryslân heeft voldoende prikstraten beschikbaar, ook op Nieuwjaarsdag.

 

Hulp huisartsen

GGD Fryslân heeft de Friese huisartsen opgeroepen te helpen bij de grootschalige boostercampagne.  Zij prikken 7300 bewoners van 170 zorginstellingen zonder medische dienst en 625 niet mobiele thuiswonenden. Deze operaties zijn bijna afgerond. Daarnaast is de huisartsen gevraagd toezicht te houden op de vaccinatielocaties van GGD Fryslân. Meer dan 25 huisartsen draaien er al diensten.

 

Jaarwisseling

Veiligheidsregio en GGD Fryslân maken zich zorgen over de polarisatie in de samenleving. ,,Wat zou het mooi zijn als we in het nieuwe jaar onze saamhorigheid weer kunnen hervinden. Dat we elkaar weer opzoeken, in gesprek gaan en elkaar de ruimte geven’’, zegt directeur Wim Kleinhuis van de Veiligheidsregio.

 

Kleinhuis begrijpt dat mensen genoeg hebben van de coronamaatregelen. ,,Maar we moeten ook begrijpen dat ons gedrag veel invloed heeft op welke maatregelen nodig zijn. Bedenk ook zelf wat je kunt doen om de kans op besmettingen laag te houden. Met elkaar voorkomen we daar uiteindelijk lockdowns mee.’’

 

,,Houd ook rekening met elkaar tijdens de jaarwisseling. Houd het gezellig, spreek mensen aan op wangedrag en natuurlijk blijf je af van hulpverleners.’’

 

Campagne voor jongeren

Net als vorig jaar heeft Veiligheidsregio Fryslân de campagne DOchITgewoan voor jongeren opgetuigd. Dit om deze groep enig perspectief te bieden, nu tijdens de jaarwisseling feestjes met vrienden, vuurwerk afsteken of kroegbezoek weer niet kunnen doorgaan. Uit het recentste panelonderzoek van de GGD blijkt dat jongeren zich opnieuw eenzaam voelen. Zij ontvangen berichten via social media over hoe een positieve draai te geven aan oud en nieuw. Kijk voor meer informatie op website en/of op de socials: www.dochitgewoan.frl, Facebook, Instagram en/of YouTube.

 

Carbidschieten mag met vier personen

De verkoop en het afsteken van vuurwerk zijn net als vorig jaar verboden. Dit om een belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen.

 

Carbidschieten is met maximaal vier personen wel toegestaan, tot aan zonsondergang. De regels voor het carbidschieten kunnen per gemeente verschillen. Lees op de website van Veiligheidsregio Fryslân meer over vuurwerk en carbidschieten. De Bewust Oplettende Carbid Knaller (BOCK) let dit jaar niet alleen het veilig schieten met carbid, maar ook op de coronamaatregelen.

 

De cijfers   

De afgelopen zeven dagen zijn 10.006 coronatests afgenomen bij inwoners van Fryslân, tegen 12.416 vorige week. Het vindpercentage steeg van 26,7 naar 27,8. In totaal zijn nu 729.308 testen bij Friezen afgenomen. De afgelopen zeven dagen zijn 60.905 vaccinaties gezet bij Friezen. Het totaal aantal prikken staat nu op 910.840.

 

Het totaal aantal besmettingen komt met de 3072 van deze week op 97.221. Er zijn zeven overlijdens doorgegeven, tegen vorige week zeventien. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalde van 68 vorige week woensdag naar 56 personen afgelopen maandag. Vorige week lagen er achttien mensen op de IC, maandag zestien.

 

Gemeenten  

In 15 van de 18 Friese gemeenten waren minder besmettingen dan een week eerder. In Oost- en Weststellingwerf en op Vlieland was sprake van een royale halvering. Alleen op Terschelling en Ameland nam het aantal positieve testen toe.  

 

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 602 (692), Súdwest-Fryslân 444 (516), De Fryske Marren 265 (344), Smallingerland 257 (375), Heerenveen 241 (307), Waadhoeke 223 (333), Noardeast-Fryslân 201 (312), Opsterland 181 (240), Tytsjerksteradiel 144 (216), Achtkarspelen 141 (258), Dantumadiel 104 (126), Harlingen 83 (83), Ooststellingwerf 82 (178), Weststellingwerf 77 (122), Terschelling 16 (7), Vlieland 2 (5), Ameland 9 (6) en Schiermonnikoog 0 (0).   

 

Corona

Meer nieuws

Gratis parkeren van 30 december t/m 2 januari

31-12-2021

HARLINGEN - Van donderdag 30 december 2021 t/m zondag 2 januari 2022 zijn alle parkeerautomaten voorzien van vuurwerkkappen en buiten dienst.

Het buitenleven blijft aan ons trekken

31-12-2021

HARLINGEN - In Zweden noemen ze het Friluftsliv, letterlijk de liefde voor frisse lucht.

Nieuwe zwemlessen in kleine groepjes!

31-12-2021

HARLINGEN - Na de kerstvakantie start zwembad Het Derde Haad met “aandacht”- groepjes.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot