Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD Fryslân weekbericht 18-06-2021

18-06-2021

HARLINGEN - Besmettingen weer gehalveerd, vaccinatiebus in meer plaatsen.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is voor de tweede week op rij gehalveerd. Er waren 136 positieve testen, tegen 260 een week eerder en 537 de week daarvoor. Een recordaantal van 47.287 inwoners van Fryslân kreeg een prik. GGD Fryslân blijft de vaccinatiebus gebruiken.

 

Het aantal besmettingen neemt in alle leeftijdsgroepen af. In de thuiszorg raakte de afgelopen week niemand besmet en in de verpleeg- en verzorgingshuizen geen enkele bewoner en drie medewerkers.

 

Op basisscholen waren 32 positieve tests (27 leerlingen, 5 medewerkers) tegen 55 vorige week. In het voortgezet onderwijs daalde het aantal van 37 naar 13. In Noardeast-Fryslân was een uitbraak met 14 besmette leerlingen in een school. Hierdoor was dit de gemeente met de meeste besmettingen.

 

Laatste volwassenen uitgenodigd

Dezer dagen komen de laatste leeftijdsgroepen aan de beurt om een afspraak te maken voor een vaccinatie. Iedereen vanaf 18 jaar is dan uitgenodigd. Vanaf 23 juni krijgen jongeren van 12 tot 18 jaar met een medische indicatie via de huisarts een uitnodiging voor een prik bij de GGD.

 

Prullenbakvaccin

Doordat nu ook de laatste volwassenen een uitnodiging voor een vaccinatie krijgen, is het niet meer nodig om groepen voorrang te geven. GGD Fryslân deed dit de afgelopen maanden met het restvaccin, de kleine hoeveelheden vaccin die na opening van flesjes overblijven. Deze komen nu beschikbaar via het landelijke initiatief prullenbakvaccin.nl. Op die website is te zien waar eind van de dag restvaccin beschikbaar is. Wie wil kan daar een eerste vaccinatie krijgen, zolang de voorraad strekt. Het is nodig om een geldig identiteitsbewijs en ingevulde gezondheidsverklaring mee te nemen.

 

Vervolg vaccinatiebus

De proef met de vaccinatiebus heeft bevestigd dat er behoefte is aan een prik dicht bij huis. Vooral mensen die nog twijfelden over vaccinatie of meer informatie wilden, kwamen eropaf. Ook was het vervoer naar de vaste vaccinatielocatie een belemmering. In stedelijk gebied was meer animo dan in de kleinere kernen. De bus heeft de afgelopen weken in vier plaatsen gestaan. Er zijn zo’n 400 prikken mee gezet.

 

Nu steeds meer zicht is op de vaccinatiegraad, kan de GGD in samenspraak met huisartsen en gemeenten exacter bepalen waar de bus naar toe gaat. Uit de proef is gebleken dat een halve dag vaak genoeg is voor één locatie. De bus gaat daardoor meer rijden. Vrijdag 25 juni staat de bus bij winkelcentrum de Wiken in Drachten. De bus blijft daar wel een hele dag.

 

Testen na examenreisje

GGD Fryslân doet een oproep aan jongeren die op examenreis in Zuid-Europa zijn geweest. Zij moeten zich na terugkeer laten testen met een PCR-test, ook als ze geen klachten hebben. Landelijk is gebleken dat deze groep nog niet gevaccineerden het virus meeneemt. Hierbij is elders in het land de meer besmettelijke deltavariant (ook wel Indiase variant genoemd) aangetroffen.

 

De GGD heeft bij 4364 Friezen een coronatest afgenomen. Vorige week waren er 5167 tests. Het aantal tests daalt daarmee minder snel dan het aantal besmettingen. Dit betekent dat veel mensen zich bij klachten laten testen, waardoor de GGD goed zich heeft op het virus. Het vindpercentage daalde van 4,3 naar 2,6.

 

Keuzevrijheid Janssen-vaccin

Wie een vaccinatie met het Janssen-vaccin wil, kan dit vanaf 23 juni aangeven bij een nog bekend te maken telefoonnummer. Het voordeel is, dat dan maar één prik nodig is. De voorraad is beperkt. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen het Janssen-vaccin niet te gebruiken. Janssen is alleen beschikbaar in Leeuwarden en Drachten.

 

Meer vaccinaties

De 47.287 Friezen die deze week een coronavaccinatie van de GGD kregen, waren opnieuw meer dan de week ervoor (44.288). Ruim 130.000 Friezen zijn inmiddels volledig gevaccineerd door de GGD.

 

Er zijn nu in totaal 381.185 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Zij houden zelf geen totalen bij en hebben naar schatting tussen de 90.000 en 120.000 inentingen verzorgd.

 

Cijfers

Met de 136 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 43.675 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij de GGD zijn zeven ziekenhuisopnames gemeld (vorige week één) en net als vorige week één sterfgeval.

 

Gemeenten  

In vrijwel alle Friese gemeenten daalde het aantal besmettingen aanzienlijk. In Achtkarspelen en op de Waddeneilanden testte de afgelopen week geen enkele inwoner positief. Meer dan 20 besmettingen waren er alleen nog in Noardeast-Fryslân, Súdwest-Fryslân en in Leeuwarden. In Harlingen en Ooststellingwerf van (0 naar 2) was sprake van een kleine stijging.

 

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Noardeast-Fryslân 29 (32), Leeuwarden 26 (62), Súdwest-Fryslân 24 (36), Heerenveen 13 (17), De Fryske Marren 12 (21), Weststellingwerf 9 (13), Smallingerland 8 (22), Harlingen 6 (4), Waadhoeke 3 (4), Ooststellingwerf 2 (0), Dantumadiel 1 (14), Tytsjerksteradiel 1 (7), Achtkarspelen 0 (8), Ameland 0 (1), Terschelling 0 (0), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0). 

Corona

Meer nieuws

Joviale Jongens uit Harlingen

18-06-2021

HARLINGEN - De Joviale Jongens, een hiphopformatie uit Harlingen, hebben op vrijdag 18 juni 2021 hun eerste videoclip uitgebracht.

In de Middag

18-06-2021

HARLINGEN - Zaterdag 19 juni is er weer van 14.00 – 16.00 uur "In de Middag" gepresenteerd door Nicolet en Dorus.

Vacature: Gemeentesecretaris/algemeen directeur

18-06-2021

HARLINGEN - Gemeente Harlingen zoekt een gemeentesecretaris/algemeen directeur die inspiratie vindt en brengt in de enige zeehavenstad van Friesland.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok
Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats