De persconferentie in het kort:
Basisscholen en opvang (deels) open, zomerevenementen afgelast
Gisteren kondigde minister-president Rutte aan dat de basisscholen opengaan, waarbij kinderen ongeveer 50% van de tijd naar school gaan. Het speciaal onderwijs en kinderopvang openen de deuren volledig. Een samenvatting van alle maatregelen kunt u lezen in via ons nieuwsbericht lezen. Check deze link.
Drie redenen waarom het coronavirus Fryslân tot nu toe minder treft
1. De timing van de voorjaarsvakantie
Allereerst speelt de afgelopen voorjaarsvakantie een belangrijke rol. Deze vond in regio Noord één week eerder plaats dan in midden en Zuid-Nederland. Op het moment dat mensen uit Groningen, Fryslân en Drenthe in Italië en Oostenrijk op vakantie gingen, was het coronavirus (COVID-19) daar minder wijdverspreid en kwamen er relatief weinig mensen met het virus terug. Een week later, toen het midden en zuiden van Nederland op wintersport ging naar dezelfde gebieden, had het virus in Italië en Oostenrijk inmiddels flink om zich heen gegrepen. Daardoor kwamen meer mensen uit Midden- en Zuid-Nederland met het virus onder de leden terug naar huis.
2. Minder grote en langdurige feesten, dus minder intensief contact
Ook carnaval gaf het virus, vooral in Noord-Brabant, de kans om om zich heen te grijpen. Het Noorden is geen carnavalsregio en er waren ook weinig andere grootschalige gelegenheden in Fryslân met intensief contact. Kortom: het virus kreeg in het Noorden daardoor minder kans om zich te verspreiden.
Door twee bovenstaande factoren staat Fryslân, samen met Groningen en Drenthe, er relatief goed voor. Gelukkig is het mogelijk ook echt iets belangrijks bij te dragen door deze positie: De noordelijke ziekenhuizen hebben ruimte om patiënten uit zwaar getroffen regio’s op te vangen en zo elders zorgmedewerkers te ontlasten.
3. Alle Friezen oproepen om zich ondanks alles aan de maatregelen te houden
Ondanks onze relatief goede positie in de coronacrisis houdt onze provincie zich aan de landelijke maatregelen. GGD Fryslân en Veiligheidsregio Fryslân roepen alle inwoners en ondernemers op om dit vol te blijven houden. Zoals afstand bewaren tot anderen, zoveel mogelijk thuis werken én leven. Er wordt al een aantal weken een groot beroep gedaan op de loyaliteit van de Friezen met kwetsbare mensen én de zwaar getroffen regio’s. Daar geeft iedereen goed gehoor aan. Daarnaast krijgen wij, net als de andere GGD’en in Nederland, ook de ruimte om meer mensen, vooral zorgmedewerkers, te testen en zo verdere verspreiding te voorkomen.
Wat is de invloed van de schone lucht in het noorden op het coronavirus?
Hier wordt veel over gespeculeerd. Er liggen twee omvangrijke studies, één Amerikaanse en één binnen 66 Europese landen, waarin de onderzoekers concluderen dat er een verband is. Wie last heeft van luchtvervuiling zou misschien ernstiger ziek kunnen worden. Deskundigen hebben hierover gezegd dat deze twee studies onvolledig zijn én de correlatie nog onvoldoende aantonen. Het RIVM heeft in het onderzoeksprogramma Zembla gezegd misschien binnenkort zelf onderzoek te gaan doen. Ook wil het RIVM onderzoeken of het weer en klimaat invloed hebben op het ontstaan, de ernst en het verloop van het virus.
De actuele cijfers van Fryslân
Bovenstaande cijfers werken wij dagelijks om 12.00 uur bij.
Aantal positief geteste personen
In het eerste blok staat het totaal aantal positief geteste personen in Fryslân. Het cijfer achter het plusteken geeft aan hoeveel positief geteste personen er sinds gisteren zijn bij gekomen. Niet iedereen met klachten ondergaat een test. Daarom geeft dit cijfer geen gedetailleerd beeld van het aantal mensen met corona in Fryslân. GGD Fryslân en andere instanties zoals ziekenhuizen testen op dit moment mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is om te weten voor hun medische behandeling.
Ziekenhuisopnames in Fryslân
Dit cijfer laat zien hoeveel mensen er in Friese ziekenhuizen liggen die het coronavirus onder de leden hebben. Er liggen op dit moment mensen uit Fryslân en andere delen van Nederland in Friese ziekenhuizen.
Overledenen in Fryslân
Het eerste cijfer betreft het totaal aantal sterfgevallen van inwoners in Fryslân van wie bekend is dat zij Corona onder de leden hadden. Er zijn kanttekeningen bij de cijfers. Instanties zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en huisartsenpraktijken hebben het overlijden van deze mensen de afgelopen 24 uur gemeld. Er geldt geen meldplicht aan GGD voor organisaties die een sterfgeval te betreuren hebben. Bovendien gaat er na een overlijden soms langer dan 24 uur overheen voordat iemand een sterfgeval door corona aan ons kan melden. Daarnaast overlijden er ook mensen van wie niet bekend is of zij wel of geen corona hadden
Aantal ziekenhuisopnames Nederland
Onderstaand kaartje van het RIVM geeft weer hoeveel patiënten er in de verschillende regio’s in het ziekenhuis zijn opgenomen.
Disclaimer
Deze kaart toont het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis per 100.000 inwoners, zoals doorgegeven door GGD’en en gemeenten. Door correcties achteraf in het systeem kunnen wijzigingen optreden.
Colofon: Dit is een publicatie van het RIVM. Alle rechten voorbehouden. Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen, echter uitsluitend met bronvermelding van het RIVM.