Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

GGD Fryslân: Update donderdag 2 april 12.00 uur

02-04-2020

HARLINGEN - Uitleg over het nieuwe testbeleid, informatie die helpt om cijfers te duiden en de actuele situatie in Fryslân.

Op 6 april gaat het nieuwe testbeleid van RIVM in. Dit beleid komt voort uit adviezen van het Outbreak Management Team. Dit is een groep experts verbonden aan verschillende medische instellingen en beroepsverenigingen. Zij adviseren, onder regie van het RIVM de overheid over de bestrijding van het nieuwe coronavirus. GGD Fryslân voert dit testbeleid uit in de provincie.

 

Wat houdt het testbeleid in?

Het testbeleid wordt vooral ruimer én de zorgmedewerkers en hun cliënten staan hierin centraal. zorgmedewerkers (met klachten) die werken met kwetsbare patiënten en/of onmisbaar zijn in de zorg, ondergaan een test. Ook patiënten met een verhoogd risico op ernstig verloop van de ziekte worden eerder getest. Omdat er in Fryslan vragen over zijn, hebben we hieronder een aantal antwoorden voor je op een rij gezet.

 

Wie worden er concreet getest? 

Medewerkers, cliënten en bewoners van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ worden ook getest. Het nieuwe testbeleid is landelijk vastgesteld door het RIVM en gaat in per 6 april. In ziekenhuizen blijft het testbeleid ongewijzigd. Wat ook ongewijzigd blijft: het aanmelden voor het bemonsteren en testen loopt in alle gevallen via de huisarts, bedrijfsarts of behandelend arts.

 

Het aantal sterfgevallen in Fryslân 

GGD Fryslân liet eerder deze week in de dagelijkse update weten te werken aan een proces voor een snelle en adequate registratie van het aantal overlijdensgevallen in Fryslân. Hieronder antwoorden op een aantal vragen die de aantallen helpen duiden.

 

Welke informatie is bekend bij GGD Fryslân?  

De Wet Publieke Gezondheid stelt dat onder andere ziekenhuizen, huisartspraktijken, verpleeg- en verzorgingshuizen een meldplicht hebben aan GGD Fryslân. Zij hebben de plicht om informatie te delen over patiënten van wie het vermoeden bestaat dat zij het coronavirus bij zich dragen. Hierop kan GGD Fryslân vervolgens besluiten om testen af te nemen.  

 

Voor wat betreft het overlijden van mensen ten gevolge van het virus bestaat deze meldplicht niet. Dit betekent dat niet alle organisaties de overlijdensgevallen met GGD Fryslân delen. Daarnaast zijn er ook personen die mogelijk zijn overleden aan het coronavirus, maar die niet getest zijn. Kortom, het aantal overlijdensgevallen ligt mogelijk hoger dat de gepubliceerde cijfers via GGD Fryslân. 

Wie melden aan GGD Fryslân de sterfgevallen ten gevolge van het coronavirus? 

 

Ondanks dat onderstaande Friese organisaties geen meldplicht hebben om het aantal sterfgevallen te melden aan GGD Fryslân, ontvangen we van veel instanties wel de cijfers. 

 

Een overzicht:  

Ziekenhuizen

  • Friese ziekenhuizen melden, vaak binnen één of enkele dagen, de overleden persoon of personen, die positief getest zijn op het coronavirus en in het ziekenhuis waren opgenomen. 

Verpleeg- en/of verzorgingshuis

  • Het overlijden van een positief getest persoon, die in een verpleeg- en/of verzorgingshuis, wordt in veel gevallen aan GGD Fryslân doorgegeven. 

Huisartsenpraktijken

  • Wij verzoeken huisartsen om het thuis overlijden van elk positief getest persoon te melden aan GGD Fryslân. 

 

De actuele situatie in Fryslân 

Sinds gisteren zijn er 18 Friese inwoners positief getest op het coronavirus. Op dit moment voert GGD Fryslân, al dan niet samen met de betrokken ziekenhuizen, contactonderzoek uit. Niet iedereen met klachten wordt getest. Dit betekent dat er meer mensen met het coronavirus in Fryslân zijn dan het aantal dat wij dagelijks in onze update delen. Sinds gisteren is er één overlijdensgeval in Fryslân te betreuren. In totaal zijn in de provincie Fryslân tot op heden 12 mensen overleden, van wie bekend is dat zij het virus onder de leden hadden. Onze gedachten gaan uit naar hun dierbaren.  

 

Cijfers en duiding

Wat iedereen zich afvraagt: gaat het beter of slechter in Nederland? En wat is de positie van Fryslân nu? Uit cijfers blijkt dat we het coronavirus nog niet onder controle hebben. Voor Fryslân geldt: ook al staan wij er met een relatief aantal laag aantal zieken relatief goed voor, het gevaar is nog lang niet geweken.  

 

Onderstaande video laat zien hoe u onze cijfers en de landelijke cijfers van het RIVM kunt duiden. Ook al laten de cijfers slechts het topje van de ijsberg zien, immers niet iedereen ondergaat een test en een aantal mensen heeft het coronavirus onder de leden gehad zonder dat zij het doorhadden. De cijfers vertellen waar het virus meer of minder opduikt en waar je moet ingrijpen met maatregelen.

 

 

Corona

Meer nieuws

Noodverordening Veiligheidsregio drie weken verlengd

02-04-2020

HARLINGEN - De beperkende maatregelen die verspreiding van het coronavirus in Fryslân moeten tegengaan zijn verlengd tot 28 april.

De lekkerste en Vet Hippe frieten @Home!

02-04-2020

HARLINGEN - Door de tijdelijke sluiting bezorgt Ons... Food&Wine nu als extra service VET... Hippefrieten bij jouw thuis!

Bekendmaking van de gemeente Harlingen week 14 - 2020

02-04-2020

HARLINGEN - Bekendmaking van de gemeente Harlingen van 30 maart t/m 3 april.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Greenart Production Greenart Production Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Broodje Nuchter Broodje Nuchter Food 80/20 Food 80/20 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Food 80/20 Food 80/20 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Greenart Production Greenart Production Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Lichtboei De Lichtboei