Hoeveel mensen zijn in Fryslân getest op het coronavirus?
Hoeveel Friese inwoners er precies zijn getest op het coronavirus (COVID-19) is niet bekend. Naast GGD Fryslân zijn er ook andere behandelaars, zoals medisch specialisten uit ziekenhuizen, specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen, GGZ-artsen en de revalidatieartsen, die monsters aanleveren bij laboratoria. In het laboratorium worden deze afgenomen monsters vervolgens getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Alleen de positieve uitslagen van Friese inwoners komen bij GGD Fryslân. Alle positieve, maar ook negatieve uitslagen gaan naar de betreffende behandelende arts. Deze arts informeert de geteste persoon. GGD Fryslân registreert de positieve uitslagen. Deze uitslagen worden dagelijks bijgewerkt en zijn te zien onderaan deze pagina.
Hoe worden de mondkapjes verdeeld?
Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) heeft eind vorige week besloten om mondmaskers te verdelen op basis van besmettingsrisico’s voor zorgverleners. Het gaat om zorgverleners die in het ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis of op andere plekken werken waar coronapatiënten intensief worden behandeld. Alle deze zorgmedewerkers moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen. Dat betekent dat er voldoende beschermingsmiddelen moeten zijn. Samen met het bedrijfsleven en partijen uit de zorg werkt het kabinet met man en macht aan om zoveel mogelijk beschermingsmiddelen in te kopen. Grote hoeveelheden beschermingsmiddelen zijn besteld. Ook wordt er volop ingezet op eigen productie. Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie gaan die naar plekken waar ze het meest nodig zijn.
Hoe werkt dit voor Noord-Nederland?
Het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) houdt zich bezig met de zorgcapaciteit in Noord-Nederland en het verdelen van middelen. ROAZ houdt in dit verband nauw contact met GGD GHOR, waaronder ook GGD Fryslân, collega-GGD’en en collega-veiligheidsregio’s. Ook is er nauw overleg met organisaties als het RONAZ (Regionaal Overleg Niet Acute Zorg), ziekenhuizen, de verpleeg- en thuiszorginstellingen, verzorgingshuizen, dokterswachten, huisartsen, GGZ om zo zorg te dragen voor de verdeling en inventarisatie van persoonlijke beschermingsmiddelen in Noord-Nederland.
De actuele cijfers van Fryslân
Bovenstaande cijfers werken wij dagelijks om 12.00 uur bij.
Aantal positief geteste personen
In het eerste blok staat het totaal aantal positief geteste personen in Fryslân. Het cijfer achter het plusteken geeft aan hoeveel positief geteste personen er sinds gisteren zijn bij gekomen. Niet iedereen met klachten ondergaat een test. Daarom geeft dit cijfer geen gedetailleerd beeld van het aantal mensen met corona in Fryslân. GGD Fryslân en andere instanties zoals ziekenhuizen testen op dit moment mensen die werken in de zorg en kwetsbare mensen bij wie het noodzakelijk is om te weten voor hun medische behandeling.
Ziekenhuisopnames in Fryslân
Dit cijfer laat zien hoeveel mensen er in Friese ziekenhuizen liggen die het coronavirus onder de leden hebben. Er liggen op dit moment mensen uit Fryslân en andere delen van Nederland in Friese ziekenhuizen.
Overledenen in Fryslân
Het eerste cijfer betreft het totaal aantal sterfgevallen van inwoners in Fryslân van wie bekend is dat zij Corona onder de leden hadden. Er zijn kanttekeningen bij de cijfers. Instanties zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en huisartsenpraktijken hebben het overlijden van deze mensen de afgelopen 24 uur gemeld. Er geldt geen meldplicht aan GGD voor organisaties die een sterfgeval te betreuren hebben. Bovendien gaat er na een overlijden soms langer dan 24 uur overheen voordat iemand een sterfgeval door corona aan ons kan melden. Daarnaast overlijden er ook mensen van wie niet bekend is of zij wel of geen corona hadden.
Aantal ziekenhuisopnames Nederland
Onderstaand kaartje van het RIVM geeft weer hoeveel patiënten er in de verschillende regio’s in het ziekenhuis zijn opgenomen.
Disclaimer
Deze kaart toont het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis per 100.000 inwoners, zoals doorgegeven door GGD’en en gemeenten. Door correcties achteraf in het systeem kunnen wijzigingen optreden.
Colofon: Dit is een publicatie van het RIVM. Alle rechten voorbehouden. Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen, echter uitsluitend met bronvermelding van het RIVM.