Nuffic – de organisatie in Den Haag die vanuit OCW gefinancierd wordt om internationalisering en wereldburgerschap in het onderwijs aan te jagen – bestaat 70 jaar.
Floor Haanstra, adviseur internationalisering voortgezet onderwijs en verantwoordelijk voor het Noorden, organiseerde samen met Cora de Groot-Huizenga, docent Duits op RSG Simon Vestdijk Harlingen en eTwinning ambassadeur, op 11 november jl. een inspiratiemiddag Internationalisering voor VO-scholen in regio Noord.
RSG Simon Vestdijk Harlingen werd gevraagd als gastschool voor deze bijeenkomst. Op Vestdijk vinden al verschillende internationaliserings- en burgerschapsactiviteiten plaats, is reeds Global Citizen School, heeft een werkgroep Internationalisering en Wereldburgerschap, er is een aanvraag voor Erasmusplus accreditatie onderweg en er staan een burgerschap dag en een pilot in het kader van burgerschap met het Mencia de Mendoza Lyceum uit Breda op de planning in december.
Vele scholen uit de regio waren vertegenwoordigd en er werden verschillende workshops gegeven.
- Hoe werk je samen met scholen in het buitenland? Informatie over aanpak uitwisselingen en eTwinning projecten.
- Learning Hub Friesland. Waar is Erasmus+ subsidie voor bedoeld en hoe vraag je dat aan. Learning Hub Friesland ondersteunt scholen bij het ontwikkelen van een visie bij het aanvragen van een Erasmusaccreditatie, waarmee scholen langjarig verzekerd zijn van subsidie voor internationaliseringprojecten.
- LinQ - een netwerk voor docenten Duits en Frans
- CCIL –Content and Language Integrated Learning, een methodiek waarbij een beroepsvak (dus geen taalvak) gedoceerd wordt in het Engels of Duits. Het doel is om leerlingen niet alleen de vak inhoud bij te brengen maar ook hun taalvaardigheid te vergroten.
De burgemeester van Harlingen, Ina Sjerps, vertelde over het internationale karakter van Harlingen en Robert Coelen, emeritus professor bij NHL Stenden legde uit dat internationalisering nauw verbonden is met diversiteit.
Leerlingen wegwijs maken in de wereld en er wereldburgers van proberen te maken. Wereldburgerschap bevindt zich ook om de hoek of zelfs in het eigen klaslokaal. Het is belangrijk om leerlingen goed voor te bereiden op onze open, internationaal georiënteerde samenleving.
Een geslaagde bijeenkomst waar veel inspiratie werd opgedaan en veel tips werden uitgewisseld. Uit de overwegend positieve reacties van de deelnemers blijkt er behoefte te zijn aan een vervolg. Het is goed om met elkaar van gedachten te wisselen hoe internationalisering nog beter opgepakt kan worden op scholen.
Elke leerling een internationale ervaring!