Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Gemeentemuseum het Hannemahuis doet bijzondere aankopen

24-12-2021

HARLINGEN - Onlangs deed het Hannemahuis op de jaarlijkse kunst- en antiekbeurs PAN in Amsterdam twee bijzondere aankopen.

Gemeentemuseum het Hannemahuis doet bijzondere aankopen © Fotografie Joachim de Ruijter

Schepen op de rede van Amsterdam

Bij Kunsthandel Douwes Fine art kocht het museum een fraai schilderij met schepen op de rede van Amsterdam, in 1806 geschilderd door de Harlinger kunstenaar Nicolaas Baur (1767-1820). Het schilderij laat zien hoe belangrijk de scheepvaart vroeger in het dagelijks leven was. Een beurtschip nadert de hoofdstad die op de achtergrond is afgebeeld. Op het IJ is het een drukte van belang.

 

Nicolaas Baur toont in dit werk zijn meesterschap als zeeschilder: het is prachtig om te zien hoe hij het licht op het onstuimige water heeft geschilderd. Hij besteedde ook veel aandacht aan de lucht op dit imposante schilderij, dat 68 x 87,5  cm meet.

 

Bij de aankoop inbegrepen is een tekening door Nicolaas Baur met hetzelfde tafereel. Het beurtschip ontbreekt op de tekening en ook de rest van de compositie verbeterde de kunstenaar nog in het schilderij. Samen tonen de tekening en het schilderij mooi hoe de kunstenaar te werk ging. In het museum illustreert het schilderij de belangrijke scheepvaartverbinding die Harlingen en Amsterdam eeuwen hebben gehad. De bezoeker monstert als het ware aan in Harlingen en stapt op de kade in Amsterdam weer van het schip af.

 

De aankoop van beide werken is mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Museum het Hannemahuis, een particulier en het aankoopfonds van het museum.

 

Het schilderij en de tekening van Baur passen goed in de verzameling van Gemeentemuseum het Hannemahuis, dat een hele collectie werken van Nicolaas Baur toont. In het museum is een reconstructie te zien van de kunsthandel van Henricus Antonius Baur, Nicolaas’ vader. Deze kunsthandel was tot 1820 in de Voorstraat in Harlingen gevestigd; dezelfde straat als waaraan het museum ligt.

 

Ondanks dat het museum door de Coronamaatregelen tijdelijk is gesloten, is Nicolaas Baurs schilderij ‘Schepen op de rede van Amsterdam’ tot begin januari 2022 voor iedereen zichtbaar door de vensters van het Hannemahuis, Voorstraat 56 in Harlingen.

 

Aardewerken plaat uit 1791

Naast het fraaie schilderij verwierf het Hannemahuis op dezelfde beurs bij Aronson Delftware een fraaie plaat van Fries aardewerk. De voorstelling van timmermannen met divers gereedschap is geschilderd naar één van de prenten uit het ‘Menselyk Bedrijf’ door Jan en Caspar van Luyken uit 1694. Aardewerkschilder Gatse Sytses uit Makkum gebruikte de prent in 1791 als voorbeeld voor de voorstelling. Deze aankoop werd mogelijk gemaakt door de Boersma-Adema Stichting die de plaat in langdurig bruikleen afstond aan het Hannemahuis.

 

De plaat laat zien hoe men in de achttiende eeuw huizen bouwde en vormt daardoor een belangrijke aanvulling op de plattegronden en schilderijen van Harlingen op de afdeling Stadsontwikkeling.

 

Net als andere Nederlandse musea is het Hannemahuis vanwege de coronamaatregelen gesloten voor publiek.

 

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Lichtjestocht Ludinga groot succes

24-12-2021

HARLINGEN - Kaarsjes, lichtslingers en vuurtonnen. Versierde kerstbomen, kerstmuziek en kerstmannen.

VVD lijst Gemeenteraad maart 2022 Harlingen

24-12-2021

HARLINGEN - Dinsdag 7 december 2021 hebben de kandidaten van de VVD lijst van Harlingen zich gepresenteerd aan de leden tijdens de algemene ledenvergadering ter voorbereiding op de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

Waardebonnenboekjesactie Zeerobben toch nog succesvol

24-12-2021

HARLINGEN - Het zat de organisatie en de winkeliers die meedoen aan de waardebonnenboekjesactie niet mee dit jaar.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten IJssalon Min12 IJssalon Min12 Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12