HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

Stem voor een groener socialer en inclusiever HARLINGEN!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Gemeentemuseum het Hannemahuis doet bijzondere aankopen

24-12-2021

HARLINGEN - Onlangs deed het Hannemahuis op de jaarlijkse kunst- en antiekbeurs PAN in Amsterdam twee bijzondere aankopen.

Gemeentemuseum het Hannemahuis doet bijzondere aankopen © Fotografie Joachim de Ruijter

Schepen op de rede van Amsterdam

Bij Kunsthandel Douwes Fine art kocht het museum een fraai schilderij met schepen op de rede van Amsterdam, in 1806 geschilderd door de Harlinger kunstenaar Nicolaas Baur (1767-1820). Het schilderij laat zien hoe belangrijk de scheepvaart vroeger in het dagelijks leven was. Een beurtschip nadert de hoofdstad die op de achtergrond is afgebeeld. Op het IJ is het een drukte van belang.

 

Nicolaas Baur toont in dit werk zijn meesterschap als zeeschilder: het is prachtig om te zien hoe hij het licht op het onstuimige water heeft geschilderd. Hij besteedde ook veel aandacht aan de lucht op dit imposante schilderij, dat 68 x 87,5  cm meet.

 

Bij de aankoop inbegrepen is een tekening door Nicolaas Baur met hetzelfde tafereel. Het beurtschip ontbreekt op de tekening en ook de rest van de compositie verbeterde de kunstenaar nog in het schilderij. Samen tonen de tekening en het schilderij mooi hoe de kunstenaar te werk ging. In het museum illustreert het schilderij de belangrijke scheepvaartverbinding die Harlingen en Amsterdam eeuwen hebben gehad. De bezoeker monstert als het ware aan in Harlingen en stapt op de kade in Amsterdam weer van het schip af.

 

De aankoop van beide werken is mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Museum het Hannemahuis, een particulier en het aankoopfonds van het museum.

 

Het schilderij en de tekening van Baur passen goed in de verzameling van Gemeentemuseum het Hannemahuis, dat een hele collectie werken van Nicolaas Baur toont. In het museum is een reconstructie te zien van de kunsthandel van Henricus Antonius Baur, Nicolaas’ vader. Deze kunsthandel was tot 1820 in de Voorstraat in Harlingen gevestigd; dezelfde straat als waaraan het museum ligt.

 

Ondanks dat het museum door de Coronamaatregelen tijdelijk is gesloten, is Nicolaas Baurs schilderij ‘Schepen op de rede van Amsterdam’ tot begin januari 2022 voor iedereen zichtbaar door de vensters van het Hannemahuis, Voorstraat 56 in Harlingen.

 

Aardewerken plaat uit 1791

Naast het fraaie schilderij verwierf het Hannemahuis op dezelfde beurs bij Aronson Delftware een fraaie plaat van Fries aardewerk. De voorstelling van timmermannen met divers gereedschap is geschilderd naar één van de prenten uit het ‘Menselyk Bedrijf’ door Jan en Caspar van Luyken uit 1694. Aardewerkschilder Gatse Sytses uit Makkum gebruikte de prent in 1791 als voorbeeld voor de voorstelling. Deze aankoop werd mogelijk gemaakt door de Boersma-Adema Stichting die de plaat in langdurig bruikleen afstond aan het Hannemahuis.

 

De plaat laat zien hoe men in de achttiende eeuw huizen bouwde en vormt daardoor een belangrijke aanvulling op de plattegronden en schilderijen van Harlingen op de afdeling Stadsontwikkeling.

 

Net als andere Nederlandse musea is het Hannemahuis vanwege de coronamaatregelen gesloten voor publiek.

 

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Lichtjestocht Ludinga groot succes

24-12-2021

HARLINGEN - Kaarsjes, lichtslingers en vuurtonnen. Versierde kerstbomen, kerstmuziek en kerstmannen.

VVD lijst Gemeenteraad maart 2022 Harlingen

24-12-2021

HARLINGEN - Dinsdag 7 december 2021 hebben de kandidaten van de VVD lijst van Harlingen zich gepresenteerd aan de leden tijdens de algemene ledenvergadering ter voorbereiding op de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

Waardebonnenboekjesactie Zeerobben toch nog succesvol

24-12-2021

HARLINGEN - Het zat de organisatie en de winkeliers die meedoen aan de waardebonnenboekjesactie niet mee dit jaar.

Reacties