Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Gemeente stuurt minister brandbrief verdwijnen planbare zorg kinderhartchirurgie UMCG

09-02-2022

HARLINGEN - Op 26 januari 2022 heeft de gemeenteraad van Harlingen de motie 'Brand brief verdwijnen planbare zorg kinderhart-chirurgie UMCG' aangenomen.

Het college van b&w heeft daarna namens de gemeente een brief aan minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gestuurd. De gemeente vraagt met de brief dringend aandacht om het voornemen tot sluiting van kinderhartcentrum UMCG terug te draaien. De gemeente is van mening dat het van groot belang is dat de zorg voor kinderen met een aangeboren hartafwijking in het UMCG beschikbaar blijft. 


Er is een aantal redenen waarom de gemeente het voornemen zeer onverstandig vindt:

Met het verdwijnen van de kinder- en complexe hartchirurgie verdwijnt niet alleen essentiële hartzorg uit het Noorden, het slaat ook een gat in de multidisciplinaire zorgverlening van het ziekenhuis.

  • De kinderhartchirurgen die nu werkzaam zijn in het UMCG hebben ook een onmisbare functie bij andere processen in het ziekenhuis. Als een kind een ernstige longaandoening heeft of een ernstige bloedvergiftiging dan moet een hart-longmachine worden aangesloten. Dat kan alleen een hartchirurg doen. Ook is het niet meer mogelijk om longtransplantaties bij kinderen uit te voeren als deze chirurgen verdwijnen. Complexe hartproblemen voor kinderen vergen naast chirurgie ook een kwalitatief hoogstaande IC-omgeving. De beschikbaarheid van voldoende opgeleid personeel op algemene IC’s is al een grote opgave gebleken tijdens de coronacrisis. De kans dat de netto beschikbaarheid zal afnemen is groot, personeel uit Groningen zal grotendeels niet beschikbaar komen op de andere locaties. Met het verwijderen van deze afdeling wordt er tevens een gat geslagen in een enorme kennisopbouw en decennialange investering in kwaliteitszorg in het Noorden!

Voor ouders van kinderen die een operatie moeten ondergaan is de lange reistijd een enorme belasting bovenop de zorgen die zij al hebben.

  • Van deze ouders kan en mag men toch niet verwachten dat zij tijdens een na-traject of eventuele complicaties, wekenlang honderden kilometers tussen huis en ziekenhuis moeten pendelen om hun kind te ondersteunen en bij te staan? Juist voor deze mensen is spreiding van essentiële en topklinische zorg van belang, het sluiten van de afdeling doet afbreuk aan deze spreiding en daarmee aan de kwaliteit van de zorg in Noord-Nederland.

De bereikbaarheid van essentiële zorg voor de doelgroep hartpatiënten in het noorden komt ernstig in gevaar. 

  • Essentiële zorg moet bereikbaar zijn voor iedereen in ons land. Met deze beslissing is essentiële zorg voor hartpatiënten uit het noorden onvoldoende bereikbaar. Volwassenen met een complexe hartaandoening beschikken vaak over een ernstig verminderd energieniveau. Zij kampen met aanzienlijke beperkingen waardoor het voor velen van hen niet haalbaar is om een zorgtraject te ondergaan dat op uren afstand ligt van hun thuis. Veelal blijft het voor deze doelgroep niet enkel bij één operatie. Reizen per auto of trein is voor hen in veel gevallen niet langer dan een uur aaneengesloten mogelijk. Een van uw argumenten om de zorg meer te centreren is het feit dat die concentratie zal leiden tot het maken van 'meer vlieguren' voor de chirurgen.

 

Maar het UMCG werkt dankzij de inzet van deskundige medewerkers al jarenlang op het hoogste kwaliteitsniveau. Daar komt bij dat in het rapport ‘zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking’ drie scenario’s zijn uitgewerkt om de zorg van heel Nederland te waarborgen. In dit, door uw ministerie aangevraagde rapport is uitgegaan van toegankelijke en bereikbare zorg voor inwoners van heel Nederland. Het verrast de gemeente dat in het uiteindelijke besluit niets met deze uitgangspunten is gedaan.

Algemeen Gemeente Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Voorbeschouwing: vv Groningen – Zeerobben

09-02-2022

HARLINGEN - De laatste inhaalwedstrijd voor Zeerobben, voordat op 19 februari de reguliere competitie weer wordt hervat.

Razende Roeland raast Nationaal deel 1

09-02-2022

HARLINGEN - Donderdagavond 21.00 uur is het weer tijd voor de wekelijkse portie metal, rock vitamine bij Omroep RSH en Radio Eenhoorn, je kan het volgen via de ether en via het wereldwijde web.

Voetbalschool Zeerobben weer van start

09-02-2022

HARLINGEN - Nu er weer meer mogelijk is op en rond de velden kunnen er ook steeds meer activiteiten weer opgestart worden.

Reacties

Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wellheat Shop Wellheat Shop Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wellheat Shop Wellheat Shop Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie