De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Gemeente Harlingen heeft een hoge ambitie in de aanpak zwerfafval

06-07-2021

HARLINGEN - Binnen vijf jaar willen we van Harlingen de ‘Schoonste stad aan het Wad’ maken.

De Friese Milieu Federatie heeft de ambitie van de gemeente vertaald in een plan van aanpak. Gemeente Harlingen is er van overtuigd dat betrokkenheid, draagvlak en eigen verantwoordelijkheid de pijlers zijn van een effectieve aanpak van de hoeveel zwerfafval in de gemeente. De ontwikkelde aanpak is daarom gericht op geselecteerde doelgroepen die zelf het heft in handen nemen en zich verantwoordelijk  voelen voor het terugdringen van de hoeveelheid zwerfafval.

 

Zwerfafvalteam

De eerste stap uit het plan van aanpak was het opzetten van een Zwerfafvalteam, bestaande uit een goede doorsnede van de samenleving. De kracht van het Zwerfafvalteam zit in het gezamenlijk bepalen van het ambitieniveau, het direct inspraak hebben op de aanpak en het zelf sturing en uitvoering geven aan de aanpak. Dit zorgt voor een groot draagvlak voor de aanpak en de vernieuwende projecten.

 

Het Zwerfafvalteam bestaat uit:

  • BENG Evenementen (evenementen)
  • Henk Prins (inwoner, erg actief in opruimen zwerfafval)
  • Jongerenwerk (jongeren)
  • Jumbo (detailhandel)
  • Mc Donald’s (horeca)
  • Port of Harlingen (havendienst)
  • RSG Simon Vestdijk (onderwijs)
  • Team Openbare Werken (gemeente)
  • Verenigingen
  • Wijkverenigingen

 

Ideeën voor pratende prullenbakken en adopteren van een straat

Maandagmiddag kwam het team voor het eerst (digitaal) samen. Na het welkom door wethouder Boon en een aantal inspirerende voorbeelden uit de rest van het land, was het de beurt aan de leden van het Zwerfafvalteam. Van pratende prullenbakken en een bakfiets inzetten om zwerfafval tegen te gaan, tot je eigen straat of wijk ‘adopteren’ en schoon te houden van zwerfafval. Er kwamen veel goede ideeën voorbij waarmee op korte termijn al resultaten geboekt kunnen worden om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Insteek is om dit najaar al van start te gaan met de eerste projecten.

 

Zwerfafval

Zwerfafval is het niet verzamelde afval dat mensen bewust of onbewust weggooien of achterlaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn, of door indirect toedoen of nalatigheid van mensen op die plaatsen is terechtgekomen. Niet verzameld marktafval en drijfafval behoren eveneens tot de categorie zwerfafval.

 

Algemeen Bedrijfsleven Eten, Drinken, Uitgaan Evenement Gemeente Kunst & Cultuur Muziek Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij Shoppen Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Kleintje familiedag bij fc Harlingen

06-07-2021

HARLINGEN - Diverse teams maakten gebruik van de gelegenheid om het sobere voetbalseizoen toch nog knallend te eindigen.

Sale bij Kamsma Schoenen

06-07-2021

HARLINGEN - De opruiming bij Kamsma Schoenen is gestart!

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Omdraai De Omdraai Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Food 80/20 Food 80/20 Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Food 80/20 Food 80/20 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie