Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Geef vrijheid door!

14-02-2020

HARLINGEN - 75 jaar Vrijheid wordt dit jaar voluit herdacht en gevierd.

Geef vrijheid door! De Vrijheid-express

Het jaarthema wordt elk jaar uitgewerkt in een jaarthematekst. Dit jaar heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel de jaarthematekst geschreven. De titel daarvan is: ‘Verhalen om nooit te vergeten’. Prinses Mabel heeft vorig jaar op de vergadering van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in Amersfoort het startsein gegeven voor de herdenkingen en vieringen van 75 jaar Vrijheid met de presentatie van die jaarthematekst. Daarbij was een Harlinger delegatie van het Centraal Comité 1945 aanwezig. Ze gebruikte ook een strofe uit het gedicht ‘Vrede’ van Leo Vroman:

 

Kom vanavond met verhalen
Hoe de oorlog is verdwenen, 
En herhaal ze honderd malen:
Alle malen zal ik wenen.

 

Vervolgens verhaalde de prinses op indrukwekkend wijze over haar jeugd waarin ze naar verhalen van haar vader luisterde en tot het besef kwam dat onrecht, ongelijkheid en armoede bestreden moet worden. De lijn naar de verschrikkingen van oorlogen en onrecht wat mensen is aangedaan, monden uit in een besef dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn en dat daarom de tekst van het jaarthema ‘Verhalen om nooit te vergeten’ is bedacht. Daarom ook doet het Nationaal Comité een appèl op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid onder de noemer: 'Geef vrijheid door'.

 

Onder andere rijdt van 4 april tot en met 5 mei in Nederland de Vrijheid-express rond. In elke provincie is een express actief, ook in Friesland. De touringcar is ingericht om per keer zo’n dertig mensen te ontvangen die in de bus een expositie van WO II foto’s kunnen zien, beluisteren en kijken naar een actrice, luisteren naar een oorlogsverhaal en praten over de oorlog en het doorgeven van vrijheid. De bedoeling is dat de bus op vrijdag 17 april naar Harlingen komt en waarschijnlijk bij Doeksen positie zal kiezen.

 

In het kader van het doorgeven van vrijheid biedt het Centraal Comité 1945 de leerlingen uit het basis- en voorgezet onderwijs een bezoek aan het Kazemattenmuseum aan. Dat project start ook in april. Binnenkort meer informatie over de programma’s van het Centraal Comité 1945 en BENG Evenementen op, te weten, 16 april opening Oorlogstentoonstelling en boekpresentatie, Bevrijdingsdag Harlingen 17 april, Koningsdag maandag 27 april en de 4de en de 5de mei. 

 

Algemeen Evenement

Meer nieuws

Het Alternatief 57

14-02-2020

HARLINGEN - Vanavond alweer tijd voor het Alternatief en dan nog wel op een speciale dag: Valentijnsdag!

Björn Kuipers in de Robbenplaat

14-02-2020

HARLINGEN - Er werd nog lang nagepraat in de Robbenplaat na de interactieve lezing van Björn Kuipers afgelopen maandag bij Zeerobben.

Voorjaarsvakantie: kinderen gratis naar 42 Friese musea

14-02-2020

HARLINGEN - In de voorjaarsvakantie doen 42 Friese musea mee aan activiteitenweek ‘Help pake & beppe de vakantie door’.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Broodje Nuchter Broodje Nuchter Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zensa Moda Zensa Moda De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt The Shamrock The Shamrock Greenart Production Greenart Production IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen
Broodje Nuchter Broodje Nuchter Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie