Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Gallerie de Vis brengt ode aan Jentsje Popma

21-09-2021

HARLINGEN - Op 30 september hoopt Jentsje Popma zijn honderdste verjaardag te vieren.

Gallerie de Vis brengt ode aan Jentsje Popma Jentsje Popma - Bolswardervaart

Werk van de Friese landschapskunstenaar maakt al decennialang deel uit van het aanbod van Galerie de Vis in Harlingen. Die draagt dan ook graag bij aan de feestvreugde met een ‘Ode aan Jentsje Popma’: een tentoonstelling van schilderijen waarmee Popma het weidse Friese landschap vol kleur heeft vastgelegd. Bij voorkeur deed hij dat ‘en plein air’, in de traditie van Hollandse schilders die zich ‘in het veld’ installeerden om de juiste kleur en sfeer te kunnen proeven.

Popma maakte niet alleen naam met verf. Hij tekende portretten, maakte bustes, wandreliëfs en vrijstaand werk en ook glas-in-loodramen – van oorsprong was hij glazenier. Zijn hand als beeldhouwer is in zijn schilderijen goed terug te zien: die hebben vaak een monumentale inslag. Ook zijn kleurgebruik en bijzondere oog voor het lijnenspel in het landschap maken ‘een Popma’ direct herkenbaar. Met de expositie maakt Galerie de Vis een kwartet compleet dat de eeuweling in het zonnetje zet: ook het Fries Museum, Museum Belvédère en Stichting Nijkleaster presenteren dit najaar namelijk werk van de kunstenaar.
 
Dat Jentsje Popma tot op hoge leeftijd bleef schilderen was niet enkel vanwege zijn verlangen de kleuren en structuren van het Friese landschap op linnen vast te leggen. Hij voelde het ook als een innerlijke opdracht om zijn zorgen over de teloorgang van het landschap tot uiting te brengen, de dreiging van de klimaatverandering en de zeespiegelstijging. Zijn grazige weides, langgerekte dijken en vredige vergezichten dragen daarom stuk voor stuk ook een waarschuwing aan de mensheid in zich. De expositie is vanaf 30 september te zien bij Galerie de Vis in Harlingen, geopend van donderdag tot en met zaterdag en op afspraak.

 

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Ontdek welke sport bij je past tijdens de ‘Markt van de mogelijkheden’!

21-09-2021

HARLINGEN - Op zaterdag 16 oktober vindt de ‘Markt van de mogelijkheden’ plaats in Harlingen.

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 BENG Evenementen BENG Evenementen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen