De stichting focust eerst op de uitvoer van inhoudelijke activiteiten, die begin 2021 van start gaan in Harlingen. Huisvesting op een unilocatie verschuift derhalve naar later datum.
Wat achterblijft in Loods 5 is de € 190.000 die de gemeente destijds zou bijdragen aan Fries Blauw voor de aankoop van de panden op de Voorstraat en Heiligeweg. Die aankoop ging niet door. Het genoemd bedrag bleef in reserve en is op verzoek van Fries Blauw door de gemeenteraad voorzien van een nieuw oormerk en wel ten behoeve van alle huidige en toekomstige gebruikers van Loods 5. Dat betekent dat het bedrag dat eerst gereserveerd stond voor Stichting Fries Blauw nu aangewend wordt voor het upgraden van het gemeentelijk vastgoed in de zin van: het verhogen van het totaal vloeroppervlak en het verbeteren van nutsvoorzieningen en sanitair. De hoofdentree is inmiddels gerealiseerd als toegangspoort voor grote bezoekersstromen.
Dat Fries Blauw zelf niet lijkt te profiteren van het upgraden van Loods 5 is desgevraagd van ondergeschikt belang: ‘Belangrijker is dat de financiële middelen beschikbaar bleven voor de nieuwe toeristische hot-spot die de Willemshaven steeds meer wordt. Samenwerken en elkaar business gunnen, dat zijn de pijlers onder ‘Harlingen, welkom aan zee’ en daar is deze ontwikkeling een voorbeeld van.’
Fries Blauw dat op onverminderde support van gemeente Harlingen, bij monde van wethouder Paul Schoute mag rekenen, blijft zich inzetten voor het profileren van het ambachtelijk vervaardigd aardewerk uit Harlingen. Economisch en inhoudelijk interessant en een trekker van formaat voor bezoekers van de havenstad.