De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Fractievoorzitter Sijtsma/CDA weg kwijt in debat over ambtelijke huisvesting

09-09-2020

HARLINGEN - Verslag Harlinger Belang van de raadsvergadering 2 september 2020.

Het beloofde vooraf een interessante, speciale raadsvergadering over de toekomstige ambtelijke huisvesting te worden. Immers, het verleden had geleerd, dat de coalitie niet eensluidend was over de locatiekeuze.

 

Even een korte terugblik: vorig jaar kwam er een voorstel van het college om nieuwbouw te plegen aan de Westerzeedijk. Het moest een project worden, welke met een hotelpartner samen zou worden uitgevoerd. Burgemeester Sluiter verdedigde dit plan, maar kreeg geen applaus.

Niet van de coalitie, maar ook niet van de oppositie. Deze aanpak verdiende zeker niet de schoonheidsprijs. Het college kreeg van de raad de opdracht zijn huiswerk over te maken.

 

Wethouder Boon/CDA nam de portefeuille over en er werden in de loop der tijd zo’n tien locaties bekeken en beoordeeld volgens vooraf bepaalde toetsingscriteria.

De criteria zijn financiën/duurzaamheid/aantrekkelijk werkgeverschap/burgers en bezoekers/ beleid en locatie. U begrijpt, dat dit onderzoeksplan niet even op een zomernamiddag op een A4 tje werd geschreven, maar dat dit een langdurig proces is geweest van wikken en wegen. Al met al heeft het bijna anderhalf jaar geduurd.

Het bureau “ abcnova “ voerde dit onderzoek uit in opdracht van het college onder regelmatige terugkoppeling aan de raad. We besparen u de details, maar uiteindelijk kwamen er vier locatie opties uit, die alle vier aan de vooraf gestelde criteria beantwoordden en geschikt waren bevonden om een keus uit te maken. Het waren Centrum, Waddenpromenade, nieuwbouw N31 en nieuwbouw Westerzeedijk. Het college sprak een lichte voorkeur uit voor het scenario Centrum om deze variant verder uit te werken en in te stemmen met deze voorlopige keuze.

 

Vooraf was het Harlinger Belang wel duidelijk geworden uit discussies, schriftelijke vragen en gesprekken “in de wandelgangen”, dat met name CDA, CU, HOOP en Wad’n Partij zich niet konden vinden in het voorstel. CU was voor optie N31. CDA kwam niet met een ander, c.q. beter alternatief en de Wad’n Partij was overal tegen, maar suggereerde een locatie aan de Harlinger Straatweg op het beoogde parkeerterrein, een stadhuis op palen. HOOP/Johan Erents wilde niet kiezen, maar alleen uitstel en tijd winnen. Ook leefde deze gedachte bij de Wad’n Partij onder het mom van alles beter dan het Centrum.

 

Harlinger Belang heeft vanaf het begin een lichte voorkeur gehad voor de Centum variant. Overwegingen waren toen al o.a.

 

  • Reuring/leefbaarheid/vitaliteit behouden in het centrum
  • Centrum als A-locatie versterken (er is toenemende leegstand)
  • Combinatie aanpak Museum/Bibliotheek/Boekhandel strekt tot voorbeeld
  • Geen megalomaan, prestige project, maar doelmatig en functioneel aanpassen aan huidige en toekomstige eisen
  • Verbouw stadhuis in Sneek (gemeente Sudwest Fryslân) goed voorbeeld van huisvesting organisatie achter monumentale gevels.

 

De gegevens uit het onderzoek, plus de daaraan toegevoegde verdiepingsslag heeft onze mening alleen maar versterkt. Tevens heeft Harlinger Belang een “poll” op haar website geplaatst, waar iedereen zijn mening kon ventileren. Zo’n 200 personen hebben hieraan meegedaan. Hoewel dit geen representatieve enquête kan worden genoemd, gaven de uitslagen wel een richting aan en deze richting ging ook weer uit naar de voorkeurskeuze Centrum. Al deze af- en overwegingen hebben er toe geleid, dat wij konden instemmen met het voorstel. Let wel, dit is nog geen definitieve keuze. Het gaat om de verdere uitwerking. Het college zal te zijner tijd opnieuw naar de raad komen met een definitief voorstel.

 

Wethouder Boon/CDA verdedigde deze keus naar onze mening goed onderbouwd. Echter, hij kon zijn partijgenoten van het CDA niet overtuigen en bij monde van fractievoorzitter Sijtsma bekritiseerde men de beweringen van hun eigen wethouder onder het motto, dat men binnen het CDA duaal en democratisch is…

Waar hebben we dit meer gehoord… Een poos geleden spraken we over het fietspad tussen Wijnaldum en Midlum. Toen Harlinger Belang voorstelde om naast een fietstunnel ook een fietsbrug te onderzoeken voor een goede afweging, viel daar met het CDA niet over te praten. Wij vroegen dus aan de heer Sijtsma, waarom hij dat dus nu wel wilde en deze draai maakte,  terwijl inzake de ambtelijke huisvesting er immers al 4 uitstekend onderbouwde varianten voorlagen. Hij gaf aan, dat hij deze vraag wel had verwacht, maar een antwoord kregen we niet. Hij zweeg… Wij wachten nog steeds op een antwoord uit zijn mond…

 

Het CDA presenteerde nog een amendement, waarbij men ook de variant Westerzeedijk wenste uit te werken. Wethouder Boon ontraadde dit amendement en ook die van de CU ten faveure van de  uitwerking N31 variant om reden dat dit o.a. een kleine 2 ton meer aan kosten betekende. Verder betoogde hij, dat hij t.z.t. de raad het definitieve voorstel nog ter finale besluitvorming zou voorleggen.

 

Het CDA, CU, Wad’n Partij en HOOP konden ook na de tweede termijn niet overtuigd worden, waarna voorzitter Sluiter tot stemming wilde overgaan. Vlak voor de stemming sprak de heer Sijtsma nog enkele woorden, die wij en ook anderen, gelet op de verbazing alom, niet konden “duiden”. M.a.w. niemand begreep wat hij wilde. Kennelijk ook zijn eigen CDA-fractiegenoten niet, want die vroegen om een schorsing. Hierna toog men met de coalitiegenoten van PvdA en VVD naar een belendend zaaltje. Na de schorsing kwam hij met een verklaring, dat het CDA voor het voorstel zou stemmen, waarna mevrouw Liefting/CU zich haastte te zeggen, dat zij hetzelfde zou doen….

 

We hebben het CDA wel eens vaker zien “draaien”, maar een dergelijke “draaikonterij” hebben we nog niet eerder meegemaakt.

Zo de wind waait, waait zijn jasje.

 

HOOP en Wad’n Partij bleven bij hun mening en stemden tegen.

Het voorstel werd dus in grote meerderheid aangenomen.

 

De volgende raadsvergadering is op woensdag 23 september a.s.

U kunt deze via Radio Stad Harlingen beluisteren.

Blijf gezond in deze moeilijke corona tijden.

 

Lokaal en loyaal met elkaar!

 

Fractie Harlinger Belang.

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Omroep RSH: Uit de schatkamer van... Harry Greve

09-09-2020

HARLINGEN - Donderdagavond 10 september tussen 19.00 en 20.00 uur in ’Uit de schatkamer van....’ is Harry Greve te gast.

Razende Roeland raast vol door in deze klamme herfst week

09-09-2020

HARLINGEN - Je wekelijkse metal vitamine staan weer bijna allemaal klaar voor donderdagavond 21.00 uur bij Omroep RSH.

Wandelgroep gaat van start!

09-09-2020

HARLINGEN - Vanuit het ouderenwerk Harlingen organiseren wij elke dinsdag ochtend een wandelgroep voor 65+.

Reacties

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt De Lichtboei De Lichtboei Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda De Omdraai De Omdraai
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Omdraai De Omdraai HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber