De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Fossielvrij de wereld rond

23-07-2020

HARLINGEN - Duurzaam jacht "de Ya" gaat, met respect voor wat het weer en Corona toelaten, de komende zes jaar rond de wereld zonder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Het jacht is ontworpen als een oceaanwaardig zeilschip en het is van alle gemakken voorzien. Peter en Inge: “Koken doen we met de inductiekookplaat, magnetron en broodbakmachine. Het anker kan omhoog met de elektrische ankerlier. Alles aan boord is zo lekker comfortabel.”

 

Je gebruikt alleen wat je nodig hebt

Peter, van beroep milieukundig adviseur voor bedrijven, zegt dat niet de opwekking zo belangrijk is, maar het gebruik. Peter : “We gebruiken alles naar hartelust, maar we gebruiken dan wel alleen wat we nodig hebben. We denken na over onze routes en zeilen zo veel mogelijk. Zo besparen we in de regel zo'n 80% van hoe we vroeger -vaak gedachteloos- onze energie gebruikten. En dat is prima op te wekken.” Het jacht is een voorbeeldjacht voor iedereen. Niet alleen voor de zeiler. Aan boord zijn voorzieningen, die iedereen kan kopen, ook voor in huis. De spullen zijn gewoon 'van de plank'. Peter geeft een voorbeeld: “ We kochten een dubbelwandige waterkoker met een schaalaanduiding. Het kost niets meer, maar het scheelt veel, want je gebruikt precies wat je nodig hebt.

 

De reis en het principe van duurzaamheid

De reis duurt zo'n zes jaar. Het kan sneller, maar de Ya wil ook overal kijken of er projecten uit te voeren zijn. Dat gaat op basis van interactie met de mensen. “Liggen we in een jachthaven die ons welkom heet, dan kunnen we een milieuscan doen over waar energie te besparen is. Liggen we bij een afgelegen tropisch eiland, dan zijn er weer andere behoeftes, zowel van onze kant als van de bewoners daar. Bijvoorbeeld, zij zullen graag zelfvoorzienend willen zijn, en daar kunnen wij mogelijk aan bijdragen. Terwijl wij hen vast wel nodig zullen hebben voor voedsel of reparaties aan boord. Het principe is dat we samen werken naar een wereld waarin ruimte komt voor de toekomstige generaties. Dat willen we doen als burgers van 1 grote wereld, waarin inmiddels iedereen met elkaar verbonden is. Inge :”De wereld als eco systeem kan op zichzelf prima zonder mensen, maar wij vinden het zonde als het leven voor de volgende generaties er steeds lastiger op wordt, terwijl dat niet hoeft.”

 

Op het jacht worden workshops gegeven hoe zelf te verduurzamen. Je schip, je huis, je bedrijf. Het gaat dan om heel concrete zaken. Je komt tot de ontdekking dat een duurzaam leven je leven verrijkt.

 

Contact opnemen en de reis van de Ya volgen, kan op www.fossilfreearoundtheworld.org en sociale media.

 

 

 

Algemeen

Meer nieuws

Port of Harlingen in RTLZ programma Doe Maar Duurzaam

23-07-2020

HARLINGEN - Afgelopen weekend wijdde RTLZ een uitzending aan duurzame initiatieven in de Port of Harlingen.

Geen PC dit jaar

23-07-2020

HARLINGEN - Er zal dit jaar definitief geen PC gehouden worden.

Laatste zomertraining van fc Harlingen

23-07-2020

HARLINGEN - Organisatoren en initiatiefnemers Remko Zandberg en Stijn Schakenbos gaven in samenwerking met de vele trainers afgelopen dinsdag voor de laatste keer zomertraining aan de voetballende jeugd van Harlingen en omstreken.

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Omdraai De Omdraai The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï
Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn De Lichtboei De Lichtboei