Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Filmavond Midlumerlaankerk over de Schooltuin

12-03-2022

HARLINGEN - Woensdagavond vond de eerste filmavond plaats in de Midlumerlaankerk.

Filmavond Midlumerlaankerk over de Schooltuin Foto: Ubbo Posthuma.

De film ‘De schooltuin, een jaar rond met je handen in de grond’ is gemaakt ter ere van het 100-jarig bestaan van de schooltuinen van Amsterdam en uitgeroepen tot nationale onderwijsfilm van 2021.

 

De organisatie was in handen van Sien Niermeijer, in samenwerking met CDA-Harlingen. Met behulp van de media is er volop aandacht besteed en dat resulteerde in een mooie opkomst. Vanaf 19.00 uur startte de inloop met thee of koffie. Hendrik Sijtsma heette vanaf 19.30 uur iedereen van harte welkom. Sien Niermeijer hield daarna een korte toelichting over de film. Daarna volgde de vertoning van de film.

 

Na de film gaf Sien een toelichting op de plannen die er liggen om dit project ook in Harlingen vorm te geven.  En was er ruimte om vragen te stellen over het project. Er werd enthousiast gereageerd op het initiatief. De CDA-fractie heeft in het najaar van 2021 zelf een werkbezoek gebracht aan Amsterdam en met eigen ogen kunnen zien hoe de schooltuinen met vaak eenvoudige middelen natuuronderwijs kunnen geven aan kinderen door gekwalificeerde schooltuindocenten.

 

Hendrik Sijtsma gaf in zijn nawoord aan dat het CDA de ideeen voor de schooltuin graag ondersteunt en zich in gaat zetten om dit de komende jaren ook in de gemeente Harlingen te realiseren. Als voorproefje wordt er door Sien dit jaar al begonnen met lessen buiten schooltijd om meer bekendheid te geven aan dit soort onderwijs.

 

Met als doel:

 • Meer kennis van natuur, milieu en Landschap maakt bewust en vergroot betrokkenheid
 • Versterken van voedsel en voedingsbewustzijn van kinderen
 • Leren wat gezond voedsel is
 • Kennis van kringloop, ecologie, jaarcyclus
 • Tuinieren als onderdeel voedseleducatie
 • Aandacht voor obesitas en overgewicht bij kinderen
 • Praktijkonderwijs inspireert en blijft ‘hangen’
 • Buiten bezig zijn
 • Schooltuinen dragen bij aan de biodiversiteit van de stad.

 

Uit onderzoek onder (groot)ouders en kinderen blijkt dat er dramatisch minder buiten wordt gespeeld. Grote generatieverschillen in spelen worden duidelijk zichtbaar. Daar waar (groot)ouders vroeger massaal naar buiten gingen, spelen kinderen nu binnen. In vergelijking met een aantal jaren geleden, is het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt in de buurt gedaald van 20% naar 14%! Van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool zijn er dus meer dan 1 miljoen kinderen die niet meer dagelijks buitenspelen.

 

De schooltuin speelt hier opvoedkundig op in door:

 • Nuttig bezig te zijn, (minder tijd kattenkwaad)
 • Bevordert kameraadschappelijkheid
 • Andermans tuin/akker te eerbiedigen
 • Zelfwerkzaamheid/zelfredzaamheid

 

Waarom de initiatiefneemster hier speciaal aandacht voor vraagt in 21ste eeuw, is volgens Sien Niermeijer, doordat Kinderen niet meer weten waar hun voedsel vandaan komt en Kennis over gezonde voeding ontbreekt. Kijk naar de invloed van reclame op kinderen (slechte voeding) en te veel kinderen met overgewicht of obesitas.

 

Uiteindelijk zullen de scholen dit initiatief moeten ondersteunen met facilitaire en financiële hulp van de gemeente. De aanwezige schoolmeesters en juffen waren onder de indruk van de ervaringen die kinderen opdoen tijdens de schooltuinlessen. Het gaat hierbij niet alleen om het telen van groente, ze kijken naar allerlei beestjes op de planten, in de grond en in de lucht. Kinderen komen in contact met de natuur om hen heen en leren daar met respect mee om te gaan.

 

Om 21.00 uur werd iedereen bedankt voor hun komst. Om de schooltuin mogelijk te maken en op de gemeentelijke agenda te krijgen, heeft het CDA hiervoor wel stemmen nodig op 14, 15 en 16 maart. Zonder deze steun, zal dit mooie verkiezingspunt van het CDA en daarmee deze nieuwe vorm van natuureducatie niet de volledige aandacht krijgen van het lokale gemeentebestuur.

Wij rekenen op u.

 

Sien Niermeijer en CDA Harlingen

 

Eten, Drinken, Uitgaan Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

The Shamrock zaalvoetbal competitie 11-03-2022

12-03-2022

HARLINGEN - Drie wedstrijden A-Poule en één in de B-Poule.

VVD-Harlingen stimuleert alledaags contact bij de Batting door middel van de vijfde Zwaaisteen

12-03-2022

HARLINGEN - Afgelopen dinsdagochtend was de VVD Harlingen te gast bij de Batting.

Paul Schoute: Harlingen staat voor nieuwe, grote uitdagingen!

12-03-2022

HARLINGEN - Zeker nu er recent opnieuw een oorlog is uitgebroken in Europa, in de Oekraïne.

Reacties

The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad TeamFRL TeamFRL Fotografie Dorus Fotografie Dorus Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wellheat Shop Wellheat Shop Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie TeamFRL TeamFRL Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda