Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Feestmaand Statenjacht met Friso-liederen, vlootschouw en jubileumviering

06-05-2019

HARLINGEN - Het Statenjacht Friso is deze maand 65 jaar geleden overgedragen aan de provincie Fryslân.

Feestmaand Statenjacht met Friso-liederen, vlootschouw en jubileumviering Het Statenjacht Friso

Om dit te vieren, is er op 20 mei op het Provinsjehûs een officiële bijeenkomst met de boeiercommissie. Hierin zijn de organisaties vertegenwoordigd die het schip op 20 mei 1954 schonken aan de provincie. Ook zijn deze maand de speciaal gemaakte Friso-liederen voor het eerst te horen.

 

Op 25 mei is er in Grou een bijzondere vlootschouw met rond- en platbodems, na de jaarvergadering van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo. Samen met de middenstand was Oostergoo de schenker van de Friso aan de provincie. Ze wilden dat het provinciebestuur de boeier als lobbymiddel gebruikte in het belang van Fryslân en de Friese economie. Het college van Gedeputeerde Staten leeft dit uitgangspunt nog altijd trouw na.

 

Voorafgaande aan de vlootschouw vindt het Iepen Frysk Kampioenschap Klompkesilen in Grou plaats, ter ere van het jubilerende Statenjacht. Tijdens en na de vlootschouw zijn er optredens van onder anderen Elske DeWall.

 

Op 15 en 16 mei is het Statenjacht dit jaar aanwezig bij de Harlingen-Terschelling Race. Daar klinkt voor de allereerste keer een Friso-lied, gemaakt door Jurjen van der Meer en Nanne Kalma. 

 

Later in het jaar zijn er nog meer activiteiten. Zo is het de bedoeling dat de Friso deelneemt aan de hardzeildag op de Sneekweek. Ook steekt de boeier het IJsselmeer en de Waddenzee over, als het weer het toelaat.

 

In het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek is tot 1 september een tentoonstelling te zien die speciaal gewijd is aan de geschiedenis van het Statenjacht.

 

 

Algemeen Kunst & Cultuur Sport & Recreatie

Meer nieuws

Harlinger hockeydames vochten zich uit achterstand terug

06-05-2019

HARLINGEN - Door de meivakantie hebben de Harlinger dames twee weken geen wedstrijden gehad.

Fc Harlingen moet de punten aan Irnsum laten

06-05-2019

HARLINGEN - Opnieuw wist fc Harlingen 1 de broodnodige punten niet hier in Harlingen te houden.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht Fotografie Dorus Fotografie Dorus Greenart Production Greenart Production Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Lichtboei De Lichtboei Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Broodje Nuchter Broodje Nuchter Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas ForHim Menswear ForHim Menswear Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Griekse Taverne ZeevanTyd Griekse Taverne ZeevanTyd Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events Hotel Restaurant Zeezicht Hotel Restaurant Zeezicht IJssalon Min12 IJssalon Min12 ForHim Menswear ForHim Menswear Plus Lunenborg Plus Lunenborg