Een bijzonder moment, want hiermee is de inhoud van het familiearchief officieel openbaar geworden. De documenten die eeuwenlang door de familie Hannema bewaard zijn, kunnen nu door geïnteresseerde onderzoekers geraadpleegd worden. Er zijn nog heel wat bijzondere ontdekkingen te doen. Het familiearchief, waarvan het oudste document uit 1589 dateert en het jongste uit 1989, omvat acht strekkende meter aan Harlinger geschiedenis in 49 archiefdozen. Van de inhoud van het archief is een inventaris gemaakt.
Bijzondere stukken in het archief zijn een muziekboekje met liederen opgetekend door Elisabeth Scheltema in 1734, een receptenboekje van de jeneverstokerij, reisverslagen uit 1799, 1804, 1810, 1814, 1815, en 1837, diverse aantekenboekjes van gasten op Douma State 1792-1847, kasboeken, correspondentie, menu's, en zo’n 300 familiefoto’s.
De Hannema’s waren in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw zoutzieders, jeneverstokers en importeurs van zuidvruchten. Ze waren door huwelijken nauw verwant met andere belangrijke doopsgezinden Harlinger families als Fontein, Stinstra, Hingst, Huidekoper, Stijl en Gratama. In 1744 trouwde Sjoert Hannema met Elisabeth Scheltema die in Harlingen in een herenhuis aan de Voorstraat woonde. Dat was het begin van het Hannemahuis. Zijn zoon Jan Hannema, de eerste Hannema die in het Hannemahuis geboren werd, werd jeneverstoker. Tot in het midden van de negentiende eeuw stookten de verschillende generaties Hannema jenever totdat Leendert Hannema vanwege geloofsredenen de jeneverstokerij liet afbreken: hij wilde niet meer meewerken aan het grote kwaad dat het drankmisbruik bracht. In 1956 schonk Leendert Jacobus Hannema (1889-1964) het Hannemahuis aan de gemeente Harlingen om er het gemeentemuseum in te vestigen. Nadat zijn weduwe Jacoba Stork in 1965 het pand verliet, kon het woonhuis tot museum verbouwd worden. De laatste telg die het Hannemahuis had bewoond, was Jacobus Hannema (1926-2022). Het was zijn wens dat het familiearchief dat altijd in een brandkast in het Hannemahuis bewaard werd en niet toegankelijk voor onderzoekers, openbaar toegankelijk zou worden. Diens zoon Sjoerd Jacobus vervulde zijn wens door het ondertekenen van de akte van schenking van het familiearchief aan het Gemeentearchief Harlingen. Het archief is te raadplegen op afspraak.