Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Familiearchief Hannema 1589-1989 openbaar

22-09-2022

HARLINGEN - Onder het toeziend oog van jeneverstoker Jan Hannema (1746-1825) tekenden Sjoerd Jacobus Hannema en Hugo ter Avest, directeur van het Hannemahuis centrum voor Harlinger cultuur en historie, woensdag 21 september de overeenkomst van schenking van het Familiearchief Hannema aan het Gemeentearchief Harlingen.

Een bijzonder moment, want hiermee is de inhoud van het familiearchief officieel openbaar geworden. De documenten die eeuwenlang door de familie Hannema bewaard zijn, kunnen nu door geïnteresseerde onderzoekers geraadpleegd worden. Er zijn nog heel wat bijzondere ontdekkingen te doen. Het familiearchief, waarvan het oudste document uit 1589 dateert en het jongste uit 1989, omvat acht strekkende meter aan Harlinger geschiedenis in 49 archiefdozen. Van de inhoud van het archief is een inventaris gemaakt.

 

Bijzondere stukken in het archief zijn een muziekboekje met liederen opgetekend door Elisabeth Scheltema in 1734, een receptenboekje van de jeneverstokerij, reisverslagen uit 1799, 1804, 1810, 1814, 1815, en 1837, diverse aantekenboekjes van gasten op Douma State 1792-1847, kasboeken, correspondentie, menu's, en zo’n 300 familiefoto’s.

 

De Hannema’s waren in de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw zoutzieders, jeneverstokers en importeurs van zuidvruchten. Ze waren door huwelijken nauw verwant met andere belangrijke doopsgezinden Harlinger families als Fontein, Stinstra, Hingst, Huidekoper, Stijl en Gratama. In 1744 trouwde Sjoert Hannema met Elisabeth Scheltema die in Harlingen in een herenhuis aan de Voorstraat woonde. Dat was het begin van het Hannemahuis. Zijn zoon Jan Hannema, de eerste Hannema die in het Hannemahuis geboren werd, werd jeneverstoker. Tot in het midden van de negentiende eeuw stookten de verschillende generaties Hannema jenever totdat Leendert Hannema vanwege geloofsredenen de jeneverstokerij liet afbreken: hij wilde niet meer meewerken aan het grote kwaad dat het drankmisbruik bracht. In 1956 schonk Leendert Jacobus Hannema (1889-1964) het Hannemahuis aan de gemeente Harlingen om er het gemeentemuseum in te vestigen. Nadat zijn weduwe Jacoba Stork in 1965 het pand verliet, kon het woonhuis tot museum verbouwd worden. De laatste telg die het Hannemahuis had bewoond, was Jacobus Hannema (1926-2022). Het was zijn wens dat het familiearchief dat altijd in een brandkast in het Hannemahuis bewaard werd en niet toegankelijk voor onderzoekers, openbaar toegankelijk zou worden. Diens zoon Sjoerd Jacobus vervulde zijn wens door het ondertekenen van de akte van schenking van het familiearchief aan het Gemeentearchief Harlingen. Het archief is te raadplegen op afspraak.

 

Gemeente Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Zeerobben nieuws

22-09-2022

HARLINGEN - Met het Jeugdjournaal, de Waddenrobkes , de Meiden en Teamfoto's.

Activiteiten zomervakantie Oekraïners

22-09-2022

HARLINGEN - Tijdens de zomervakantie zijn verschillende activiteiten georganiseerd voor de Oekraïense kinderen in Harlingen.

Super zondag en Meet en Greet bij fc Harlingen

22-09-2022

HARLINGEN - Na het feestelijke jubileumweekend wegens de viering van 100 jaar voetbal in Harlingen maakt de hoofdmacht zich op voor de eerste onderlinge competitiewedstrijd van het seizoen.

Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Plus Lunenborg Plus Lunenborg Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen