Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Extra financiering Rijkswaterstaat voor natuurbeheer Waddenzee

13-07-2020

HARLINGEN - Rijkswaterstaat krijgt vanaf 2022 van het ministerie van IenW jaarlijks zo’n 2 miljoen euro voor haar rol als natuurbeheerder van de Waddenzee.

Extra financiering Rijkswaterstaat voor natuurbeheer Waddenzee Foto Schuitengat, bron: Inspectievlucht Rijkswaterstaat

Ruim anderhalf miljoen euro wordt gestoken in monitoring van de Waddenzee. De rest wordt vooral geïnvesteerd in beheertaken voor natuurwaarden.   

 

Basismonitoring

De laatste jaren is het inzicht ontstaan dat naast de reeds bestaande basismonitoring, een samenwerkingsverband van de verschillende beheerders in het Waddengebied, aanvullende kennis nodig is voor een beter integraal natuurbeheer van de Waddenzee.

 

Rijkswaterstaat richt zich op de volgende onderwerpen:

  • Ontwikkeling in de kwaliteit én de omvang van beschermde habitattypen en leefgebieden (inclusief de onderwaternatuur)
  • Rol van natuurlijke structuren zoals mosselbanken en zeegras
  • Rol van artificiële structuren (zoals dammen en dijken) aanwezig in de Waddenzee
  • Cumulatieve effecten van de verschillende drukfactoren
  • Effect van menselijke activiteiten, zoals: baggeren, zandsuppleties, duurzaamheidsprojecten, visserij, beheersmaatregelen, toename recreatie, e.d.
  • Impact versnelde klimaatverandering, met effecten als zeespiegelstijging en hogere watertemperaturen

 

Beleidsdoel Waddenzee

Het onderzoek en de monitoring sluiten zoveel mogelijk aan op lopende initiatieven. Uiteindelijk doel is om de ‘gezondheidstoestand’ te achterhalen van de Waddenzee. De verschillende resultaten worden regelmatig gecommuniceerd. Door de nieuwe inzichten kunnen beheermaatregelen worden aangescherpt of vernieuwd. Zo leveren de beheermaatregelen een nog grotere bijdrage aan de belangrijkste beleidsdoelen voor de Waddenzee: natuurbescherming- en ontwikkeling.

 

Natuurbeheer

De rest van de financiering gaat vooral naar beheertaken in het Waddengebied. In veruit de meeste gevallen is dit een voortzetting van reeds bestaande taken, zoals het beheer op de Rottums en bij Razende Bol.

 

Wettelijke grondslag

Rijkswaterstaat is sinds 1 januari 2017 materieel eigenaar van het overgrote deel van de Waddenzee. Dit betekent dat Rijkswaterstaat voor dit deel verantwoordelijk is voor het instandhouden en ontwikkelen van het Waddenzee-areaal volgens onder meer de Natura2000 doelen. Dit komt naast de verantwoordelijkheden uit de Waterwet (waaronder de kaderrichtlijn water).

 

Samenwerking

In de Wadden zijn veel organisaties actief zijn die samen optrekken om de kenmerkende uitgangspunten in natuurbeheer waar te maken. In het natuurbeheer bij Rijkswaterstaat is het uitgangspunt dat natuurlijke processen, die zo kenmerkend zijn voor Werelderfgoed Waddenzee, zoveel mogelijk hun gang kunnen gaan. Andere belangrijke uitgangspunten zijn adaptief beheer en -maatregelen, monitoring, verduurzamen- en regulering van menselijk gebruik, en samenwerken met belanghebbenden. Door deze aanpak voor natuurbeheer draagt Rijkswaterstaat, in samenwerking met de andere terreinbeherende organisaties, bij aan natuurontwikkeling van voldoende kwaliteit en kwantiteit.

 

Gezamenlijk aan de slag

Vanaf 2022 zijn de financiële middelen structureel beschikbaar. Het gaat hier om middelen uit de SLA (Service Level Agreement). In de aanloop naar 2022 wordt al budget beschikbaar gesteld. Daardoor kunnen de eerste taken worden opgestart. Tegelijkertijd vinden er de komende maanden gesprekken plaats over de opbouw van het programma. In samenwerking met beheerders en belanghebbenden worden zo de juiste accenten gelegd.  

 

 

Veilig, Vitaal, veerkrachtig

De beheertaken sluiten aan op de Gebiedsagenda Wadden 2050. In 2050 is het Waddengebied veilig, vitaal en veerkrachtig. Veilig doordat we tijdig anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Vitaal doordat wonen, werken, onderwijs en zorg mogelijk blijven. Veerkrachtig doordat robuuste natuur en het landschap van wereldklasse de effecten van klimaatverandering, duurzaam gebruik en nieuwe ontwikkelingen kunnen opvangen.

 

 

 

Algemeen Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Zomerrapchallenge en posterwedstrijd #slimmerchillen

13-07-2020

HARLINGEN - Schrijf je eigen zomerrap, ontwerp een poster of geef jouw mening over actuele stellingen: drie manieren om deze zomer actief mee te doen aan de #slimmerchillen-campagne.

Oud-VVD'er Jumelet aangesloten bij CDA-campagne

13-07-2020

HARLINGEN - Voormalig regionaal bestuurslid van de VVD Klaas Gerard Jumelet is gevraagd voor het persoonlijke campagneteam van Martijn van Helvert, Tweede Kamerlid en tot twee weken geleden kandidaat-lijsttrekker voor het CDA.

Jan Hoogland winnaar derde Midfond op Rethel

13-07-2020

HARLINGEN - Donderdag zijn er 120 duiven ingekorfd voor de derde Midfond om op zaterdag 11 juli gelost te worden in het Franse plaatsje Rethel 414 km.

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Greenart Production Greenart Production HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei The Shamrock The Shamrock Broodje Nuchter Broodje Nuchter Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Greenart Production Greenart Production Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Broodje Nuchter Broodje Nuchter Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus