De dag begon voor 3 vwo met een leuke rondvaart door de Amsterdamse grachten waar de leerlingen konden kennismaken met Amsterdam vanaf het water. De leerlingen leerden over de geschiedenis en kregen leuke weetjes over Amsterdam te horen.
Waarom hellen de oude panden voorover? Wist je dat er ruim 2500 woonboten in de Amsterdamse grachten liggen?
Na wat vrije tijd en een wandeling was het tijd voor het volgende onderdeel van de dag, een bezoek aan het Eye Film museum.
Om daar te komen moest eerst de overtocht met een veerboot over het IJ gemaakt worden.
Vanaf de boot hadden de leerlingen een schitterend uitzicht over het IJ, passerende schepen en de Amsterdamse skyline.
In het Eye Film Museum kregen de leerlingen een interessante rondleiding.
Film is overal. Maar waar kijk je eigenlijk naar? Wat is echt en wat is fictie? Hoe wordt een film spannend? Hoe maak je een animatiefilm? De leerlingen maakten kennis met alle facetten van film.
Ook bezochten zij daar de tentoonstelling 18,000 Worlds van Saodat Ismailova (1981, Tasjkent) waarin de leerlingen werden mee genomen naar de verborgen wereld van mythen en rituelen in Centraal-Azië, en specifiek Oezbekistan. Met zowel film als installaties brengt Ismailova de rijke, maar ook bewegelijke cultuur en maatschappij van het land in beeld.
Tijdens deze tentoonstelling werd d.m.v. Slow Looking naar de verschillende beelden gekeken.
De leerlingen uit 3 havo begonnen de dag in het Rijksmuseum waar natuurlijk De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn werd bekeken. De leerlingen kregen interessante informatie over verschillende details van het schilderij te horen. Zo wordt er momenteel een vijf jaar durend onderzoek verricht, onder andere naar de gebruikte verf. Maar uiteraard werden ook andere schilderijen en voorwerpen uit de omvangrijke collectie van het museum bekeken.
In het Joods Museum kregen de leerlingen een beeld van de geschiedenis van de joden in Nederland vanaf het jaar 1600. Vervolgens was er een wandeling langs belangrijke gedenkplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. Zoals het beeld van De Dokwerker, het “Nooit meer Auschwitz” monument gemaakt door Jan Wolkers, de Hollandse Schouwburg en het Nationaal Holocaust Namenmonument. Dit alles sloot goed aan bij de in de les behandelde geschiedenis van deze periode en het verhaal van de gastsprekers die onlangs hun verhaal over de oorlog in de geschiedenisles verteld hebben.
Kortom, een leuke en leerzame dag!