Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Eerste exemplaar ‘75 Jaar Vrijheid’ uitgereikt

21-03-2020

MIDLUM – “Rare situatie, ik had het liever op een ander moment gekregen” zei een verraste Sjoerd van der Schaar vrijdagmiddag in Midlum.

Eerste exemplaar ‘75 Jaar Vrijheid’ uitgereikt Sjoerd van der Schaar in Midlum vóór zijn woning, met boek en bloemen voor zijn echtgenote. Foto: Henry Drost.

Door: Joop van der Heide.

 

Hij kreeg, op gepaste afstand en voor de deur,  het eerste exemplaar van het naslagwerk ‘75 Jaar Vrijheid’ overhandigd door de voorzitter van het Centraal Comité 1945,  Hans Burkels. Oorspronkelijk zou het op 16 april worden uitgereikt en dan vanaf de Bevrijdingsdag van Harlingen, 17 april, te koop zijn. "Het moet nu de markt in want mensen hebben nu ook gelegenheid om het te lezen en te bekijken. Het is spijtig dat het op deze wijze moet ”zei Hans Burkels, “maar de Corona realiteit staat het niet anders toe. Je krijgt dit boek als oud-voorzitter van het Centraal Comité maar zeker ook omdat je heel wat werk in en voor de gemeenschap hebt gedaan”. Van der Schaar maakte meer dan 30 jaar deel uit van het Comité en in het boek, dat naast de oorlog en bevrijding in en van Harlingen, ook 75 jaar geschiedenis van het CC’45 bevat, komt dus de heer Van der Schaar ook veelvuldig voor.

 

In het voorwoord schrijft burgemeester Roel Sluiter: ‘Zojuist hebt u voor Harlingen een zeer belangrijk boek opengeslagen’. En ‘Na 75 jaar noeste arbeid voelt de Harlinger samenleving grote waardering en erkentelijkheid voor alles wat het roemruchte Comité heeft verricht. Wie deel heeft uitgemaakt van het Centraal Comité, maakt voor altijd ook  deel uit van de Harlinger geschiedenis. “Een onwerkelijke situatie” zei Van der Schaar “ik heb de oorlog ook meegemaakt en toen wist je wie de vijand was, je zag soldaten, je zag legervoertuigen etc. maar nu: je kent de vijand (Corona) niet, je ziet het niet en toch is het er en moet je afstand bewaren, het maatschappelijk leven is ontwricht, economisch gaat het ook niet goed,  bizar allemaal”.

 

Naslagwerk

Het 224 pagina’s tellende boek is een coproductie van het Centraal Comité en de Vereniging Oud Harlingen. Het eerste deel, is geschreven door Geert Noorman en Jan Norg en bevat erg veel fotomateriaal waaronder veel afbeeldingen die nooit eerder zijn vertoond. Het tweede deel, 75 jaar CC, komt voor rekening van Hilde de Jong-Bolman met medewerking van Joke Faber van der Heide, Hans Burkels, Willem Visser en Joop van der Heide. De eindredactie, het ontwerp en realisatie is van Henry Drost. Het boek kost € 19,45 en is te koop bij Boekhandel Bruna, Voorstraat 49 8861 BE Harlingen en De Jong Boeken Noorderhaven 4 8861 AN Harlingen, of te bestellen in de webshop van Oud Harlingen www.oud-harlingen.nl. Na de bestelling wordt  bekeken hoe het bezorgd wordt. Een Ouwe Seun die even mocht kijken in het boek zei: “Dit mut elke Harlinger in sien boekekast hewwe” En daar heeft hij, wat mij betreft, gelijk in.

 

 

Algemeen Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Creatief met corona 🍀: Fit tijdens de coronaquarantaine - les 4

21-03-2020

HARLINGEN - Je conditie gaat hard achteruit als je een paar weken minder beweegt, Fysio Harlingen houdt mensen online in beweging!

Twee nieuwe coronabesmettingen in gemeente Harlingen

21-03-2020

HARLINGEN - In de gemeente Harlingen zijn nu in totaal 3 besmettingen vastgesteld.

Creatief met corona 🍀: Kaartenactie tegen eenzaamheid door coronavirus

21-03-2020

HARLINGEN - Corona! We hebben er allemaal mee te maken.

Reacties

Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Greenart Production Greenart Production Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Broodje Nuchter Broodje Nuchter Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad The Shamrock The Shamrock Food 80/20 Food 80/20 De Lichtboei De Lichtboei Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Greenart Production Greenart Production Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Zensa Moda Zensa Moda The Shamrock The Shamrock Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Broodje Nuchter Broodje Nuchter Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei